Ce trebuie să conţină ghiozdanul şcolarului şi cum alegem rechizitele potrivite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine de arhivă
Imagine de arhivă

Părinţii din România trebuie să aloce, în medie, 13% din salariu pentru a acoperi cheltuielile pentru ghiozdanul elevului la începutul anului şcolar.

Deşi educaţia în ţara noastră este gratuită, părinţii români alocă la început de an şcolar printre cei mai mulţi bani din Uniunea Europeană pentru ghiozdanul copilului. Cel puţin aşa arată un clasament realizat de picodi.com, care relevă că părinţii sunt nevoiţi să aloce 13% din leafă în acest scop. În cadrul analizei, articolele pe care ar trebui să le aibă cu sine un copil care merge în clasa întâi au fost clasificate în patru categorii: accesorii pentru depozitare, articole pentru scris, produse pentru colorat şi îmbrăcămintea pentru sport. 

Nu au fost comparate preţurile încălţămintei şi ale uniformelor şcolare, care, de obicei, variază în funcţie de deciziile interne ale fiecărei şcoli, şi nici ale manualelor. Ca şi articol pentru depozitare, Picodi a analizat preţul ghiozdanului, care trebuie să fie suficient de mare şi încăpător pentru cărţi, caiete, penar, cutiuţă pentru mâncare şi o sticlă cu apă. Din preţurile magazinelor online reiese că un astfel de ghiozdan costă în medie de 55 lei, dar poate ajunge şi la câteva sute de lei. O sumă asemănătoare (43 lei) este necesară la articolele pentru scris şi papetărie precum: caiete, învelitoare pentru caiete, dosar, penar, pixuri, creioane, radieră şi linie. 

Încă în jur de 74 de lei costă produsele folosite la orele de educaţie plastică, respectiv foarfece, lipici, hârtie colorată, acuarele, creioane, markere şi plastelină. Îmbrăcămintea pentru sport - trening, încălţăminte de sport şi câteva tricouri albe - reprezintă cea mai mare cheltuială pe care trebuie să o facă părinţii. Preţul unui trening obişnuit pentru sport este de peste 78 lei. Prin urmare, suma totală pe care o cheltuiesc românii cu ocazia începerii noului an şcolar este în 2018 de 250 lei (54 de euro), respectiv peste 13% dintr-un salariu lunar obişnuit din România, care este de 1.871 lei net.

Cât cheltuie părinţii din alte ţări

Potrivit site-ului citat, comparativ cu românii, cetăţenii din Suedia, Canada, Franţa, SUA, Arabia Saudită sau Emiratele Arabe Unite nu cheltuiesc mai mult de 4% din salariu (între 82 şi 132 de euro). La rândul lor, germanii dedică un procent mai mic, 4,7% (dar o sumă mai mare, de 110 euro) din salariul mediu lunar pentru articolele şcolare. Situaţia este asemănătoare şi în comparaţie cu slovacii, care cheltuiesc în jur de 10% (76 de euro) din salariul mediu lunar cu ocazia începutului de an şcolar.

Un procent mai mare decât părinţii din România cheltuiesc pentru acest eveniment cei din Rusia - 18% (107 euro) din salariul mediu lunar - şi ucrainienii - 25% (61 de euro). Procentul creşte semnificativ pentru părinţii din Republica Moldova, care cheltuiesc 36% (89 de euro) din salariul mediu lunar la început de an şcolar, şi pentru cei din Nigeria, care sunt nevoiţi să dea din salariul lor chiar mai mult de jumătate - 54% (85 de euro).

Datele au fost prezentate pe baza preţurilor actuale ale magazinelor online din 36 de ţări ale lumii. Pentru calcularea unei medii a preţului anumitor produse, au fost folosite articolele cu preţ mic şi mediu. Pentru calcularea valutei, s-au folosit cursurile valutare medii din luna iulie a anului 2018, mai precizează Picodi.

Cum alegem rechizitele

Pentru cei cu dare de mână, în ofertele magazinelor se găsesc ghiozdane care sar binişor de 5-600 de lei. Pe lângă materialele scumpe din care sunt confecţionate, acestea pot avea dotări „speciale”, precum sistem de ventilaţie a spatelui. E bine să alegem rechizite de calitate în dauna preţurilor mai mici, deoarece acestea intră în contact cu mâinile şi chiar cu gura celui mic. 

Dacă materiale folosite la rechizite sunt de proastă calitate, îi pot pune sănătatea celui mic în pericol. Stilou, creioane clasice, radieră, lipici lichid şi solid. Sunt rechizitele uzuale care nu trebuie să lipsească din penarul fiecărui elev. În privinţa preţurilor, ofertele pentru rechizitele şcolare sunt pentru toate buzunarele, astfel că, dacă ştiţi unde să mergeţi să căutaţi, veţi găsi tot ce-i trebuie unui elev. Penarele pleacă de 10-15 lei şi ajung şi la 200 de lei, în funcţie de calitate, dar şi de gradul de echipare. Personajele din desene animate umflă şi mai mult preţul produsului.

Foarte apreciate de cei mici şi recomandate de învăţători sunt rollerele cu ştergere. Sunt instumente practice cu care poţi şterge în cazul în care ai greşit. Un astfel de pix pleacă de la 11-12 lei, iar un set de trei mine de rezervă poate fi achiziţionat cu circa 25 de lei. Creioanele luate separat ajung să coste 30 de bani bucata, iar gumele de şters, între 70 de bani şi 3 lei. O riglă pleacă de 60 de bani, iar un set de creioane colorate -  de la 2-3 lei. Nu în ultimul rând, pentru un caiet, părinţii vor scoate din buzunare de la 0,75 lei pentru format A5 simplu, până la 7-8 lei pentru cele personalizate cu personajele preferate.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite