Ce ar trebui să facă viitorul ministru al Educaţiei

Din păcate, s-a pierdut un an în reconstrucţia sistemelor de educaţie şi formare profesională, după dezastrul lăsat de PSD. Nu s-a progresat cu nimic, în arhitectura curriculară, în numirea unor manageri capabili, în adaptarea şcolii la condiţiile aduse de pandemie. Este una din neîmplinirile importante ale guvernării Orban. Şi nu este vorba de opoziţia parlamentului.
”Cum schimbăm planurile cadru (acum 7 ore/zi la gimnaziu)” - pentru a 100-a oară: elevii de gimnaziu nu fac 7 ore/zi. La clasa a V-a nr. maxim de ore/săpt. e 28, la clasa a VI-a e 30. Adică 5-6 ore/zi. La clasele a VII-a și a VIII-a se merge pe nr. minim de ore - adică 31 ore/săpt. Ceea ce înseamnă că 4 zile pe săptămână elevii fac câte 6 ore, și într-o singură zi elevii fac 7 ore. Adică e ca la Radio Erevan: -E adevărat că elevii de gimnaziu fac câte 7 ore/zi? -E adevărat, numai că doar cei de la a VII-a și a VIII-a, și nu în fiecare zi, ci doar într-o singură zi/ săptămână.:)
mai studiati planurile cadru si adaugati si orele de la CDS, puse in planuri pt normele profesorilor. Ce nu intelegeti?
programe.ise.ro/Portals/1/Curriculum/Pl_cadru-actuale/Gimnaziu/OMENCS%203590_5%20apr%202016_Plan-cadru%20de%20%C3%AEnvatamant%20pentru%20gimnaziu.pdf
clasa a Vii-a-33, clasa a VIII-a 34. Impartiti la 5 zile
Dvs. nu înțelegeți. La clasa a VII-a sunt 31-33 ore/săpt., la clasa a VIII-a sunt 31-34 ore săpt. Adică o școală poate alege câte ore să facă elevii între aceste limite. Și v-am explicat de nu știu câte ori că școlile merg pe nr minim de ore, adică 31 ore/săpt., având în vedere că mai mult de 6 ore/zi ar fi prea mult pentru elevi. 31 ore/săpt. înseamnă 4 zile cu câte 6 ore și o singură zi cu 7 ore.
Cele pe care eu le stiu au toate 33-34. Dv nu intelegeti
33-34, ziceți? Nu vă cred.
D-le Vlaston, Ca o concluzie ;la sutele de articole scrise de dvs in coloanele ziarului Adevarul, va intreb: In ideea ca PMP va trece pragul parlamentului si se va alatura PNL-ului la guvernare, ati fi de acord sa vi se incredinteze misiunea de aducere pe brazda a invatamantului, din postura de ministru? Va intreb foarte serios, nu e nici o urma de rautate in asta. In ultimii ani ati scris N articole pe tema educatiei, ati primit fel de fel de replici si idei din partea cititorilor si ati avea ocazia sa fiti un al doilea "ctitor de scoala noua", dupa cel din sec.XIX, stiti la ce ma refer, nu-i asa? Mai mult, daca veti pune in dezbatere publica proiectul de re re re formare a sistemului educatiei, ati avea surpriza sa fiti primul ministru necontestat, intrucat v-ati dat silinta in ultimii ani sa gasiti solutii si le-ati mediatizat... Ce zicet, va vrea d-l Tomac sa va sustina? Veti refuza propunerea?
"se va alatura PNL-ului la guvernare" Cum validati aceasta ipoteza? Alegerile sunt duminica. Gata? S-a ocupat Securitatea de masluirea alegerilor? ?Aplicati dictonul lui Iosif Visarionovici : "Nu conteaza cine si cum voteaza, conteaza cine numara voturile!"
Domnule Profesor! Dar despre redeschiderea școlilor în ianuarie, ce ziceți? Că altfel se duce și acest an școlar. Sau facem blatul: Elevii se fac că se pregătesc la ore, profesorii se prefac că țin ore și predau, mai fac și educație. Administrația sistemului de învățământ (MEC, inspecoratele, directorii) se fac că administrează sistemul și totul merge ca pe roate (șine dacă vreți.) Apoi peste ani vom vedea PISA și mai dezastruos, analfabetismul funcțional ca la iarmaroc și responsabili ioc. Iar părinții scrâșnesc din dinți și plătesc și mai aspru meditații. Și societatea noastră devine și mai educată, vor avea trecere vacii și vampirii, facem planul la doctorate pe hectar.
Nu ce supăra, Căsandro, Șe să cauce Vlaston Pră brazdă cu-nvățământul? Pas cu pas e ghinion...
Nu doar vacii, mai degraba vracii...