Bilanţul olimpicilor români. Câte medalii au câştigat elevii români la olimpiadele internaţionale din vara aceasta

Bilanţul olimpicilor români. Câte medalii au câştigat elevii români la olimpiadele internaţionale din vara aceasta

Lotul naţional de matematică, coordonat de profesorul Radu Gologan    FOTO: Fundaţia eMAG

Elevii români au cucerit zeci de medalii la olimpiadele internaţionale de anul acesta, reuşind să atingă performanţe înalte, cum ar fi câştigarea primei medalii de aur a Românai la Olimpiada Internaţională de Biologie şi clasarea României pe primul loc în Europa la Chimie şi Fizică.

Lotul naţional de matematică a câştigat în total şase medalii la a 56-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale, care a avut loc la Chiang Mai, Thailanda. Elevii români au câştigat la Olimpiada Internaţională de Matematică o medalie de aur, patru de argint şi una de bronz. În competiţia de anul acesta au participat 577 de olimpici din 104 de ţări. Echipa de profesori care a însoţit lotul naţional de matematică a fost alcătuită din Radu Gologan, Mihai Bălună şi Cătălin Gherghe.

„Ultimii 10 ani, de când sunt coordonatorul lotului naţional de matematică, mi-au demonstrat că România e capabilă de performanţă, în condiţiile în care concurăm cu ţări care investesc mult în educaţie. Şansa noastră, pe termen mediu şi lung, este să creştem plaja de selecţie pentru astfel de competiţii, să avem din ce în ce mai mulţi elevi competitivi”, precizează Radu Gologan, profesor coordonator al lotului olimpic de matematică.

În clasamentul pe ţări al Olimpiadei Internaţionale România ocupă poziţia a 13-a, fiind una dintre puţinele ţări care a obţinut medalii prin toţi membrii ei.

Lotul olimpic la informatică al României a câştigat o medalie de aur, două de argint şi o medalie de bronz la a XXVII-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Informatică. Graţie acestui rezultat remarcabil, România a ocupat locul 10 pe naţiuni (din 84 prezente) şi îşi păstrează poziţia a şasea în clasamentul pe medalii din toate timpurile, cu un palmares de 95 de medalii (dintre care 28 de aur, 42 de argint şi 25 de bronz)

La Olimpiada Internaţională de Chimie, elevii români au obţinut două medalii de aur, o medalie de argint şi o medalie de bronz. Cea de-a 47-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Chimie s-a desfăşurat în perioada 20 - 29 iulie 2015, la Baku (Azerbaijan). Cu acest rezultat, echipa României s-a clasat pe locul I în Europa şi pe locul 6 în lume, într-un clasament neoficial al ţărilor participante la Olimpiada Internaţională de Chimie (79), potrivit Ministerului Educaţiei. Lotul Naţional de la Chimie este coordonat de academicianul şi profesorul Marius Andruh.

La Olimpiada Internaţională de Biologie, echipa României a trecut în palmares prima medalie de aur în istoria participării la această competiţie. De asemenea, elevii români au mai câştigat două medalii de bronz. Olimpiada Internaţională de Biologie de anul acesta s-a desfăşurat în perioada 12-19 iulie, în Danemarca (Aarhus), şi a reunit 239 de elevi din 62 de ţări.

De asemenea, lotul de informatică al României a obţinut patru medalii - o medalie de aur, două medalii de argint şi o medalie de bronz - la a XXII-a ediţie a Olimpiadei de Informatică a Europei Centrale (CEOI), desfăşurată în perioada 29 iunie - 4 iulie, la Brno (Cehia).

La Olimpiada Internaţională de Fizică, olimpicii români au câştigat, la fel ca în 2014, cinci medalii: două de aur, două de argint şi o medalie de bronz. Datorită acestui rezultat, România a ocupat din nou primul loc în Europa, respectiv locul 10 în lume.

Olimpiada Internaţională de Matematică:

Medalie de aur - Simona Diaconu, elevă în clasa a XII-a

Medalie de argint -  Marius Bocanu (clasa a XII-a), Ciprian Bonciocat (clasa a IX-a), Andrei Andronache (clasa a XI-a) şi Ştefan Spătaru (clasa a XII-a) 

Medalie de bronz - Andrei Puiu (clasa a XII-a)

Olimpiada Internaţională de Informatică

Medalie de aur - Rareş Darius Buhai, elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” din Bistriţa

Medalie de argint - Alexandru Velea (clasa a XII-a/Liceul de Informatică „Tiberiu Popoviciu” din Cluj-Napoca), Marius Valentin Hărşan (clasa a XII-a/Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti)

Medalie de bronz - Andrei Popa, elev în clasa a X-a la Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu” din Vaslui

Olimpiada Internaţională de Chimie:

Medalie de aur - Dumitru Călugăru (clasa a XII-a/Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu),  Andrei Iliescu (clasa a XII-a/Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti)

Medalie de argint - Paul Haidu-Gerea (clasa a X-a/Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” din Constanţa)

Medalie de bronz - Vlad Mihai Mandric (clasa a XII-a/Colegiul Naţional „Sfântul Sava” din Bucureşti)

Olimpiada Internaţională de Biologie:

Medalie de aur - Mircea Dan Mirea, elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova

Medalie de bronz - Alexandru Ionuţ Duţă (clasa a XII-a/Colegiul Naţional „Ion Minulescu” din Slatina) şi Bogdan Ionuţ Siscă Jippa (clasa a XI-a/Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Bucureşti)

Olimpiada Internaţională de Fizică:

Medalie de aur - Tudor Creţu (care anul trecu a luat argint) şi de Ştefan Eniceicu (care a obţinut aur în 2014), amândoi elevi în clasa a XI-a, la Liceul Internaţional de Informatică din Capitală

Medalie de argint - Cristian Alexandru Frunză, elev în clasa a XII-a la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti, şi Răzvan Radu (clasa a X-a)

Medalie de bronz - Ileana Rugină, elevă în clasa a XII-a tot la Liceul Internaţional de Informatică

Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică

Medalie de argint - Dan-Ştefan Eniceicu şi Tudor Costel Creţu, ambii elevi în clasa a XI-a la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti

Medalie de bronz - Tudor Suciu şi Paul-Andrei Draghiş, amândoi absolvenţi ai Colegiului Naţional „Vasile Lucaciu” din Baia Mare, Anca Drăgulescu, Răzvan-Octavian Radu (clasa a IX-a), Iuliana-Camelia Niţu (clasa a X-a) şi Andrei-Cătălin Răduc (clasa a XI-a), toţi elevi la Liceul Internaţional de Informatică din Capitală

Olimpiada de Informatică a Europei Centrale:

Medalie de aur - Alexandru Velea (clasa a XII-a/Liceul de Informatică „Tiberiu Popoviciu” din Cluj-Napoca)

Medalie de argint - Rareş-Darius Buhai, absolvent al clasei a XII-a la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” din Bistriţa şi Valentin-Marius Hârşan, absolvent de clasa a XII-a la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti

Medalie de bronz - Andrei Popa, elev în clasa a X-a la Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu” din Vaslui

Olimpiada Internaţională de Lingvistică:

Medalie de argint - Dan Mircea Mirea (clasa a XII-a/Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova) şi Teodora-Elena Solovan, elevă a Colegiului Naţional „Petru Rareş” din Suceava.

Balcaniada de Matematică pentru Juniori:

Medalie de aur - Theodor Mihai Iliant, elev la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” din Constanţa

Medalie de argint - Alexandra Timofte (Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu” din Bucureşti), Lenca Iarina Cuturela şi Ioan Andrei Nicolae (ambii elevi la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti), Ştefan Răzvan Bălăucă (Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Botoşani) şi Ioan Paul Petru Tîrlişan (Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” din Bistriţa-Năsăud)

Balcaniada de Geografie:

Medalie de aur - Anca-Maria Rădulescu (Colegiul Naţional „Ion C. Brătianu” din Piteşti), Ionel-Alexandru Petruşcă (Colegiul Naţional „Ion Minulescu” din Slatina) şi Andrei Tudor Suciu (Colegiul Naţional  „Mihai Viteazul” din Bucureşti)

Medalie de argint - Irina-Andrada Crăciun (Colegiul Naţional „Mircea Cel Bătrân” din Constanţa)

Olimpiada Internaţională Pluridisciplinară Tuymaada:

Chimie:

Medalie de aur - Cristian Robert Râclea din clasa a XI-a de la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri" din Galaţi

Medalie de argint - Maria Velicu, elevă în clasa a X-a la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti şi Sabina-Giorgiana Fîrţală, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Petru Rareş” din Piatra-Neamţ

Matematică:

Medalie de bronz - Andreea Dima, elevă în clasa a IX-a la Colegiul Naţional „Tudor Vianu" din Bucureşti şi Mihnea-Gabriel Doică, elevă în clasa a IX-a la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti

Informatică:

Medalie de aur - Darius Marian, elev în clasa a XI-a la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti şi Andrei Costin Oncescu, elev în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Dinicu Golescu" din Câmpulung Muscel

Medalie de argint - Vlad Mihai Rochian, elev în clasa a X-a la Liceul Teoretic „Grigore Moisil” din Timişoara

Fizică:

Medalie de argint - Iulian Robert Răveanu şi Mihai Ovidiu Popa, ambii elevi în clasa a XI-a la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: