Ce punem în ghiozdan în prima zi de şcoală şi cât costă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 3 milioane de elevi încep şcoala luni, dar pentru circa 180.000 dintre ei emoţiile sunt covârşitoare: vor îmbrăca pentru prima dată uniforma de şcolar. Pentru un asemenea moment şi pregătirile sunt pe măsură. Părinţii sunt dispuşi să plătească bani grei pe hăinuţe şi rechizite care să-l încurajeze pe cel mic să păşească cu dreptul în prima sa mare aventură a vieţii.

Conform unui studiu Noriel, 72% dintre părinţi lasă pregătirile de şcoală pentru ultima săptămână de vacanţă. Însă un real ajutor în procesul de achiziţie îl oferă chiar copiii, întrucât 87% dintre cei mici ştiu deja ce-şi doresc şi de ce au nevoie în materie de rechizite, iar părinţii ţin cont de preferinţele lor. Astfel, numai 12% dintre părinţi fac cumpărăturile pentru şcoală fără a avea copiii alături.

„Bobocii au nevoie pentru început doar de un penar dotat cu stilou, creion cu gumă şi un set de culori. Deoarece fiecare învăţătoare poate avea cerinţe specifice, le recomand părinţilor să cumpere doar un caiet de caligrafie tip 1 şi un caiet de matematică de 48 de file. De asemenea va fi util, cel mai probabil, şi un carnetel de tip vocabular. Restul necesarului se stabileşte de obicei la prima şedinţă cu părinţii”, a explicat Cornelia Popa, învăţătoare la Şcoala Gimnazială Nr. 194.

Învăţătoarea aproximează că acest coş de cumpărături nu poate depăşi suma de 50 de lei decât dacă părinţii sau copiii au dorinţe speciale pentru produse mai costisitoare.

Bobocii visează să meargă la şcoală cu eroul preferat

De departe, cel mai important lucru pentru 70% dintre cei mici când îşi aleg rechizitele este să aibă personajul preferat. Culoarea este importantă doar pentru 23% dintre copii. Totodată, 37% dintre copii au cerinţe precise de accesorii, cum ar fi brăţările din cauciuc sau hainele de un anumit stil.   

La costul rechizitelor se adaugă şi piesa de rezistenţă a şcolarului: ghiozdanul. Şi în acest caz, preţurile sunt pestriţe, în funcţie de calitatea produsului. Un ghiozdan colorat pentru clasele mici poate să coste între 50 de lei şi 400-500 de lei. Bineînţeles, cele cu personajele îndrăgite din desene animate sunt mai scumpe. La costul rechizitelor şi ghiozdanului se poate adăuga şi cel al uniformei şcolare, ce variază în jurul sumei de 100 de lei.

Dar bugetul de circa 200 de lei nu este uşor de cheltuit pentru cine doreşte să îmbine utilul cu pretenţiile celor mici. Astfel, 70% dintre părinţi combină magazinele online, cele specializate şi hypermarket-urile, în funcţie de nevoi şi oferte, şi 47% chiar vizitează minim trei magazine pentru a se asigura că au cele mai bune oferte. 62% dintre respondenţi au cumpărat sau plănuiesc să facă şi cumpărături online.

Anul şcolar 2015-2016 va avea 177 zile de cursuri, începând din data de 14 septembrie şi până în 17 iunie. Prima vacanţă va fi între 31 octombrie şi 8 noiembrie pentru învăţământul primar, urmată de vacanţa de iarnă în perioada 19 decembrie-3 ianuarie, cea intersemestrială între 30 ianuarie-7 februarie şi vacanţa de primăvară stabilită în perioada 23 aprilie-3 mai. Vacanţa va cuprinde şi Paştele, care în 2016 este sărbătorit pe data de 1 mai.

Când pică Şcoala Altfel

Înainte de vacanţa de primăvară, săptămâna 18-22 aprilie 2016 este dedicată activităţilor extracurriculare şi extraşcolare, în cadrul programului „Şcoala altfel”. Clasele de învăţământ preşcolar şi primar pot planifica activităţile din programul „Şcoala altfel” în altă perioadă din semestrul al doilea, dar nu mai târziu de 27 mai 2016. Decizia de schimbare a datei de desfăşurare a programului va fi luată de consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ, după consultarea cadrelor didactice.
 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite