Cei mai buni din lume la geografie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei români au reuşit să ia două medalii de aur şi una de bronz la Olimpiada Internaţională de Geografie de la Taipei (Taiwan). Lotul olimpic al României a reuşit o performanţă de excepţie la Olimpiada Internaţională de Geografie, unde a  obţinut trei medalii.

Cătălina Jugrăvescu, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Alexandru Lahovary" din Râmnicu Vâlcea, şi Alexandru Barbu, elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Ion Minulescu" din Slatina, au câştigat medaliile de aur, în timp ce medalia de bronz i-a revenit lui Constantin Popa, elev în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Nicu Gane" din Fălticeni. La olimpiada organizată în Taipei, capitala Taiwanului, între 29 iulie şi 4 august, au participat 106 tineri din 29 de ţări.

Nu mai crede în reuşita din România

Alexandru Barbu şi-a îmbogăţit palmaresul, întorcându-se acasă cu o medalie de aur, dar şi cu titlul de campion mondial la individual.

„Probele au fost susţinute în limba engleză şi cuprind itemi de mare complexitate: un test scris dintr-o tematică extrem de diversificată, o probă practică pe teren, de cartare, o probă multimedia susţinută pe calculator, prezentarea unui poster şi proba culturală", a declarat Alexandru Barbu, cel care a înregistrat o performanţă unică pe plan mondial obţinând a treia medalie de aur consecutiv la Olimpiadele Internaţionale de Geografie.

Cel mai mare vis al campionului mondial la geografie era să schimbe sistemul şi mentalitatea românilor. „Nu vreau să plec în străinătate. Vreau să schimb mentalităţi", spunea în urmă cu un an Alexandru Barbu. Între timp, „sistemul" l-a dezamăgit prea tare şi acum vrea să plece să studieze în străinătate, deşi este student la două facultăţi din Capitală. Ţările unde crede că îi va merge mai bine sunt Olanda, Anglia sau Germania.

O elevă de nota 10, Cătălina Jugrăvescu consideră geografia o „ştiinţă de fineţe" şi îşi doreşte să studieze oceanografia în afara graniţelor ţării. Pasionată şi de sport, tânăra este şi handbalista care apără poarta CSM Chimia Râmnicu Vâlcea.

În timpul anului şcolar, eleva este nevoită să-şi împartă puţinul timp liber între internat, antrenamente, sutele de deplasări şi sălile de bibliotecă.

„Sunt fericită că am câştigat aurul. Proba scrisă a fost foarte grea, la fel şi proba practică, de cartare, cu ajutorul GPS-ului, atât în oraş, cât şi în afara Taipeiului", a mărturisit Cătălina.

Pregătire cu profesori universitari

Profesorul Liviu Tudor este mândru de eleva sa: „S-a pregătit pentru această competiţie cu doi profesori universitari şi a citit foarte multe cărţi de geografie în limba engleză, manuale după care se predă la universităţi prestigioase din lume, precum Oxford, Cambridge, Carolina de Sud".

Pentru rezultatele obţinute la olimpiadele din Tunisia şi Polonia, Cătălina a primit 7.000 de lei, la fel şi colegiul la care învaţă. Adolescenta şi‑a cumpărat cărţi din aceşti bani, iar la şcoala unde studiază, cabinetul de geografie s-a dotat cu un calculator, un laptop, un proiector, aparat de fotografiat şi mai multe lucrări.

"Sunt fericită că am câştigat aurul. Probele scrise şi practice au fost foarte grele."
Cătălina Jugrăvescu
elevă

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite