Cinci ore de sport fac mintea mai ageră

Cinci ore de sport  fac mintea mai ageră

Fiecare gimnastă visează să ajungă precum Nadia Comăneci

Elevii vor face mai multă mişcare la clasă: cel puţin o oră de educaţie fizică pe zi. Copiii din clasele primare vor face cinci ore de sport pe săptămână, potrivit unui nou proiect de lege.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Copiii au ajuns să stea numai la calculator, din maşină la şcoală şi de la şcoală în maşină. Trebuie să schimbăm mentalităţile încă de la vârstele mici. Nu trebuie să facă neapărat ore de sport intens, e suficient să facă mişcare, să se joace sau să meargă în grup la patinoar", a declarat senatorul Mihaela Popa, iniţiatoarea legii.

Gabriela Szabo, campioană mondială la atletism predă voluntar ore de sport la mai multe şcoli din Capitală. „Orele de sport de la şcoală ar trebui să fie la fel de importante ca cele de matematică. Prin mişcare, elevii devin mai civilizaţi şi fac faţă mai bine concurenţei atunci când devin adulţi. Sunt suficient trei ore, dar care să fie făcute ca la carte", a spus Gabriela Szabo.

România:locul 3 la obezitate

Mărirea numărului de ore de sport în şcoli vine în contextul în care tot maimulţi elevi au probleme cu greutatea. Studiile cele mai recente arată că România ocupă locul 3 la nivel european în ceea ce priveşte obezitatea la femei şi copii.

Iniţiatoarea legii a spus că suplimentarea numărului orelor de educaţie fizică în învăţământul primar nu presupune şi o suplimentare bugetară. „Bugetele deja alocate nu sunt afectate, pentru că aceste ore pot fi efectuate de către învăţătorul clasei", a mai spus Mihaela Popa.

Părinţii sunt de acord cu mai multe ore de sport pentru că acest lucru i-ar pune în mişcare pe copii. „Băiatul meu face sport profesionist la clubul Steaua, unde îl duc de două ori pe săptămână. Dar sunt de acord cu mai multe ore de sport la şcoală pentru că şi aşa stau toată ziua în faţa calculatorului", a spus Vasilica Dobrin, mama unui băieţel din clasa a II-a.

Atenţie la orar

Profesorii de sport susţin că mai multe ore de educaţie fizică nu fac decât să dezvolte capacitatea de concentrare a elevilor. „Ar fi foarte bine să fie câte o oră pe zi. Orele ar trebui puse la şfârşitul programului, astfel încât copiii să stea să se joace cât vor", a spus Dragoş Dedu, profesor de sport de la Şcoala 119 din Capitală.

Directorii arată că mai multe ore de sport nu ar trebui să încarce orarul. „Iniţia­tiva este foarte bună, dar aceste ore trebuie corelate cu celelalte discipline. Trebuie să găsim săli şi profesori. Cel mai bine ar fi ca acele cinci ore să fie îmbinate cu cele de aptitudini", a declarat Carmen Toader, directoare la Şcoala 119 din Bucureşti.

"Eu vreau mai mult fotbal. Când e cald afară merg să mă joc. "
George Georgescu
elev în clasa a III-a

"Dacă am face mai mult sport, eu aş alerga în curtea şcolii. "
Antonio Oprea
elev clasa a III-a

Cine susţine orele de sport

Mihaela Popa (foto) afirmă că sunt necesare mai multe ore de educaţie fizică: „Pentru că în ziua de astăzi copiii noştri sunt comozi. Sportul generează anumite valori sociale, cum ar fi fair-play-ul, non-violenţa, comunicarea nonverbală, integrarea copiilor din zonele de risc, redescoperirea unor deficienţe la vârstă fragedă".

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările