Ce îi aşteaptă pe elevi în semestrul al doilea. Noutăţile din 2014

Ce îi aşteaptă pe elevi în semestrul al doilea. Noutăţile din 2014

Simularea Evaluării Naţionale va avea loc între 18-20 februarie şi a Bacalaureatului, între 3 - 7 martie FOTO: Shutterstock

Pentru prima dată, elevii din clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a vor susţine la nivel naţional, în luna mai,  evaluările care până acum au fost făcute doar pe bază de eşantion în ultimii doi ani. De asemenea, elevii din clasele a XI-a şi a XII-a vor da o simulare naţională la Bac în luna martie, iar elevii de clasa a VIII-a vor da simularea pentru Capacitate începând din 18 februarie.

Ştiri pe aceeaşi temă

De luni, începe semestrul al doilea, iar următoare vacanţă a copiilor este cea de primăvară (12 – 22 aprilie), care ar putea fi prelungită o zi sau două având în vedere că anul acesta Paştele va fi pe 20 aprilie. Cursurile se reiau pe 23 aprilie, iar anul şcolar se va încheia pe 21 iunie, când începe vacanţa de vară. Tezele din semestrul al II-lea se susţin, de regulă, până la data de 23 mai 2014.

Calendarul simulărilor la examenele naţionale


Simularea Evaluării Naţionale a elevilor de clasa a VIII-a va avea loc în perioada 18-20 februarie, iar cea a Bacalaureatului, la care vor participa în premieră şi elevii de clasa a XI-a, între 3 şi 7 martie.

„Elevii vor fi evaluaţi din materia parcursă până la data susţinerii testului. Elevii de clasa a XI-a, care vor simula pentru prima dată Bacalaureatul, vor susţine doar două probe: română şi matematică sau istorie”, a explicat ministrul Educaţiei, Remus Pricopie.
 
Calendarul simulării Evaluării Naţionale pentru elevii clasei a VIII-a:
 
 • Limba şi literatura Română – 18 februarie
 • Limba şi literatura maternă - 19 februarie (pentru elevii care aparţin minorităţilor naţionale care au urmat cursuri gimnaziale în limba maternă)
 • Matematică/Istorie - 20 februarie
 
Rezultatele vor fi afişate pe 7 martie.
 
Calendarul simulării probelor scrise ale examenului de Bacalaureat pentru clasele a XI-a şi XII-a:
 
 • Limba şi literatura română - 3 martie
 • Limba şi literatura maternă - 4 martie
 • Proba obligatorie a profilului - 5 martie
 
Doar pentru elevii claselor a XII-a, proba la alegere a profilului şi specializări - 7 martie.
 
Toate probele sunt scrise, iar rezultatele vor fi afişate pe 14 martie.
 
Rezultatele obţinute de elevi la simularea Evaluării Naţionale şi la simularea probelor scrise ale examenului de Bacalaureat nu vor fi trecute în catalog.
 
Potrivit ministerului, simulările au un dublu scop: familiarizarea elevilor cu rigorile unei Evaluări Naţionale, respectiv a unui examen de Bacalaureat naţional, şi optimizarea rezultatelor obţinute de către elevii din învăţământul preuniversitar la finalul studiilor gimnaziale sau liceale.
 

Evaluările la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a

 
Evaluările naţionale de la finalul claselor a II-a, a IV-a şi a VI-a, ale căror note nu se trec în catalog, vor avea loc în intervalul 6 - 29 mai, în două sesiuni, a doua fiind rezervată elevilor care au lipsit, din motive întemeiate, la prima sesiune.
 
Prima sesiune are următorul calendar:
 •     clasa a II-a (6 mai: Limba română - scris şi citit; 7 mai: Limba maternă - scris şi citit; 8 mai:  Matematică)
 •     clasa a IV-a (13 mai: Limba română - Limba maternă; 14 mai: Matematică)
 •     clasa a VI-a (14 mai: Limbă şi comunicare; 15 mai: Matematică şi ştiinţe)

A doua sesiune are următorul calendar:
 •     clasa a II-a (20 mai: Limba română - scris şi citit; 21 mai: Limba maternă - scris şi citit; 22 mai: Matematică)
 •     clasa a VI-a (27 mai: Limbă şi comunicare; 28 mai: Matematică şi ştiinţe)
 •     clasa a IV-a (28 mai: Limba română - Limba maternă; 29 mai: Matematică).


„Aceste evaluări nu sunt o invenţie de acum, ci sunt prevăzute în Legea Educaţiei din 2011. Se doreşte doar verificarea pregătirii elevilor şi familiarizarea lor cu examenele, după ce în anul şcolar 2012-2013 s-au făcut pilotări ale acestor evaluări”, a explicat ministrul Educaţiei, Remus Pricopie.

Potrivit ministrului Educaţiei, prin aceste evaluări se doreşte „o evaluare a întregului sistem”, astfel încât peste şase ani, când examenele vor fi de tipul testelor PISA, cei care sunt acum în clasa a II-a să fie deja obişnuiţi cu acest gen de verificare.

„Modele de subiecte vor fi făcute publice pe site-ul ministerului”, a mai spus Pricopie.

Pentru clasa a IV-a, testele vor avea un format asemănător cu cel al evaluărilor internaţionale administrate elevilor în vârstă de 10-12 ani. Nivelul de dificultate al testelor va fi mediu.

Fără note în catalog

Rezultatele obţinute de elevi la evaluările naţionale nu vor fi trecute în catalogul clasei şi sunt valorificate la nivelul unităţii de învăţământ prin elaborarea planurilor individualizate de învăţare, consemnarea în portofoliul educaţional al elevului, respectiv informarea părinţilor/reprezentanţilor legali ai elevului asupra stadiului formării şi dezvoltării competenţelor evaluate.

Potrivit Ministerului Educaţiei, responsabilitatea administrării la clasă a evaluărilor naţionale aparţine administratorului de test, care poate fi învăţătorul, institutorul sau profesorul de la clasă.

În timp ce Ministerul Educaţiei a publicat modele de subiecte pentru Evaluarea Naţională şi Bacalaureat, modelele pentru evaluările de la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a încă nu au fost postate.

Ce trebuie să ştie elevii din clasele terminale

Elevii din clasa a XII-a termină cursurile mai devreme, pe 30 mai, iar cei din clasa a VIII-a, pe 13 iunie, având în vedere că vor susţine examenele naţionale la vară.

Potrivit calendarului Bacalaureatului din 2014, publicat de Ministerul Educaţiei, examenele orale încep pe 10 iunie, iar cele scrise pe 30 iunie. Notele finale se afişează pe 11 iulie. După această dată începe a doua sesiune de Bac, destinată candidaţilor care nu au trecut de toate examenele în vară şi celor care au avut de dat corijenţe.


Pe aceeaşi temă:

Simularea examenelor naţionale, în februarie şi martie. Prima testare pentru bacalaureat începe cu elevii clasei a XI-a

Simularea evaluării naţionale a elevilor de clasa a VIII-a va avea loc în perioada 18-20 februarie, iar cea a bacalaureatului, la care vor participa în premieră şi elevii de clasa a XI-a, între 3 şi 7 martie.

 
Evaluările naţionale de la finalul claselor a II-a, a IV-a şi a VI-a, ale căror note nu se trec în catalog, vor avea loc în intervalul 6 - 29 mai, în două sesiuni, a doua fiind rezervată elevilor care au lipsit, din motive întemeiate, la prima sesiune.
 
 
Elevii de clasa a XII-a care vor da la vară examenul de Bacalaureat 2014 pot consulta pe site-ul Ministerului Educaţiei modelele de subiecte pentru toate materiile la care vor fi testaţi: română, matematică, istorie, limbi străine, biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, psihologie sau sociologie. În premieră, la simulările din martie vor participa şi elevii de clasa a XI-a. Examenele încep pe 10 iunie.
 
 
Elevii de clasa a VIII-a care vor da la vară examenul de Evaluare Naţională 2014 pot consulta pe site-ul Ministerului Educaţiei modelele de subiecte la Română şi la Matematică, precum şi soluţiile propuse de experţii ministerului. Simulările au loc în februarie, iar examenele încep pe 23 iunie. Noutatea de anul acesta este că notele de la acest examen naţional vor reprezenta 75% din media de admitere la liceul dorit, faţă de 50%, în 2013.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările