CAPACITATE 2013 Prima lecţie video: proba scrisă la Română

CAPACITATE 2013 Lecţie video pentru examenul de limba şi literatura română

Adevărul.ro prezintă prima lecţie din cadrul campaniei „adevărul.ro te meditează“ pentru examenul de Capacitate, la proba de la Limba Română. Profesoara Iulia Pop de la Colegiul Naţional „Sf. Sava“ le explică elevilor cum se rezolvă un subiect de examen, unde trebuie să fie atenţi şi cum să evite greşelile.

Ştiri pe aceeaşi temă

Înscrierile la Evaluarea Naţională 2013 (Capacitate) au început luni, 17 iunie şi se vor încheia pe 19 iunie.

Prima probă, de Limba şi literatura română, are loc pe 25 iunie, iar elevii care vor susţine examenul de Capacitate 2013 pot recapitula din materie cu ajutorul profesoarei Iulia Pop, care a rezolvat un model de subiect realizat de ea după modelul celor care se dau Evaluarea Naţională.

„Primul subiect din cadrul probei scrise la Limba Română presupune un text literar la prima vedere din categoria de texte studiate de către elevi. Primul subiect are câte cinci cerinţe, fiecare având câte şase puncte şi o a şasea cerinţă de câte 12 puncte“, a explicat profesoara Pop, care a ales poezia „Viscolul“, de Tudor Arghezi ca text la prima vedere în varianta prezentată.

Întrebările privesc elemente de sinonimie, punctuaţie, rolul virgulei, selectarea de cuvinte care se referă la un anumit lucru, cum ar fi noţiunea de timp, sau semnificaţia unei strofe a poeziei.

 

Profesoara Pop le atrage atenţia elevilor să fie foarte atenţi la cerinţa de sinonimie, fiindcă sinonimul dat trebuie să fie aceeaşi parte de vorbire. Spre exemplu, dacă cerinţa cere un sinonim la un adjectiv, atunci elevul trebuie să se gândească tot la un adjectiv.

La punctul B, care valorează 12 puncte, candidaţii trebuie să rezolve o compunere de 150-250 de cuvinte (15-20 de rânduri) în care să argumenteze apartenenţa textului la un gen literar, la o specie literară sau la o anumită tematică.

Cel de-al doilea subiect presupune un text nonficţional, iar la punctul B al aceluiaşi subiect, care valorează 12 puncte, se cere alcătuirea unei compuneri de 10-15 rânduri pe o anumită temă.

Adevărul te meditează pentru Bac şi Capacitate

Elevii care învaţă în această perioadă pentru examenele de Bacalaureat 2013 (10 iunie – 5 iulie) şi Capacitate 2013 (25 – 27 iunie) pot accesa, în secţiunea de Educaţie a site-ului adevarul.ro, lecţii video în care profesorii din liceele de top explică modul de rezolvare a subiectelor la principalele materii de examen, oral şi scris.

Calendarul examenului de Capacitate 2013:

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările