Articol publicitar

Bursele Superscrieri / BRD oferă 12.000 de euro pentru proiecte jurnalistice despre educaţie şi în 2016

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
burse superscrieri

România este o ţară a polarităţii educaţiei: în timp ce câţiva elevi de top obţin punctaje foarte mari la testele naţionale şi internaţionale şi plasează România printre primele ţări din lume la olimpiadele internaţionale, aproape 50% din elevi nu reuşesc să îndeplinească baremele minime la examenele naţionale. Cum se echilibrează acest sistem şi cum preţuieşte el viaţa unui copil care petrece în medie 15 ani în învăţământul preuniversitar?

Fundaţia Friends For Friends şi BRD – Groupe Société Générale readuc o temă esenţială pentru interesul public în atenţia jurnaliştilor şi a autorilor români de non-ficţiune: educaţia formală/sistemul de învăţământ preuniversitar de stat. Cea de-a doua ediţie a programului Bursele Superscrieri/BRD oferă 6 burse jurnalistice în valoare de câte 2.000 de euro acelor autori care vor să realizeze materiale jurnalistice pe această temă.

Scopul organizatorilor este să aducă în dezbatere aspecte revelatoare pentru majoritatea dintre noi, cei care beneficiem de acest sistem, care să poată constitui un punct de plecare pentru modele de urmat în viitor. Exemplele de proiecte căutate pornesc de la explorarea întrebărilor şi a temerilor pe care le au părinţii în ceea ce priveşte viitorul şcolii şi al copiilor lor, sau a acelor aspecte care ne pot face să înţelegem cum şi de unde pot veni formulele de reformare a sistemului din interior (fie că ne referim la modele de management, la relaţia profesor-elev, la cei care experimentează sau la modele concrete de performanţă).

Pe lângă noile perspective asupra sistemului de învăţământ pe care pune accent ediţia curentă, programul subliniază şi rolul important al susţinerii autorilor români buni în a duce radiografia acestui sistem la următorul nivel:

1.      Astfel de burse sunt o şansă pentru a crea cadrul efectiv de care autorii au nevoie pentru a documenta şi lucra materiale complexe:

„Strict jurnalistic, am fost norocoşi. A fost una dintre foarte rarele ocazii în care am putut lucra cu sprijinul unui editor dedicat, Mona Dîrţu, în linişte şi deplină relaxare financiară.(…)” (Andrei Crăciun, Dela0.ro, bursieri 2015)

2.      O astfel de temă creează o miză personală mai mare pentru autori, care se implică la alt nivel pentru a realiza materiale în care cred:

Am început să documentez articolele referitoare la stresul la catedră cu gândul la fiul meu şi la alte milioane de copii pe care îi încredinţăm, zi după zi, unui al treilea părinte .(…)” (Raluca Ion, Republica.ro, bursier 2015)

„Întotdeauna ne-a interesat modul în care este integrat Internetul în cultura educaţională - Vlad e pasionat de tehnologie şi mediul online - aşa că, atunci când a izbucnit scandalul de la Cluj, am decis că ăsta e cel mai bun studiu de caz. (...)” (Lina Vdovîi, Casa Jurnalistului, bursier 2015)

Poate câştiga o bursă Superscrieri/BRD orice autor din România - indiferent că este profesionist sau amator, jurnalist sau blogger, se exprimă prin cuvânt sau prin imagine, publică pe platforme tradiţionale ori exclusiv în mediul digital. Organizatorii încurajează proiectele complexe, realizate de echipe autor + fotoreporter/artist vizual.

Propunerile de proiecte vor fi evaluate de un juriu format din jurnalişti - Simona Tache (simonatache.ro), Irina Păcurariu (TVR), Florin Negruţiu (Republica.ro), Mihnea Măruţă (Pressone.ro), Paul Radu (RISE Project), Teodor Tiţă (Mediafax), Vlad Mixich (Hotnews) - şi un reprezentant BRD (Flavia Popa, Secretar General).

burse superscrieri

Organizatorii vor sprijini bursierii în realizarea celor şase materiale de substanţă, pe lângă finanţare, cu un program de mentorat şi Seminarii Superscrieri de bune practici - ambele susţinute de jurnalista Mona Dîrţu.

Cea dintâi ediţie a Burselor Superscrieri/BRD a reprezentat un prim pas în radiografierea sistemului de educaţie. Cele şase materiale au fost publicate în Casa Jurnalistului, Decât o Revistă, Dela0.ro, Dilema Veche, Republica.ro şi Teleleu.eu şi au tratat subiecte precum relaţia elev-profesor şi libertatea de exprimare într-un sistem de învăţământ cu reflexe autoritare, până la presiunile cărora un cadru didactic trebuie să le facă faţă şi care, inevitabil, îi influenţează comportamentul în clasă şi au astfel un impact indirect asupra copiilor. Materialele pot fi accesate aici (bit.ly/1Wp62Ws).

Aplicaţiile pentru ediţia curentă sunt deschise până pe 5 mai, iar formularul de înscriere, precum şi alte detalii depre program, pot fi accesate pe site-ul FFFF:  www.ffff.ro/bursele-superscrieri.

Printre susţinătorii programului Bursele Superscrieri/BRD se numără: HotNews, Adevărul, Dilema Veche, Foreign Policy, Republica.ro, Esquire, IQads, DOR, The Institute, Igloo, Centrul pentru Jurnalism Independent, RISE Project, Active Watch, Think Outside The Box, România Pozitivă.

#Despre Fundaţia Friends For Friends 

Suntem Fundaţia Friends For Friends şi de mai bine de 5 ani ne direcţionăm toate eforturile şi energia să susţinem creativitatea practică, dezvoltând proiecte şi instrumente care să îi ajute pe oameni să îşi descopere potenţialul creativ. 

Dintre cele mai cunoscute proiecte FFFF: Creative Fitness Studio - gym de antrenare şi dezvoltare a creativităţii prin exerciţii şi experienţe creative de grup (Atelier de Gândire Vizuală şi Atelier de Creative Writing pentru companii/organizaţii), Biblioteca FFFF - peste 1600 de cărţi utile profesioniştilor implicaţi în industrii creative, expoziţia Ciorne 2.0 - despre cum devin ideile realitate şi, nu în ultimul rând, Superscrieri (Premiile Superscrieri, cartea Superscrieri, Bursele Superscrieri pe domenii de interes social şi Seminariile Superscrieri).

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite