BACALAUREAT 2013 A cincea lecţie video adevărul.ro: Proba scrisă la Limba Română

BACALAUREAT
2013 A cincea lecţie video adevărul.ro: Proba scrisă la Limba Română

Proba scrisa la Limba Română se va desfăşura pe 1 iulie      FOTO: Adevărul

Profesoara de Limba şi Literatura Română, Iulia Pop, de la Colegiul Naţional „Sfântul Sava“ din Capitală, prezintă lecţia video pentru proba scrisă la Română din cadrul examenului de Bacalaureat 2013. Lecţia face parte din campania „adevarul.ro te mediteaza“.

Ştiri pe aceeaşi temă

Proba scrisă la Limba şi Literatura Română, care se va desfăşura pe 1 iulie, are trei subiecte: la primul subiect se dă un text literar la prima vedere pe baza căruia se dau cerinţe, cel de-al doilea subiect presupune un text nonfincţional şi cel de-al treilea subiect este un eseu care „vizează capacitatea elevului de a realiza o lucrare despre o temă prevăzută în programa de Bacalaureat 2013“, explică profesoara Pop.

Primul subiect are două părţi, punctul A cu cinci cerinţe, fiecare având câte şase puncte, şi punctul B, cu o cerinţă de 12 puncte, unde candidaţii trebuie să rezolve o compunere de 150-250 de cuvinte (15-20 de rânduri) în care să argumenteze apartenenţa textului la un gen literar, la o specie literară sau la o anumită tematică.

„Primul subiect pare foarte simplu la prima vedere, motiv pentru care elevii nu îi acordă suficientă atenţie“, a explicat profesoara Pop, care a ales un text de Radu Gyr pe baza căruia a formulat nouă cerinţe. Profesoara atrage atenţia că elevii au uneori dificultăţi acolo unde li se cer sinonime, sau la cerinţele unde trebuie să explice rolul cratimei.

Cel de-al doilea subiect presupune un text nonficţional, structurat tot în două părţi, iar la punctul B, care valorează 12 puncte, li se cere alcătuirea unei compuneri de 10-15 rânduri pe o anumită temă.

La subiectul al treilea, elevii trebuie să realizeze un eseu. Profesoara Pop a ales tema „roman al experienţei“, iar în acest caz, elevul îşi poate alege să analizeze un roman de factura subiectivă cum ar fi „Patul lui Procust“, sau „Enigma Otiliei“.

adevarul.ro te meditează pentru Bac şi Capacitate

Elevii care învaţă în această perioadă pentru examenele de Bacalaureat 2013 (10 iunie – 5 iulie) şi Capacitate 2013 (25 – 27 iunie) pot accesa, în secţiunea de Educaţie a site-ului adevarul.ro, lecţii video în care profesorii din şcolile şi liceele de top explică modul de rezolvare a subiectelor la principalele materii de examen, oral şi scris.

Până acum, la Bacalaureat s-au publicat lecţiile pentru proba orală de Limba Română, Competenţele Digitale şi compoetenţele lingvistice la Franceză şi la Engleză.

Calendar Bacalaureat 2013

 • 10-12 iunie - evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română
 • 12-14 iunie - evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă
 • 17-21 iunie - evaluarea competenţelor digitale
 • 25-28 iunie - evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională
 • 1 iulie - proba scrisă la Limba şi literatura Română
 • 2 iulie - proba scrisă la Limba şi literatura Maternă
 • 3 iulie - proba obligatorie a profilului (matematică sau istorie)
 • 5 iulie - proba la alegere a profilului (fizică, biologie, chimie, informatică, sau geografie, filosofie, logică, psihologie, economie, sociologie).
 • 8 iulie - afişarea rezultatelor (până la ora 12:00) şi de punerea contestaţiilor  între orele 12:00 - 16:00
 • 9-11 iulie - rezolvarea contestaţiilor
 • 12 iulie - afişarea rezultatelor finale

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările