Cine este Mircea Dumitru, noul ministru propus la Educaţie. Sub conducerea sa, Universitatea din Bucureşti a constatat plagiatul lui Ponta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorul Mircea Dumitru, rectorul Universităţii Bucureşti, este cel care va ocupa funcţia de ministru al Educaţiei, după ce premierul Dacian Cioloş l-a remaniat pe Adrian Curaj.

Profesorul Mircea Dumitru a fost ales rector al Universităţii din Bucureşti pe 17 decembrie 2015. Sub conducerea lui Mircea Dumitru, Universitatea din Bucuresti a contrazis Ministerul Educatiei si a constatat cel mai răsunator plagiat din istoria Romaniei: cel al premierului atunci în functie Victor Ponta. La acel moment, Universitatea din Bucuresti era singura universitate care a confirmat oficial plagiate si care a cerut Ministerului Educatiei retragerea titlului de doctor.

Mircea Dumitru a fost cel care a cerut public ca legislatia de verificare a plagiatelor sa fie modificată, astfel încât suspiciunile de plagiat să fie analizate de comisiile de etică ale universităţilor în cadrul cărora ei şi-au susţinut lucrările respective. Tot rectorul Universităţii din Bucureşti a cerut eliminarea regulilor care stipulează că detinuţii care fac lucrări ştiinţifice primesc reducere de pedeapsă.

Decan şi prorector al UB în perioada 2000 - 2011

Este membru corespondent al Academiei Române şi profesor la Departamentul de Filosofie Teoretică al Facultăţii de Filosofie din cadrul Universităţii din Bucureşti. A fost decan al Facultăţii de Filosofie între 2000-2008 şi prorector al Universităţii din Bucureşti în perioada 2008-2011.

Specialist în logică filosofică, filosofia limbajului, metafizică modalităţilor, epistemologie, filosofia minţii şi a conştiinţei, Mircea Dumitru a obţinut titlul de doctor în filosofie la Universitatea Tulane din New Orleans în mai 1998, iar două luni mai târziu a finalizat un al doilea doctorat, la Universitatea din Bucureşti, se arată în comunicat. A fost profesor invitat la Universitatea "Jean Moulin" Lyon 3, New York University, Universitatea din Helsinki, City University of New York.

A primit premiul „Mircea Florian” al Academiei Române (2001) şi Ordinul Bernardo O'Higgins, în grad de Mare Ofiţer, conferit de Preşedintele Republicii Chile (2005). În septembrie 2011, Mircea Dumitru a fost ales preşedinte al Societăţii Europene de Filosofie Analitică (ESAP), iar din 2014 este membru corespondent al Academiei Române.

Este autor, co-autor sau editor al mai multor volume de studii: On Modal Incompleteness (1998), Modalitate şi incompletitudine. Logică modală că logică de ordin superior (2001), Explorări logico-filosofice (2004), Cuvinte, teorii şi lucruri. Quine în perspectiva (2009). Mircea Dumitru este editor al volumului Metaphysics, Meaning, and Modality. Themes from Kit Fine, în curs de apariţie la Oxford University Press. Împreună cu Mircea Flonta, a tradus două dintre operele lui L. Wittgenstein, Tractatus Logico-Philosophicus şi Cercetări filozofice.

CV-ul profesorului Mircea Dumitru poate fi accesat AICI.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite