Cântarea României, reînviată în şcoli în numele Centenarului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevi serbând Centenarul FOTO Adevărul
Elevi serbând Centenarul FOTO Adevărul

Copiii din toate judeţele ţării au fost impulsionaţi de dascăli sau de oficialii inspectoratelor judeţene să participe în aceste zile la manifestări dedicate centenarului Marii Uniri de la 1918.

Preşcolarii şi elevii din toată ţara au fost „invitaţi“ să cânte imnul României la şcoală în zilele de miercuri şi joi, 29 noiembrie. O notă în acest sens a fost transmisă de la Ministerul Educaţiei Naţionale către inspectoratele şcolare din toată ţara, inclusiv filialei din Bucureşti. Documentul a fost semnat de Ionel-Florian Lixandru, secretar de stat pe învăţământul preuniversitar în cadrul Ministerului Educaţiei, şi a fost expediat şefilor generali de inspectorate. Cerinţa a fost respectată în majoritatea şcolilor. În plus, în multe şcoli din ţară, copiii au pregătit manifestări diverse menite să celebreze Centenarul.

VASLUI. 60.000 de elevi au venit la şcoală în straie naţionale. Într-o mobilizare fără precedent, peste 60.000 de elevi din judeţul Vaslui, alături de profesorii lor, au marcat Centenarul Marii Uniri venind joi la cursuri purtând straie populare. Demersul a fost iniţiat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Vaslui. Peste 1.000 de activităţi au fost organizate în şcolile vasluiene în aceste zile: dezbateri, simpozioane, şezători la care au fost invitaţi bătrânii satelor, expoziţii de artă populară, programe artistice, flash-mob-uri prin care elevii au format harta României. Toate şcolile au fost decorate cu însemnele naţionale.

vaslui serbare


CONSTANŢA. Hora internaţională a Unirii. Elevii de diferite naţii ale unei şcoli particulare din Constanţa s-au prins într-o horă pentru Ziua centenară a României. Îmbrăcaţi în roşu, galben şi albastru, copiii de la Cambridge School au cântat şi au dansat joi, 29 noiembrie, pe Hora Unirii. La acţiune au luat parte copii cu origini în toate colţurile lumii: SUA, Marea Britanie, Rusia, Spania, Italia, Slovenia, Grecia, Franţa, Olanda, Serbia, Macedonia, Turcia, Liban, Coreea, Siria, Egipt, Mexic, Palestina, Iran, Ghana şi Kazakhstan.


CĂLĂRAŞI. Au îmbrăcat şcoala într-un tricolor de 63 de metri. Copiii din comuna Independenţa au montat pe şcoală un tricolor de 63 de metri pătraţi. „Ziua Naţională a României reprezintă un simbol de unitate pentru toţi românii. Ne-am propus ca şi în acest an să îmbrăcăm şcoala în culorile drapelului naţional. Steagul românesc a fluturat pe şcoală şi ne-a emoţionat pe toţi. Am dorit să mărcăm altfel ziua noastră, a românilor, iar copiii au fost cu adevărat fericiţi pentru că au pus umărul la realizarea acestui moment deosebit“, a explicat Aurelian Mihai, directorul şcolii.


OLT. Concurs de cultură generală pe tema Marii Uniri. Liceenii din Olt au avut ocazia să-şi testeze cunoştinţele de istorie şi geografie în cadrul unui concurs dedicat Centenarului Marii Uniri organizat la iniţiativa inspectorului de istorie şi geografie din cadrul IŞJ Olt, profesorul Dalia Cârstea. Cei mai buni 80 de elevi au concurat mai întâi zonal, în localităţile Corabia, Caracal, Drăgăneşti-Olt, Scorniceşti, Balş şi Slatina, pentru ca pe 27 noiembrie să se desfăşoare la Slatina faza judeţeană, cu 12 finalişti. „Cum se numeşte râul care traversează Alba Iulia?“ sau „Care este denumirea antică a oraşului Alba Iulia?“ sunt două dintre întrebările adresate elevilor.


BOTOŞANI. 5.000 de elevi botoşăneni au format tricolorul din lumini. Miercuri după-amiază, aceştia s-au adunat pe stadionul municipal din Botoşani şi au realizat un drapel luminos de aproximativ 100 de metri. Fiecare dintre cei 5.000 de elevi a ţinut în mână obiecte luminoase de culoare galbenă, albastră sau roşie. Iniţiativa a aparţinut profesorilor de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu“, dar au participat elevi şi de la alte licee şi şcoli generale din oraş. Odată cu realizarea drapelului luminos, elevii au intonat şi imnul de stat al României.

ORADEA Şedinţa Marii Uniri, în interpretarea unor liceeni. Elevii clasei a X-a de la Liceul Emanuel din Oradea au rememorat momentul istoric prin sceneta „Marea Unire - Vasile Goldiş, Iuliu Maniu sau episcop Iuliu Hossu“, îndemnându-i pe cei prezenţi să fie fericiţi că văd şi aud ce alţii n-au reuşit, adică „buna vestire a unirii noastre pe veci cu Ţara-Mamă, România“. Colegii lor din clasa a Vll-a au pus în scenă un joc de rol pornind de la declaraţia de autodeterminare semnată la Oradea, interpretând 4 personalităţi: Mihai Viteazul, Alexandru Ioan Cuza, Regina Maria şi Aurel Lazăr, imaginându-şi un dialog între aceştia legat de trecutul, prezentul şi viitorul poporului român.

constanta serbare
calarasi serbare
olt
oradea serbare

GALAŢI. 100 de ani de România în viziunea elevilor de la Liceul de Arte. Elevii de la Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin“ din Galaţi au ales o manieră interesantă pentru a marca un secol de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918. În afara programelor artistice şi a expoziţiilor pregătite deja, liceenii au format din trupurile lor, în curtea unităţii şcolare, numărul „100“. Pentru ca momentul să aibă un impact vizual mai puternic, ei au organizat totul după lăsarea serii, folosind şi lanternele telefoanelor mobile. Elevii au reuşit să aprindă şi să stingă luminile simultan, de mai multe ori, creând astfel un moment special.

ARGEŞ Sute de copii au cântat „Treceţi, batalioane române, Carpaţii!“. Elevii Şcolii Gimnaziale „Mihai Eminescu“ din Piteşti au cântat celebrul cântec de război, iar prestaţia lor a ajuns virală pe Facebook. Postarea a făcut, în doar câteva ore, peste 100.000 de vizualizări, peste 3.000 de distribuiri şi 1.200 de like-uri. Cel care a coordonat evenimentului dedicat Centenarului este directorul şcolii, Marian Haiducu. Au contribuit Simona Voicu, Florinela Iosip, Sînziana Ionescu, Cristina Stancu, Laura Gal, Alina Mitran, Ionela Stănilă, Costel Crângan, Cosmin Zamfirache.
 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite