Cazul profesorului de Religie acuzat că s-a masturbat la catedră. Patriarhia spune că e nevinovat, experţii reclamă o criză morală în sistemul educaţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Patriarhia
 spune că profesorul de religie, acuzat că s-a masturbat în faţa 
elevilor, e nevinovat. În schimb, experţii reclamă o criză morală în 
sistemul educaţiona. FOTO: Arhiva „Adevărul“
Patriarhia spune că profesorul de religie, acuzat că s-a masturbat în faţa elevilor, e nevinovat. În schimb, experţii reclamă o criză morală în sistemul educaţiona. FOTO: Arhiva „Adevărul“

Profesorul-preot acuzat că s-a masturbat în faţa elevilor săi a fost declarat nevinovat de  reprezentanţii Patriarhiei. Pe de altă parte, acheta Inspectoratului Şcolar şi a Poliţiei din Sibiu continuă. Totodată, părinţii şi elevii subliniază că acest caz nu face decât să sublinieze criza morală în care se află sistemul educaţional.

Adrian Circa din Mediaş, profesor de Religie (şi preot), e acuzat de părinţii unei eleve că s-a masturbat la şcoală, chiar în timpul unei ore. Eleva susţine că l-a filmat în momentul în care făcea gesturile obscene.

Imaginile cu preotul care se masturbează în clasă, la ora de Religie, au fost filmate de o elevă din clasa a XII-a a Liceului Tehnologic ”Nicolae Teclu” din Copşa Mică, iar aceasta le-a distribuit colegilor săi.

 Am fost sunată de doamna dirigintă şi a zis să lăsăm aşa şi să nu spunem nimic.

Mama unei eleve a găsit filmarea în telefonul fiicei sale şi astfel a fost făcută publică. „Copila a avut ore cu domnul profesor. Ea a fost la ore însă nu a fost atentă la ce s-a întâmplat. O colegă a filmat şi când au ieşit în pauză, a trimis la câteva colege filmarea. Eu i-am controlat telefonul şi am văzut filmarea. Sunt pregătită să pun o plângere. Am fost sunată de doamna dirigintă şi a zis să lăsăm aşa şi să nu spunem nimic”, a declarat mama unei eleve, la Antena 3.

Ministerul Educaţiei a demarat o anchetă

„Şi pentru mine sunt şocante imaginile. Am vorbit cu inspectorul general din Sibiu, s-a deschis o anchetă, deja inspectorii sunt acolo. E profesor titular de aproape 15 ani.”, a declarat ministrul Educaţiei Liviu Pop la Antena 3, care i-a solicitat dascălului să demisioneze.

Ceea ce s-a şi întâmplat la scurt timp.  „Persoana respectivă şi-a înaintat demisia din funcţie. Oricum ar fi fost eliminată de la catedră“, a declarat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Vasile Bănescu.

Mitropolia Ardealului l-a declarat nevinovat

După ce a subliniat că în cadrul comisiei este necesară o evaluare atentă a întregii situaţii întrucât este posibil să nu fie vorba de un act de mastubare, ci de un simplu scărpinat. „Persoana în cauză este grav bolnavă. Are cancer la testicule, motiv pentru care a suferit o operaţie în zona corporală cu pricina. Profesorul spune că are mâncărimi din cauza intervenţiei“.

Vasile Bănescu a transmis că profesorul-preot este nevinovat din punctul de vedere al Patriarhiei şi al Mitropoliei Ardealului. „Această persoană nu a comis gestul obscen de care a fost acuzat, ci doar a avut un gest necontrolat provocat de o mâncărime în zona inghinală, ceea ce a dus la speculaţii, pe care le-a încurajat o filmare făcută în clasă de o elevă", a declarat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

 Sidicalişti: profesorii nu fac teste psihologice standartizate

Simion Hăncescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), afirmă că acest caz nu face decât să arate disfuncţionalităţile grave din sistemul de educaţie. „Lipsa testelor psihologice standardizate făcute cadrelor didactice, precum şi lacunele legislative arată că în faţa elevilor pot ajunge astfel de persoane care marchează viaţa copiilor. Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ apasă pe o rană veche a sistemului: subfinanţarea este cea care duce la astfel de situaţii.  Dacă am avea psihologi şcolari în tot sistemul, persoanele cu probleme comportamentale ar fi depistate din timp.“

Dacă am avea psihologi şcolari în tot sistemul, persoanele cu probleme comportamentale ar fi depistate din timp.

„Ar trebui modificată legislaţia, astfel încât persoanele instabile emoţional sau cele cu probleme psihice, inclusiv cele care au probleme de moralitate, să nu mai aibă acces în sistemul de învăţământ. De asemenea, directorii ar trebui să fie mai atenţi la colegii lor şi să semnaleze eventualele probleme, nu să le ascundă sub preş. Totodată ar trebui să sancţionăm complicitatea sau lipsa de profesionalism în situaţiile în care cadre didactice cu suspiciuni de tulburări psihice, primesc <<apt pentru a profesa>> “, a completat Hăncescu.

La rândul lor, reprezentanţii părinţilor afirmă că este de neacceptat faptul că o profesoară a vrut să ascundă fapta, dovadă că nu a înştiinţat direcţiunea după ce a văzut imaginile. „Acest profesor nu mai are ce să caute la catedră. Apreciem că şi-a dat demisia pentru liniştea părinţilor din şcoala respectivă“, a declarat preşedintele Federaţiei Naţionale a Părinţilor Iulian Cristache.

„Orele de Religie nu sunt ceea ce ar trebui. Nu trebuie să îi mai învăţăm pe copii că trebuie să se închine la moaşte, ci să ne axăm pe transmiterea unor valori morale. Din păcate, ora de Religie a devenit doar un pretext de încasat banul pentru anumiţi profesori. Mai mult, este necesar ca diriginta care a încercat să ascundă această situaţie să fie trasă la răspundere. Mai cu seamă, să fie cercetată într-o comisie de disciplină. Situaţia de faţă ne arată încă o dată că e necesar să reglementăm cât mai repede Codul de Etică pentru profesori, care să prevadă nişte sancţiuni clare pentru dascăli“, a completat Cristache.

Este un semnal de alarmă pentru viitoare abuzuri care nu vor putea fi filmate

Preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa Alexandru Manda atrage atenţia că pe viitor asemenea incidente nu vor mai putea fi semnalate dacă se va aplica măsura prevăzută în noul regulament-cadru, potrivit căreia elevul nu mai are voie să aibă telefonul în posesia sa la ore, obiectul trebuind să fie depozitat într-un spaţiu special amenajat. „Acest caz dezonorant ne determină să ne adresăm o întrebare legitimă: dacă s-ar fi aplicat noua prevedere cu telefoanele, ar mai fi intrat incidentul în atenţia autorităţilor şi a opiniei publice? Trebuie să ne gândim că ar fi fost cuvântul profesorului contra cuvântului elevilor. Ori de cele mai multe, cuvântul cadrului didactic cântăreşte mai mult.“, a explicat Alexandru Manda.

Mitropolitul Ardealului, despre preotul acuzat că s-a masturbat la şcoală: „Aşa ceva este de neconceput. Dacă este vinovat, suportă consecinţele”

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite