BACALAUREAT DE TOAMNĂ 2013 Oana, inimă de leu. Lupta unei foste olimpice la Bac

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Luni a început Bac-ul de toamnă. Printre cei peste 87.000 de candidaţi care dau examenul din nou în sesiunea a doua se află şi Oana Gîdea, elevă la Colegiul „Sf. Sava“ din Capitală şi fostă olimpică, a cărei performanţă a fost curmată în clasa a IX-a pe o trecere de pietoni.

UPDATE: La solicitarea mai multor cititori Adevărul impresionaţi de povestea Oanei Gâdea, care şi-au exprimat dorinţa să o ajute să meargă mai departe cu tratamentele de recuperare, le punem la dispoziţie celor interesaţi datele pentru eventuale donaţii şi cele de contact:

Contul este ING BANK - RO78INGB0000999902910671 (RON),iar adresa de mail este g.oana.mihaela@gmail.com.


Cei mai mulţi elevi ajung să pice Bac-ul fiindcă nu învaţă, nu au voinţă să depună efort sau pur şi simplu nu sunt în stare.

Sunt şi cazuri speciale, când există voinţă şi o muncă titanică în spate, însă, din circumstanţe tragice, nu reuşesc să treacă de probe. Elevă la cel mai bun liceu din ţară, Colegiul Naţional „Sf. Sava“ din Capitală, Oana Gîdea este unul dintre cei trei absolvenţi savişti care au picat Bac-ul anul acesta, însă, faţă de colegii săi, ea reprezintă un caz special cu un trecut tragic, care a marcat-o pe viaţă. 

De altfel, toate cele 10 licee din topul naţional, cu cele mai mari medii de admitere, au câte două-trei cazuri de elevi care dau din nou Bac-ul, începând de azi, în cadrul sesiunii de toamnă a examenului.

Povestea de succes a Oanei, curmată la 16 ani

În martie 2010, tânăra care avea 16 ani atunci, elevă în clasa a IX-a la Colegiul Naţional „Sf. Sava“, olimpică la matematică, fizică şi chimie şi campioană la gimnastică ritmică pe deasupra, a fost izbită pe o trecere de pietoni din apropierea casei, de un autoturism condus de un afacerist din Rahova, cu tendinţe de vitezoman şi numeroase abateri de la limita legală de viteză. 

Tânăra a fost proiectată într-o altă maşină care venea din sens opus şi a suferit răni foarte grave la cap. A fost internată la Spitalul Clinic de Urgenţă din Bucureşti cu traumatism craniocerebral sever, fiind adusă la spital în comă de stadiul 3, o comă profundă. Accidentul a avut loc pe trecerea de pietoni care astăzi trece pe sub Podul Pipera, către staţia de metrou Aurel Vlaicu din Capitală.

Şoferul avea deja la activ patru procese penale, civile şi contravenţionale pentru care a avut şi permisul suspendat. În urma procesului, bărbatul care i-a distrus viaţa Oanei a primit doar patru ani cu suspendare.

Tată fetei, Ion Gîdea, îşi aminteşte cum în seara aceea de 5 martie 2010, la scurt timp după ce a avut loc accidentul, în jurul orei 18:00, a văzut poliţia şi urmele coliziunii pe şoseaua Pipera şi au început să-i tremure mâinile pe volan. Între timp, mama ei, Liliana, o suna pe telefonul mobil: „Mi-a răspuns o voce de bărbat, era un asistent medical care mi-a zis să venim de urgenţă la spital fiindcă fata noastră a suferit un accident foarte grav şi se află în comă“, povesteşte mama Oanei, Liliana.

image

La trei ani de la accident, Oana face zilnic exerciţii de recuperare, la aparatele care îi întregesc camera de lucru          FOTO: Adevărul/ Eduard Enea

”Asistentele medicale plângeau în spatele nostru”

„Îmi aduc aminte“, spune Ion Gîdea, „că am intrat la urgenţe şi după prima operaţie ne-am dus în salon să o vedem. Era inconştientă în patul de spital şi când am văzut-o am început să-i spun în continuu 'hai fata tatii, trezeşte-te, te rog trezeşte-te!'. Asistentele medicale plângeau în spatele nostru. Am trăit clipe de groază în spital“.

Oana s-a trezit din comă după 30 de zile, însă contuzia craniană a fost atât de gravă, încât fata nu mai putea să meargă, să vorbească sau să mănânce. A urmat o odisee medicală cu operaţii la creier în Germania şi recuperare neuropsihică în Austria. „Am stat cu ea zi şi noapte, dormeam cu ea în patul de spital şi o ţineam cu o mână fiindcă primul reflex pe care îl avea atunci când se trezea era să se ridice din pat, dar atunci nu avea puterea să facă asta“, îşi aminteşte Liliana Gîdea.

Medicii români de la urgenţe le-au spus părinţilor că fata lor a avut mare noroc fiindcă a supravieţuit cu vederea aproape intactă. Cel mai adesea, în astfel de cazuri, dacă pacientul se mai trezeşte din comă, acesta poate să nu îşi mai recapete niciodată vederea sau să rămână paralizat.

„Fiecare funcţie pe care o avem, de vorbire, de vedere, de locomoţie este controlată de creier. În momentul în care un pacient a suferit un incident care s-a soldat cu leziuni pe creier care au distrus anumite secţiuni din acesta, atunci funcţiile care sunt controlate de acele zone vor fi afectate. Pacientul trebuie să urmeze neororecuperare, care este un proces de lungă durată, iar de cele mai multe ori, în astfel de cazuri, unde leziunile sunt grave şi permanente, neurorecuperarea nu mai poate fi totală, însă, în timp, se pot face progrese uneori remarcabile“, a explicat pentru „Adevărul“, profesorul Radu Băjenaru, medic neurolog la Spitalul Universitar din Bucureşti.

image

Oana şi medaliile obţinute înainte de accident, alături de părinţii care au sprijinit-o zi şi noapte   FOTO: Adevărul / Eduard Enea

Recuperare în trei ani

Oana a făcut într-adevăr progrese mari. A învăţat din nou să vorbească, să mănânce şi să meargă. A reuşit, în trei ani, cu ajutorul unor medici de excepţie atât din ţară cât şi din Germania şi Austria, să se recupereze atât cât s-a putut.

La liceu, colegii au sprijinit-o cum au putut mai bine să îşi refacă pe cât posibil viaţa, să înveţe şi, într-un final, să îşi dea Bacalaureatul. „Mă ajutau foarte mult, am avut parte de nişte colegi şi prieteni minunaţi şi foarte înţelegători. Conducerea liceului chiar a mutat clasa mea de la etajul I la parter, fiindcă îmi este foarte greu să urc şi să cobor scări, chiar dacă eram ajutată de colegi. Au făcut foarte multe pentru mine cei de la Sava“, spune Oana.

Rezultate uimitoare pentru un copil ieşit din comă

La prima sesiune de Bac de anul acesta, tânăra a luat 7,15 la proba scrisă de la Limba Română şi 5,1 la Chimie Anorganică, însă a picat la Matematică, unde a luat 3,6. „Întotdeauna mi-a plăcut chimia şi matematica, şi în general ştiinţele exacte, de asta am şi intrat la profil mate-info. Acum am întrerupt terapia intensivă pe care o făceam ca să învăţ pentru Bacalaureat. Pregătirea asta de examen a fost pentru mine un fel de terapie mentală în sine“, spune Oana, care pune mare presiune pe sine să reuşească acolo unde jumătate din candidaţi nici măcar nu se sinchisesc să înveţe.

Părinţii ei apreciază că au ajutat-o foarte mult cunoştinţele dobândite înainte de accident, însă la matematică, deşi poate să ducă până la capăt calculele din probleme, Oana nu revine asupra acestora, dacă a greşit un calcul din start, ea nu mai corectează problema. „În general trebuie să îi atragă atenţia un profesor aici şi vă daţi seama că la examen nu se poate aşa ceva“, a explicat tatăl ei, Ion Gîdea. Oana a dat examenul într-un centru de recuperare cu o comisie specială, însă subiectele au fost aceleaşi ca cele primite de toţi candidaţii din ţară.

”Un elev cu adevărat enciclopedic”

Profesoara de matematică şi astronomie Erika Suhay, care la viaţa ei a pregătit 25 de olimpici naţionali şi internaţionali , inclusiv pe Oana, spune că ea a fost unul dintre cei mai dotaţi copii pe care i-a meditat în cariera sa. Tânăra a făcut meditaţii la matematică cu profesoara Suhay în vara când a trecut din clasa a VI-a în clasa a VII-a. 

image

Medaliile elevei şi caietul ei cu poezii, printre cărţile de studiu     FOTO: Adevărul / Eduard Enea

„Niciodată nu mi-a spus 'Doamnă, vă rog să repetaţi fiindcă nu am înţeles' şi făceam cu ea materia pe care o predau olimpicilor. La orice olimpiadă se ducea, Oana lua faza pe judeţ, nu am mai văzut un asemenea copil. În momentul în care am auzit de accident, eu am simţit că îmbătrânesc, m-a afectat foarte tare. Oana era un copil excepţional, un elev cu adevărat enciclopedic“, a povestit profesoara Suhay.

Fosta ei dirigintă din clasele V-VIII, profesoara Cristina Epure, spune la rândul ei că Oana a fost un copil excepţional, foarte bună la matematică, premiantă şi putea să intre la orice liceu cu media ei de 9,93. Oana a făcut parte dintr-o clasă unde erau numai copii foarte buni şi o parte dintre colegii ei au intrat împreună cu ea, în 2009, la Colegiul Naţional „Sfântul Sava“.

Performanţă şi la gimnastică şi balet

Dar Oana nu excela numai la materiile şcolare, ea era o sportivă adevărată: făcea gimnastică ritmică de mică şi balet. Profesoara ei de balet de atunci, Gabriela Voinea, spune că tânăra avea un talent deosebit şi în zona aceasta.

„Oana era un exemplu de copil foarte disciplinat, venea cu 10-15 minute înainte şi se încălzea singură şi nu a lipsit niciodată de la ore. Era un copil foarte inteligent, ţinea minte tot şi avea muzicalitate perfectă, ea era cea care impunea seriozitate şi celorlalte fete. Dacă ar fi continuat cu baletul şi nu s-ar fi întâmplat tragedia, ar fi avut un viitor strălucit în lumea dansului clasic fiindcă avea voinţa şi calităţile necesare“, a povestit profesoara Voinea.

image

Oana Gîdea, într-un exerciţiu de gimnastică ritmică, în copilărie   FOTO: Arhivă personală

Doctorii le-au spus părinţilor că pregătirea fizică pe care a făcut-o Oana toată copilăria ei i-a salvat într-o măsură viaţa şi de aceea s-a putut recupera destul de bine. „Înainte de accident avea o flexibilitate şi o forţă musculară... acum nu mai poate nici măcar să sară pe picioare, dar poate măcar să meargă“, spune mama fetei. 

Camera Oanei are, în afară de mobilă, aparate de gimnastică medicală şi inclusiv un spalier la care fata exersează zilnic. Ea este văzută săptămânal de către un fizioterapeut şi de un kinoterapeut şi face exerciţii mentale de memorie fiindcă accidentul i-a afectat şi capacitatea de memorare.

”Poate va da admitere şi la facultate într-o zi”

Recuperările medicale, operaţiile, intervenţiile chirurgicale din străinătate, toate acestea au fost plătite din banii de asigurare câştigaţi cu greu în instanţă de familie, însă părinţii spun că le este teamă pentru viitorul fetei lor, chiar dacă are un frate mai mare, masterand la Viena, care ar putea să aibă grijă de ea mai încolo. 

Momentan, mama ei este alături de ea zi şi noapte, fiind nevoită să renunţe la serviciu ca să aibă grijă de Oana, iar tatăl ei a rămas singurul membru al familiei care lucrează, fiind maestru la o fabrică de avioane. „Marea noastră grijă este cine o să stea cu ea zi de zi când noi nu mai suntem. De asta vrem să investim acum într-o terapie specială care se face în Austria pentru ca Oana să îşi recapete independenţa, acesta este obiectivul nostru acum. După ce se termină cu Bac-ul, luăm o pauză şi poate, dacă îşi mai revine, va da admiterea şi la facultate într-o zi“, au mai spus părinţii. 


BACALAUREAT DE TOAMNĂ 2013 Elevi picaţi la BAC şi în liceele din Top 10

Fenomenul elevilor care nu promovează la Bac în prima sesiune nu este străin nici celor mai bune licee din ţară, însă cazurile sunt puţine, câte două-trei pe şcoală.  Totuşi, pentru instituţii precum Colegiile Naţionale „Sf. Sava“, „Gheorghe Lazăr“, sau „Tudor Vianu“ care se mândresc cu un prestigiu academic de invidiat, lumea nu se aşteaptă la o rată de promovare mai mică de 100%.

BACALAUREAT DE TOAMNĂ 2013 Aproape 87.000 de candidaţi s-au înscris la a doua sesiune de Bac, la nivel naţional

BACALAUREAT DE TOAMNĂ 2013/ În total, 86.955 de candidaţi s-au înscris la nivel naţional la a doua sesiune de Bacalaureat de anul acesta, în condiţiile în care, la prima sesiune, 76.457 din cei 175.513 de prezenţi au picat examenul, potrivit datelor oficiale primite de adevarul.ro de la Ministerul Educaţiei.

BACALAUREAT DE TOAMNĂ 2013 Peste 10.000 de candidaţi înscrişi în Capitală la cea de-a doua sesiune

BACALAUREAT DE TOAMNA 2013/ În total, 10.273 de candidaţi s-au înscris în Capitală la cea de-a doua sesiune a examenului de Bacalaureat, potrivit datelor publicate pe site-ul Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB).

BACALAUREAT 2013 Vineri a fost ultima zi de înscrieri la a doua sesiune de Bac

BACALAUREAT DE TOMANĂ 2013 / Vineri, 19 iulie, se încheie săptămâna de înscrieri la sesiunea din toamnă a examenului de Bacalaureat. Ministerul Educaţiei va centraliza datele abia luni, 22 iulie. Anul trecut, aproximativ 99.000 de candidaţi s-au înscris la a doua sesiune de Bac 2012, dintre care doar 21.700 au promovat (25%).

REZULTATE BACALAUREAT 2013 Rezultatele finale de la Bac au fost publicate vineri pe edu.ro şi la licee. Rata de promovare pe ţară a crescut la 56,4%

Ministerul Educaţiei a publicat pe bacalaureat.edu.ro situaţia mediilor finale de la Bacalaureat 2013, după soluţionarea contestaţiilor. În Capitală, 263 de candidaţi au fost admişi după contestaţii. Rata de promovare la Bac 2013 după contestaţii a crescut cu un procent, la 56,4%, potrivit datelor centralizate de Ministerul Educaţiei.

REZULTATE BACALAUREAT 2013 Rezultatele finale de la Bac au fost publicate vineri pe edu.ro şi la licee. Rata de promovare pe ţară a crescut la 56,4%

Ministerul Educaţiei a publicat pe bacalaureat.edu.ro situaţia mediilor finale de la Bacalaureat 2013, după soluţionarea contestaţiilor. În Capitală, 263 de candidaţi au fost admişi după contestaţii. Rata de promovare la Bac 2013 după contestaţii a crescut cu un procent, la 56,4%, potrivit datelor centralizate de Ministerul Educaţiei.

REZULTATE BACALAUREAT 2013 Lacrimi de bucurie sau de deznădejde printre elevi: „Am luat Bacu’, plec la mare!“ / „Trebuie să dau şi la toamnă“

Notele după contestaţii au fost deja afişate la avizierele liceelor şi vor fi publicate pe bacalaureat.edu.ro. Rata de promovare după contestaţii a crescut cu 1%, potrivit Ministerului Educaţiei, mai mare cu aproape 12% faţă de 2012. Mii de elevi au avut motiv de fericire, însă alţii au aflat că trebuie să se prezinte şi în sesiunea din toamnă.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite