Cîmpeanu despre noua structură a anului şcolar: Modificările au fost discutate cu sindicatele din învăţământul preuniversitar, fiind agreate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Educaţiei a precizat, în videoconferinţa cu inspectorii şcolari pe care a susţinut-o cu o zi înainte de începerea noului an şcolar, că modificările au fost discutate cu sindicatele din învăţământul preuniversitar, fiind agreate şi susţinute şi de Consiliul Naţional al Elevilor (CNE). De asemenea, şi CNE a dat un punct de vedere în care precizează că elevii agrează schimbarea.

Ministrul Sorin Cîmpeanu a precizat că modificările aduse structurii noului an şcolar, făcute pe ultima sută de metri înainte de prima zi de şcoală, au fost discutate cu sindicatele din învăţământul preuniversitar, fiind agreate şi susţinute şi de Consiliul Naţional al Elevilor (CNE). "În acest context, stabilirea zilei de 11 ianuarie ca dată de reluare a cursurilor primului semestru (după încheierea vacanţei de iarnă) vizează exclusiv interesul direct al tuturor actorilor din sistem (elevi, profesori, părinţi)", se arată într-un comunicat al Ministerului Educaţiei.

Motivaţia profesorilor şi elevilor, scăzută imediat după Anul Nou

De asemenea, reprezentanţii elevilor susţin schimbarea motivând că experienţele anterioare au confirmat că atât motivaţia profesorilor, cât şi cea a elevilor este considerabil scăzută în primele zile imediat după începerea noului an, când încă ne aflăm în perioada sărbătorilor de iarnă.

"Considerăm că există o diferenţă contrastantă între prevederile unei hotărâri şi ce se întâmplă concret în şcoala românească şi tocmai din această cauză, cu toate că şcoala ar fi început în 3 ianuarie, aceasta nu şi-ar fi demonstrat randamentul. Trebuie de asemenea să luăm în calcul faptul că măsura aduce un fond suplimentar bugetului şcolilor, nefiind necesară încălzirea acestora, fond care poate fi utilizat în alte investiţii în beneficiul elevilor şi al şcolii. Mai mult, condiţiile meteorologice din luna ianuarie pot cauza diferite impedimente în buna funcţionare a actului educaţional, având din păcate localităţi cu accesibilitate scăzută la unităţi de învăţământ şi şcoli nedotate corespunzător", menţioneazp reprezentanţii elevilor într-un comunicat de presă.

Despre adeverinţele medicale: "Nu trimiteţi copiii la analize, inutil"

În legătură cu adeverinţele medicale şi certificatele epidemiologice cerute elevilor, ministrul Educaţiei a solicitat şefilor de inspectorate şcolare să urmărească aplicarea cu discernământ a metodologiei privind examinarea stării de sănătate a preşcolarilor şi elevilor, respectiv acordarea asistenţei medicale gratuite. „Nu facem exces de zel. Cunoaşteţi ordinul de ministru: adeverinţă medicală şi certificat epidemiologic. Nu trimiteţi copiii la analize, inutil. Precizările şi formatul acestor două documente sunt foarte clare”, a punctat ministrul Mihai Sorin Cîmpeanu.

Despre ordinul privind noile criterii de normare

De asemenea, ministrul a mai menţionat că aplicarea prevederilor ordinului privind introducerea noilor criterii de normare se va amâna până la 1 ianuarie 2016. „Existenţa acestui ordin este o solicitare imperativă a Curţii de Conturi şi are la bază inclusiv dinamica populaţiei şcolare. Având în vedere faptul că, deşi a fost negociat o bună perioadă de timp cu sindicatele, fiind prezentat şi inspectoratelor şcolare, există încă o serie de aspecte incorect percepute la nivelul tuturor judeţelor, aplicarea acestui ordin se va amâna pentru data de 1 ianuarie 2016, tocmai pentru a  nu afecta activitatea grădiniţelor, invăţământului special sau al invăţământului profesional”, a declarat ministrul Educaţiei.

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite