CLASA PREGĂTITOARE 2015 Înscrierile la clasa zero, amânate. Care sunt recomandările Ministerului Educaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Calendarul înscrierilor la clasa pregătitoare a fost amânat cu o săptămână, astfel că, în loc să înceapă din data de 9 februarie, toată procedura va fi demarată pe 16 februarie. Ministerul Educaţiei a publicat o sinteză a informaţiilor din metodologia de admitere în învăţământul primar.

Concret, începând cu această dată vor fi afişate în toate şcolile şi pe site-urile acestora circumscripţiile şcolare, planul de şcolarizare propus, criteriile de departajare elaborate de şcoli şi programul evaluării pshihosomatice.

Mai departe, în perioada 16-27 februarie, vor fi organizate întâlniri pentru informarea şi consilierea părinţilor, iar între 18 – 26 februarie, va fi organizată "Ziua porţilor deschise", în care părinţii şi copiii pot vizita spaţiile dedicate claselor pregătitoare şi pot purta discuţii cu personalul unităţii de învăţământ. Cererile-tip de înscriere se vor completa în perioada 23 februarie – 13 martie şi între 20 – 21 martie se vor afişa listele cu elevii înscrişi după prima etapă şi listele cu locurile rămase libere.

Copiii de 7 ani pot merge direct în clasa I

Părinţii ai căror copii nu au fost înscrişi anul trecut la pregătitoare, dar care au împlinit vârsta de 7 ani până la data de 31 august 2015, îşi pot înscrie micuţii la clasa I, la cerere, acolo unde mai sunt locuri. Autorităţile avertizează însă că multe şcoli, mai ales cele recunoscute ca foarte bune, nu mai au locuri la clasa I. Spre exemplu, la Şcoala 11 "Ion Heliade Rădulescu", una dintre cele mai râvnite unităţi de învăţământ din Bucureşti, nu mai sunt locuri la clasa I. "La noi, numai la pregătitoare se pot înscrie copiii, nu mai avem locuri la clasa I, nici anul trecut nu am avut, cu excepţia situaţiilor în care copiii sunt din circumsripţie", a explicat directoarea Şcolii 11, Steluţa Vlad.

Ce este circumscripţia şcolară

Circumscripţia şcolară reprezintă practic adresele şi străzile arondate fiecărei şcoli în parte, iar unităţile de învăţământ sunt obligate să asigure un loc pentru toţi copiii ai căror părinţi au adresa în circumscripţie. „Părinţii trebuie să ştie că dacă doresc să îşi înscrie copilul la o altă şcoală, din afara circumscripţiei, pot încerca, dar trebuie să aibă în vedere faptul că nu li se poate garanta că micuţul va fi primit acolo. Există nişte condiţiile generale care trebuie îndeplinite”, au explicat oficiali din Educaţie.

Astfel, părinţii trebuie să ţină seama la înscriere atât de condiţiile generale de departajare a copiilor, cât şi de condiţiile specifice şcolii unde vor să-şi înscrie copiii. O condiţie specifică poate fi în cazul înscrierii la şcolile cu regim bilingv, cum este "Goethe", unde copiii trebuie să ştie limba germană. În ceea ce priveşte condiţiile generale de departajare, directoarea de la Şcoala 11, Steluţa Vlad, a explicat că prioritate au copii care aparţin de circumscripţia şcolară a unităţii de învăţământ respective, dar şi cei care prezintă un handicap, sunt orfani de unul sau ambii părinţi sau au deja o soră sau un frate înscrişi în şcoala respectivă.

Evaluaţi psihosomatic

Marian Banu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General al Capitalei, a explicat pentru "Adevărul" că viitorii elevi trebuie să aibă, obligatoriu, şi o evaluare psihosomatică corespunzătoare vârstei lor pentru a intra la clasa I sau la clasa pregătitoare. Evaluarea aceasta determină practic nivelul de dezvoltare psihică al copilului şi este realizată de către specialişti sub coordonarea centrelor de resurse şi asistenţă educaţională din judeţe sau din Bucureşti. Banu a mai arătat că în Capitală "vor fi în jur de 15.000 de locuri la clasa pregătitoare, plus rezerva strategică necesară" şi a dat asigurări că niciun copil înscris la clasa zero nu va rămâne în afara sistemului. „În curând va fi pus la punct şi serviciul de Tel Verde unde părinţii pot suna ca să se intereseze de condiţiile de înscriere la pregătitoare, anul acesta”, a adăugat Banu.

Bătaie pe cele mai bune şcoli

Este un lucru bine ştiut că părinţii vor să-şi dea copiii la cele mai multe şcoli, de aceea se înghesuie la câteva unităţi de învăţământ cu renume foarte bun, cum a fost cazul Liceului German "Goethe" acum trei ani, când cererea a fost imensă şi numărul de vize de flotant făcute pe ultima sută de metri a fost foarte mare. De altfel, tendinţa aceasta poate fi întâlnită în fiecare an, în ajunul înscrierilor la pregătitoare. Anul trecut, ministrul Educaţiei de atunci, Remus Pricopie, spunea că nu poate fi făcută o legătură directă între creşterea numărului de solicitări de schimbare a domiciliului şi înscrierile la clasa pregătitoarea din această perioadă şi, ca atare, nu poate fi limitat acest fenomen. Expertul în Educaţie Tincuţa Apăteanu atrage atenţia la rândul ei că "este normal ca părinţii să poată alege şcoala, însă nu este normal să existe diferenţe atât de mari de calitate între şcoli deoarece a dus la acest fenomen".

"Cele mai eficiente sisteme nu au diferenţe semnificative între şcoli. Noi ne mândrim chiar cu <<şcoli de elită>>, facem clasamente pe care le publicăm. Părinţii vor educaţie de calitate pentru copiii lor, vor să le ofere şansa de a avea acces la profesori buni, doar că aceştia sunt foarte puţini. Ştiu şcoli în Bucureşti care au clase cu 40 de copii. De ce? Din cauza presiunii părinţilor, inclusiv presiuni politice", a spus Apăteanu.
 

Q &amp; a Inscriere Invatamant Primar 2015-2016

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite