Cei mai buni la matematică din UE, fără premii în ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Olimpicii câştigători de anul acesta vor fi recompensaţi în 2013
Olimpicii câştigători de anul acesta vor fi recompensaţi în 2013

Elevii români medaliaţi la Olimpiada Internaţională de Matematică  nu au fost recompensaţi pentru că Ministerul de Finanţe nu a aprobat plăţile, afirmă coordonatorul lotului olimpic într-o scrisoare deschisă către autorităţi.

Olimpiada Internaţională de Matematică s-a desfăşurat anul acesta în Argentina, la Mar del Plata, în intervalul 4 - 16 iulie. Elevii români au câştigat două medalii de aur, trei de argint şi una de bronz. Potrivit clasamentului neoficial realizat în fiecare an după concurs, România se clasează pe primul loc în Uniunea Europeană şi pe locul 10 în lume, din 100 de ţări participante, conform anunţului făcut de coordonatorul lotului de olimpici, profesorul Radu Gologan.

Într-o scrisoare deschisă adresată primului ministru şi preşedintelui interimar, Radu Gologan îşi exprimă revolta pentru anularea premierii olimpicilor, „în numele zecilor de generaţii de elevi matematicieni de excelenţă ce, fără publicitate, au făcut în ultimele decenii un lobby imens României". Aceasta, din cauză că Ministerul de Finanţe nu a aprobat deblocarea banilor pentru aceste plăţi, spune Radu Gologan. Cel mai mare premiu care se acordă olimpicilor matematicieni este de 2.000 de euro, recompensa pentru medalia de aur. Concret, medaliaţii cu aur au primit în anii precedenţi suma de 8.000 de lei, cei care au câştigat argintul au fost recompensaţi cu 5.000 de lei, şi 3.000 de lei a fost premiun pentru cei care au cucerit bronzul.

Mesajul transmis de coordonatorul lotului de olimpici

„Pe fondul dezintegrării imaginii ţării în ultimele luni, această durere mă marchează până la revoltă. Pentru anul 2011, după luni de întârzieri, finalul prevazut pentru iulie, anul curent, a fost inexplicabil: în ultimul moment, elevi, profesori şi şcoli au fost întorşi din drum pentru neaprobare din partea Ministerului de Finanţe", se arată în scrisoarea adresată autorităţilor.

Copiii şi tinerii a căror supărare o transmite coordonatorul lotului, matematicieni în devenire, au demonstrat că merită respectul nostru, consideră Radu Gologan. „Domnule Prim Ministru, cum comentaţi afirmaţia: niciodată nu am avut un astfel de consens cu ministrul de finanţe pentru deblocarea a 3 milioane de euro!", este mesajul adresat de mentorul tinerilor matematicieni.

„A fost strigător la cer faptul că un prim ministru spune că a deblocat cinci milioane de euro, iar olimpicii la matematică nu au putut primi o sumă de 20 de ori mai mică pentru medalii la fel de strălucitoare ca şi cele ale sportivilor care au câştigat medalii la Londra. Pot spune că medaliile elevilor au un impact mult mai mare. M-a deranjat atitudinea diferită faţă de lucruri care ar trebui să fie măcar la fel. Ar trebui să preţuim viitorul intelectual la fel ca cel fizic", a declarat pentru „Adevărul" coordonatorul lotului olimpic de matematică, Radu Gologan.

Reacţia autorităţilor

Scrisoarea deschisă adresato premierului României, Victor Ponta, şi preşedintelui interimar, Crin Antonescu, nu a primit un răpuns din partea destinatarilor, a declarat coordonatorul lotului de elevi olimpici internaţionali la matematică. Olimpiadele internaţionale se termină în noiembrie - decembrie, de aceea elevii sunt premiaţi la sfârşitul anului şcolar în care au câştigat premiile.

„Toţi câştigătorii de anul trecut nu vor fi premiaţi. Nu este vorba doar de lotul de matematică, ci de toţi olimpicii care au obţinut premii la olimpiade în anul şcolar 2011 - 2012. Aceşti elevi nu vor primi premii, penru că nu se poate, răspunsul a fost negativ, din cauză că ministrul Funeriu nu a semnat ordinul. Nici olimpicii, nici profesorii coorodnatori nu primes recompense pentru rezultatele obţinute", a declarat secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Stelian Fedorca. „Cei care au luat şi vor lua premii anul acesta, vor fi premiaţi la sfărşitul anului şcolar", a adăugat el.

Destinatarul scrisorii deschise redactate de mentorul lotului de matematicieni olimpici nu a primit încă documentul, pentru a transmite un răpuns formal. „La ora actuală nu avem un răpuns pentru domnul Gologan, mesajul său trebuie înaintat preşedinelui pentru formularea unui răpuns", a declarat purtătorul de cuvânt al preşedintelui României, Nicoleta Nicolae.

Radu Gologan a făcut publică scrisoarea deschisă după festiviatea de premiere a olimpicilor sportivi. „Nu am făcut-o în ideea de a primi un răspuns, am fost contactat de părinţi, care voiau să facă un protest public. Nu am nicio informaţie concretă, dar ştiu că în Ministerul Educaţiei sun oameni care se luptă pentru copii şi sunt convins că se va rezolva, se vor debloca fondurile", a spus Radu Gologan.

El s-a declarat revoltat de situaţie: „Noi ne ducem la Olimpiade, nu un lot mare ca cel sportiv, ci mergem cu şase copii, şi toţi iau medalii, nu doar unul", a adăuga acesta. Şi performanţele academice trebuie premiate, nu doar cele sportive, consideră Gologan. Avem cu ce ne mândri şi acest lucru trebuie recompensat simbolic: „Indicele de inteligenţă în România ese de două ori mai mare decât media în lume, concurăm cu ţări puternice şi facem faţă. De ce să nu premiem asta?", a concluzionat el.

"Toţi câştigătorii de anul trecut nu vor fi premiaţi. Nu este vorba doar de lotul de matematică, ci de toţi olimpicii care au obţinut premii la olimpiade în anul şcolar 2011 - 2012.''
Stelian Fedorca secretar de stat  în Ministerul Educaţiei

"A fost strigător la cer faptul că un prim ministru spune că a deblocat cinci milioane de euro, iar olimpicii la matematică nu au putut primi o sumă de 20 de ori mai mică pentru medalii la fel de strălucitoare ca şi cele ale sportivilor care au câştigat medalii la Londra.''
Radu Gologan Preşedintele Societăţii de Ştiinţe Matematice din România

Cine sunt olimpicii medaliaţi la matematică anul acesta

- Medalia de aur: Omer Cerrahoglu (Colegiul Naţional Gheorghe Şincai, Baia Mare) şi Radu Bumbacea (Colegiul Naţional Tudor Vianu, Bucureşti)
- Medalia de argint: Octav Drăgoi, Ioana Tamaş şi Ştefan Ivanovici (Liceul Internaţional de Informatică, Bucureşti)
- Medalia de bronz: Ştefan Spătaru (Liceul Internaţional de Informatică, Bucureşti)

Cine este antrenorul olimpicilor

- Radu Gologan, născut în Braşov, pe 7 iunie 1952, este un fost modest olimpic internaţional în 1970, 1971.
- Coordonatorul Olimpiadelor de Matematică din 2001, şi Preşedintele Societăţii de Ştiinţe Matematice din România din 2008.
- A fost profesor de liceu între 1976-1979, ulterior cercetător la INCREST şi ICSITMUA până în 1990, apoi la Institutul de Matematică.
- Este colaborator al Gazetei Matematice de peste 40 de ani. „Mă consider un matematician decent, cu respect şi admiraţie faţă de colegii cu realizări ştiinţifice deosebite", spune Radu Gologan.

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite