Cîmpeanu: Educaţia sexuală va rămâne parte a disciplinei opţionale de Educaţie pentru sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu a declarat pentru „Adevărul” că nu plănuieşte nicio modificare a modului în care se face educaţia sexuală în şcoală, ca parte a disciplinei opţionale Educaţie pentru sănătate, în ciuda solicitărilor insistente ale unor ONG-uri pentru introducerea unei ore obligatorii de educaţie sexuală, demers susţinut şi de Ministerul Sănătăţii.

„Educaţia pentru sănătate răspunde unor nevoi specifice bine definite în societatea românească, alături de educaţia pentru dezvoltare durabilă, ecologică, financiară, juridică, rutieră. Sunt forme de educaţie foarte importante, dar la nivelul discuţiilor pentru elaborarea planurilor cadru urmează să se stabilească volumele orelor din trunchiul comum şi al celor puse la dispoziţie de şcoală.

Educaţia pentru sănătate trebuie să facă parte în continuare din curricula opţională a şcolii, iar asta nu împeidică elevii să se înscrie în procent cât mai mare.

Disciplina Educaţie pentru sănătate a fost deja predată în 2548 de şcoli de către aproape 6.000 de profesori. Această disciplină conţine şi partea aferentă educaţiei sexuale împărţită în şase module: de la cum am apărut eu pe lume, la diferenţe dintre fetiţă şi băiat şi continuă cu metode de contracepţie, de prevenire a bolilor cu transmitere sexuală, cu definirea comportamentului sexual normal şi deviant, tratează abuzul şi violenţa sexuală, chestiuni de legislaţie şi sexualitate, pornografie. Este extrem de completă.

Discuţia este fără obiect pentru că, în opinia mea şi a altor specialişti, această programă este atât de complexă încât nu se mai poate adăuga nimic. Educaţia sexuală se face în cadrul Educaţiei pentru sănătate, o disciplină importantă pe care o susţin şi o recomand elevilor”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Totuşi, reprezentanţii de la Sănătate notaseră într-un răspuns transmis săptămâna trecută unui ONG, că  „Ministerul Sănătăţii va organiza întâlniri de lucru cu reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei în vederea stabilirii unei strategii pe termen lung pentru asigurarea educaţiei pentru sănătate ca şi o componentă importantă a sănătăţii publice”.

Educaţia sexuală, contestată masiv de ONG-uri religioase şi „pentru familie”, în ciuda recomandărilor Ministerului Sănătăţii

Precizările au fost făcute după ce grupuri de ONG-uri au lansat o serie de scrisori deschise către cele două ministere, în care o parte solicitau o oră obligatorie de educaţie sexuală şi altele, din contră, eliminarea noţiunilor de educaţie sexuală din programa şcolară.

Ministerul Sănătăţii despre Educaţia Sexuală în Şcoli

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite