BACALAUREAT DE TOAMNĂ 2013 „Ipoteza subiectelor mai uşoare la Bac-ul de toamnă este pur şi simplu un mit“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesoara de Limba Română Ecaterina Stanca, de la Colegiul „Tudor Vianu“, şi Adrian Troie, director adjunct la Colegiul ”Sf. Sava” din Capitală, considerat cel mai bun liceu din ţară  FOTO: Marian Iliescu
Profesoara de Limba Română Ecaterina Stanca, de la Colegiul „Tudor Vianu“, şi Adrian Troie, director adjunct la Colegiul ”Sf. Sava” din Capitală, considerat cel mai bun liceu din ţară  FOTO: Marian Iliescu

Profesorul de matematică şi directorul adjunct de la Colegiul Naţional „Sf. Sava“, Adrian Troie, alături de profesoara de Limba Română Ecaterina Stanca, de la Colegiul Naţional „Tudor Vianu“ din Capitală, au discutat miercuri la ADEVĂRUL LIVE, despre a doua sesiune de Bac şi variantele de subiecte pentru candidaţi. Troie spune că pentru elevii slabi acest examen este mai degrabă o irosire de resurse.

Ecaterina Stanca: ”Probele au fost identice în mare măsură cu cele de la proba din iulie, nu proba orală e problema mare, problema adevărată e la scris”.

Profesoara spune că anul trecut nu a fost un subiect greu.De exemplu, primul subiect a fost o poezie cu cerinţe asemănătoare cu cele de la proba din iulie. Deci nu au fost dificile, depinde cât de bine s-a pregătit fiecare în această perioadă a verii.

Anul acesta însă există două variante la proba scrisă la Română de la Bac, în funcţie de profilul studiat: Uman şi Real.

Adrian Troie: La matematică sunt patru subiecte, modelul e acelaşi din 2008 şi oricum din octombrie ministerul publică aceste modele pe site şi ca atare niciun elev nu poate spune că nu a ştiut.

Fiecare subiect are trei părţi: partea I, materia din clasele IX-X, partea a II-a din algebră clasa a X-XI şi partea a treia, subiectul de analiză, din materia din clasele XI-XII.

Profesorul de matematică le recomandă elevilor să nu abandoneze la prima vedere a subiectelor dacă li se par dificile, pentru că subiectele sunt făcute pe baza materiei studiate de ei la clasă. Acesta le recomandă să citească cu atenţie cerinţa exactă a problemelor, dacă li se cere să arate sau să aleagă un răspuns.

O altă greşeală ar fi să stea foarte mult pe un subiect în care s-au încurcat şi le recomandă să rezolve întâi problemele pe care le pot rezolva rapid pentru a-şi asigura puncte sigure. De asemenea, Troie susţine că este o absurditate a profesorilor, a sistemului de educaţie, să li se ceară elevilor elemente de teorie la examen.

Troie atrage atenţia asupra redactării rezolvărilor, mulţi au exprimare lacunară, lipsesc etape din rezolvarea problemelor. ”Trebuie explicate putin etapele, pentru a avea conţinut mai bun şi a obţine note mai mari”, spune profesorul.

”Este un mit, nu sunt mai uşoare subiectele în toamnă”

”Ideea că în toamnă subiectele sunt mai uşoare este un mit, efectiv vă pot da exemple de ani în care ele au fost mai uşoare şi ani în care au fost mai grele, nu se poate spune că cei care dau examen în toamnă au subiecte mai uşoare”, a declarat Troie despre ideea că cei care dau acum Bac-ul ar fi favorizaţi. 

Ecaterina Stanca: La proba scrisă de la Română se observă exprimări care lasă mult de dorit, aşa-numitele perle de la Bac. A fost un caz anul trecut: ”Mi-a căzut cu troc la inimă”, troc în loc de tronc.

BACALAUREAT DE TOAMNĂ 2013: Sfaturi de la profesori din liceele de top 

Picaţi şi la liceele de top din ţară

Directorul Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân“ din Constanţa, profesorul Vasile Nicoară, unde o elevă a fost eliminată de la Bac.

”Era ultima probă, la Biologie şi comisia a constatat că eleva a încercat să copieze şi de aceea a fost eliminată din examen.

Eleva a avut rezultate şcolare foarte bune, a depus aplicaţii pentru mai multe universităţi străine, fusese acceptată la patru din ele, în Anglia şi Franţa. Am vorbit cu mama ei şi cred că este reflexul unei societăţi care are din păcate foarte multe manifestări ilegale, necinstite.

Era jenant pentru o instituţie de cultură că are asemenea apucături în rândul elevilor săi. Nu o pot scuza, este însă o tânără care a căzut prada unei obstinaţii de a obţine o medie cât mai mare, de care nici nu avea nevoie.

Nu ştiu exact de ce a riscat , din spusele mamei se pare că era acceptată deja, trebuia doar să promoveze Bac-ul. Absolvenţii noştri iau la acest examen peste 8-8,50, altfel sunt accidente, sau probleme de sănănate sau un moment de pierzanie. 

Nu am avut cazuri de genul acesta de când sunt profesor în liceu. Au mai fost elevi care au picat la o probă sau nu au luat proba de Sport”.

Adrian Troie, despre cazul Oanei Gîdea: ”Nu am mai avut un astfel de caz până acum şi sper nici să nu mai avem, este cu adevărat dramatic”.

Tatăl Oanei Gîdea, Ion Gîdea: Recuperarea a fost foarte lentă. A fost însă foarte bine acceptată la Sava, unde a mers din anul următor. Pregătirea pentru Bac a fost tot timpul, este dorinţa ei să treacă acest examen, din păcate a picat doar la matematică. Sperăm să treacă şi ea şi-ar dori chiar să dea la facultate.

Adrian Troie: Ajutorul cel mai mare l-a primit Oana de la colegi, a fost tratată ca oricare alt coleg, nu a fost segregată, dar asta nu a fost sub influenţa unei presiuni, asta a venit de la ei, nicio forţă exterioară nu ar fi putut impune acest tratament dacă nu exista în copii, au tratat-o ca pe un egal, au ajutat-o de câte ori a avut nevoie şi asta a fost psihologic cea mai bună recuperare. Fără acest ajutor, nu scris, venit din sufletul copiilor, Oana nu ar fi unde e acum.

Ecaterina Stanca: Nu mi se pare un capăt de ţară că la licee de renume sunt copii care nu au luat Bac-ul, e un lucru normal, se pot întâmpla multe: deziluzie, depresie, pot fi cazuri pe care numai cei care cunosc trecutul familiei le pot înţelege. Nu e neapărat necesar ca un liceu de renume să aibă promovabilitate 100%, anul trecut într-adevăr nu am avut niciun picat la Bac. În ceea ce priveşte notele de 10 la Română, materia mea, anul trecut au fost la ”Vianu” 24 de note de 10, însă anul acesta au fost doar 4, deci a fost un an surpriză pentru ei la Bac la Română în vară, dar nu s-a respectat tipicul de subiecte de la Bac (poezia la subiectul 1, proză la subiectul 3), simulările i-au orientat cumva greşit şi au crezut ca la examen o să fie la fel.

Adrian Troie: ”Numărul de note de 10 este într-o uşoară creştere la ”Sf. Sava” după introducerea camerelor video şi asta arată că după ce examenul devine corect copiii au înţeles că trebuie să lucreze ceva mai serios, deci suntem pe un trend crescător la matematică. Am avut multe note între 9-10, anul acesta media tuturor notelor este în jur de 9, deci sunt foarte multe note între 9-10, aici stăm foarte bine şi nu cred că lucrurile se vor schimba.

Întrebarea e de ce trebuie să dăm sesiunea a doua de toamnă? În câte alte ţări din UE se dă sesiunea a doua?

Ce se poate face într-o lună jumătate, între cele două sesiuni? Credeţi că un elev care a luat în vară nota 2 are timp să recupereze să ia un 5-6? Eu cred că e absolut imposibil şi ne facem că nu vedem această problemă, înseamnă resurse din bugetul statului aruncate pe gârlă”.

Dar pentru cei care nu au intrat din motive personale sau au avut corigenţe?

Da, pentru ei a putea admite organizarea unui astfel de examen, dar pentru cineva care a căzut în vară chiar credeţi că într-o lună jumătate poate să ia o notă decentă? Eu cred că e imposibil. E vorba de materia din patru ani. Nu sunt toţi Feţi-Frumoşi şi Ilene Cosânzene.

Ecaterina Stanca: Anul trecut am avut o elevă de la ”Haşdeu” care a picat la Română în vară s-o pregătesc. Am pregătit-o şi la Româna a luat 8 şi ceva, după  o lună de muncă intensă, Româna a salvat-o mult. Dacă vrei să munceşti, eu cred că se poate într-o lună jumătate.

Adrian Troie: Acest bacalaureat de toamnă se organizează la presiunea societăţii şi a ministerului, mergând pe ideea generală ca toţi absolvenţii de liceu trebuie să meargă la facultate. Este o irosire de resurse, pentru că foarte mulţi termină o facultate şi nu ştiu să facă nimic sau ajung să profeseze în alte domenii sau în meserii, cum e cea de vânzător, pentru care nu e nevoie decât de studii medii.

Elevii trebuie să urmărească ca diplomă de Bacalaureat să fie acoperită de lucrurile pe care le ştiu şi pe care le pot face şi atsa e valabil şi pentru diploma de licenţă, adică să aibă competenţele necesare, să nu risipească banii părinţilor 4-5 ani degeaba, daca nu sunt în stare să facă ce scrie pe diplomă.


Profesorul de matematică şi directorul adjunct de la Colegiul Naţional „Sf. Sava“, Adrian Troie, alături de profesoara de Limba Română Ecaterina Stanca, de la Colegiul Naţional „Tudor Vianu“ din Capitală, au discutat miercuri, începând de la ora 15:00, la ADEVĂRUL LIVE, despre a doua sesiune de Bac şi variantele de subiecte pentru candidaţi.

De asemenea, în emisiune a intervenit prin telefon şi directorul Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân“ din Constanţa, profesorul Vasile Nicoară.

Atât „Sf. Sava“, „Tudor Vianu“, cât şi „Mircea cel Bătrân“ se află în topul celor mai bune licee din ţară, însă la toate trei au fost câţiva picaţi la Bac în prima sesiune, care susţin probele din nou, în sesiunea din toamnă.

La Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“, spre exemplu, a fost singurul caz de elev eliminat din examen (la ultima probă) dintre toate cele 10 licee considerate cele mai bune din ţară.

În acelaşi timp, la „Sf. Sava“ din Capitală există un caz mai special, cel al Oanei Gîdea, despre care Adevărul a publicat un articol luni, 19 august. Oana, fostă olimpică la fizică, mate chimie şi campioană la gimnastică ritmică, a suferit un accident grav pe trecerea de pietoni, în clasa a IX-a, care a marcat-o pe viaţă.

Tatăl Oanei, Ion Gîdea a povestit în emisiune şi va povesti lupta pe care o duce Oana pentru a trece Bacalaureatul.

Oana a stat în comă timp de 30 de zile, iar după ce şi-a revenit, nu mai putea să vorbească, să meargă sau să mănânce. Timp de trei ani de zile, Oana a trecut prin operaţii şi tratamente de recuperare neuropsihică, însă nu şi-a revenit complet, memoria ei este încă afectată şi încă mai are probleme de locomoţie.

Ea a dat Bac-ul în prima sesiune, însă a picat la matematică, probă pe care o va susţine din nou săptămâna viitoare, pe 28 august.

A doua sesiune de Bac 2013

Peste 87.000 de elevi s-au înscris la Bacalaureatul din toamna anului acesta, conform datelor Ministerului Educaţiei.

Astfel, la proba orală de Limba Română s-au înscris peste 17.700 de candidaţi, iar la proba de evaluare a competenţelor de comunicare într-o limbă de circulaţie internaţională s-au înscris mai multe de 18.000 de candidaţi.

Dintre aceştia, peste 15.800 au optat pentru limba engleză, mai mult de 2.000 pentru limba franceză, peste 100 pentru limba germană, 82 pentru limba spaniolă, 34 pentru limba italiană, 20 pentru limba rusă şi 3 pentru limba ebraică.

La proba de evaluare a competenţelor digitale sunt aşteptaţi peste 17.800 de candidaţi.

Pentru probele scrise, cei mai mulţi candidaţi s-au înscris la limba şi literatura română (peste 55.700 de absolvenţi), respectiv la proba obligatorie a profilului: peste 56.500 de candidaţi (dintre care mai mult de 51.900 la matematică şi peste 4.600 la istorie).

Un număr ridicat s-a înregistrat şi la proba scrisă la alegere a profilului şi specializării: peste 53.800 de absolvenţi, cei mai mulţi, peste 31.000, optând pentru Biologie.

Rezultatele din prima sesiune de Bac

Rata de promovare din vară a fost de 56%, adică peste 99.000 de candidaţi din cei aproximativ 175.500 de absolvenţi care s-au prezentat la examen au şi promovat.

În 2012, ponderea de promovarea la nivel naţional a fost de 44,4, în timp ce în 2011 a fost de 45,7.
Procentele de promovare a bacalaureatului au scăzut în 2011, odată cu introducerea sistemului de supraveghere în şcoli.

 Calendar sesiune Bac august-septembrie 2013:

  •     15 – 19 iulie - Înscrierea candidaţilor la a doua sesiune de examen
  •     19-20 august - Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
  •     19-21 august - Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
  •     20 -21 august - Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională – proba C
  •     22 - 23 august - Evaluarea competenţelor digitale – proba D
  •     26 august - Limba şi literatura română – proba E)a) – proba scrisă
  •     27 august - Limba şi literatura maternă – proba E)b) – probă scrisă
  •     28 august - Proba obligatorie a profilului – proba E)c) – probă scrisă
  •     30 august - Proba la alegere a profilului şi specializării – proba E)d) – probă scrisă
  •     2 septembrie - Afişarea rezultatelor (până la ora 12:00) şi depunerea contestaţiilor (orele 12:00 – 16:00)
  •     3-4 septembrie - Rezolvarea contestaţiilor
  •     5 septembrie - Afişarea rezultatelor finale

BACALAUREAT DE TOAMNĂ 2013 Oana, inimă de leu. Lupta unei foste olimpice la Bac

Luni a început Bac-ul de toamnă. Printre cei peste 87.000 de candidaţi care dau examenul din nou în sesiunea a doua se află şi Oana Gîdea, elevă la Colegiul „Sf. Sava“ din Capitală şi fostă olimpică, a cărei performanţă a fost curmată în clasa a IX-a pe o trecere de pietoni.

BACALAUREAT DE TOAMNĂ 2013 Reportaj: Prima zi de Bac, runda a doua. Ce spun candidaţii despre prima probă

Bacalaureat de toamnă/ Corijenţi şi elevi care au amânat Bac-ul din vară s-au prezentat luni la prima probă a examenului din toamnă, testarea competenţelor de comunicare în limba română. Subiectele au fost uşoare, însă nu toţi cred că vor lua Bac-ul

BACALAUREAT DE TOAMNĂ 2013 Elevi picaţi la BAC şi în liceele din Top 10

Fenomenul elevilor care nu promovează la Bac în prima sesiune nu este străin nici celor mai bune licee din ţară, însă cazurile sunt puţine, câte două-trei pe şcoală.  Totuşi, pentru instituţii precum Colegiile Naţionale „Sf. Sava“, „Gheorghe Lazăr“, sau „Tudor Vianu“ care se mândresc cu un prestigiu academic de invidiat, lumea nu se aşteaptă la o rată de promovare mai mică de 100%.

BACALAUREAT DE TOAMNĂ 2013 Peste 10.000 de candidaţi înscrişi în Capitală la cea de-a doua sesiune

BACALAUREAT DE TOAMNA 2013/ În total, 10.273 de candidaţi s-au înscris în Capitală la cea de-a doua sesiune a examenului de Bacalaureat, potrivit datelor publicate pe site-ul Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB).

BACALAUREAT 2013 Vineri a fost ultima zi de înscrieri la a doua sesiune de Bac

BACALAUREAT DE TOMANĂ 2013 / Vineri, 19 iulie, se încheie săptămâna de înscrieri la sesiunea din toamnă a examenului de Bacalaureat. Ministerul Educaţiei va centraliza datele abia luni, 22 iulie. Anul trecut, aproximativ 99.000 de candidaţi s-au înscris la a doua sesiune de Bac 2012, dintre care doar 21.700 au promovat (25%).

REZULTATE BACALAUREAT 2013 Rezultatele finale de la Bac au fost publicate vineri pe edu.ro şi la licee. Rata de promovare pe ţară a crescut la 56,4%

Ministerul Educaţiei a publicat pe bacalaureat.edu.ro situaţia mediilor finale de la Bacalaureat 2013, după soluţionarea contestaţiilor. În Capitală, 263 de candidaţi au fost admişi după contestaţii. Rata de promovare la Bac 2013 după contestaţii a crescut cu un procent, la 56,4%, potrivit datelor centralizate de Ministerul Educaţiei.

REZULTATE BACALAUREAT 2013 Rezultatele finale de la Bac au fost publicate vineri pe edu.ro şi la licee. Rata de promovare pe ţară a crescut la 56,4%

Ministerul Educaţiei a publicat pe bacalaureat.edu.ro situaţia mediilor finale de la Bacalaureat 2013, după soluţionarea contestaţiilor. În Capitală, 263 de candidaţi au fost admişi după contestaţii. Rata de promovare la Bac 2013 după contestaţii a crescut cu un procent, la 56,4%, potrivit datelor centralizate de Ministerul Educaţiei.

REZULTATE BACALAUREAT 2013 Lacrimi de bucurie sau de deznădejde printre elevi: „Am luat Bacu’, plec la mare!“ / „Trebuie să dau şi la toamnă“

Notele după contestaţii au fost deja afişate la avizierele liceelor şi vor fi publicate pe bacalaureat.edu.ro. Rata de promovare după contestaţii a crescut cu 1%, potrivit Ministerului Educaţiei, mai mare cu aproape 12% faţă de 2012. Mii de elevi au avut motiv de fericire, însă alţii au aflat că trebuie să se prezinte şi în sesiunea din toamnă.

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite