Bucureştiul, „capitala“ Europei la proastă şcolarizare, conform părinţilor

Bucureştiul, „capitala“ Europei la proastă şcolarizare, conform părinţilor

Bucureştenii, printre cei mai nemulţumiţi europeni de situaţia şcolilor din oraş. FOTO: Arhivă

Bucureştenii sunt printre cei mai nemulţumiţi cetăţeni din Europa cu privire la situaţia şcolilor frecventate de copiii lor. Cel puţin aşa arată cel mai recent studiu Eurostat care a cuprins 24 de capitale din Uniunea Europeană (UE). Mai exact, numai 48% din bucureşteni sunt mulţumiţi de şcolile la care le merg copiii. Practic, mai nemulţumiţi decât noi sunt doar bulgarii.

Ştiri pe aceeaşi temă

Specialiştii în Educaţie spun că rezultatele acestui sondaj nu ar trebui să ne suprindă. „În România, chiar şi în Capitală, sunt şcoli care se dărâmă sau care iau foc din cauza instalaţiei electrice învechite. În plus, majoritatea unităţilor şcolare nu au autorizaţii ISU.
 
În schimb, în statele din Occident, paradigma este cu totul alta. Mai cu seamă, autorităţile de acolo se gândesc la cum pot digitaliza cât mai mult sistemul şi, în general, la cum pot inova învăţământul în folosul elevilor şi societăţii“, explică preşedintele asociaţiei „Edu Cer“, Ştefan Vlaston. Reamintim că 256 de unităţi şcolare de stat aflate în Bucureşti nu au autorizaţie pentru securitate la incendiu.
 
Populaţia din Dublin este cea mai mulţumită
 
În clasament, după capitala României se află Madrid (Spania) şi Roma (Italia) cu un procent de 50% de părinţi mulţumiţi de şcolile din oraşele lor. Urmează Budapesta (Ungaria) – 51%,  Vilnius (Lituania) – 52%, Berlin (Germania) – 53%, Atena (Grecia) şi Ankara (Turcia) – 54%  şi Bratislava (Slovacia) – 55%.
 
Ceva mai mulţumiţi de şcoli sunt locuitorii din Varşovia (Polonia) şi Tallinn (Estonia) - în proporţie de 61%, Riga (Letonia) - 62%, Copenhaga (Danemarca) – 64%, Bruxelles (Belgia) şi Valletta (Malta) – 65%, Londra (Marea Britanie) – 66% şi Stockholm (Suedia) – 67%.
 

Acestea sunt urmate de Lisabona (Portugalia) – 70%, Viena (Austria) şi Zagreb (Croaţia) – 71%, Paris (Franţa) – 74%,  Praga (Cehia) şi Amsterdam (Olanda) – 75%, Reykjavík (Islanda) – 76%, Luxemburg – 78%, Nicosia (Cipru), Liubliana (Slovenia) şi Helsinki (Finlanda) – 79%. Cea mai mare rată a populaţiei mulţumită de infrastructura şcolară se află în Oslo (Norvegia) – 80% şi Dublin (Irlanda) – 83%.  ;
Florinela Iosip

 

citeste totul despre: