BACALAUREAT 2013 Au început testările la competenţele digitale. VIDEO: Ce trebuie să ştie copiii la examen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Absolvenţii de liceu susţin începând de luni, 17 iunie, proba la Competenţe Digitale la BAC 2013, care se va încheia la sfârşitul săptămânii, pe 21 iunie. Următoarea probă este evaluarea competenţelor într-o limbă străină (25-28 iunie), iar examenele scrise să încep pe 1 iulie.

În cadrul probei TIC (Tehnologia Informaţiei şi Comunicării), elevii vor trebui să arate cât de bine ştiu să utilizeze calculatorul, atât partea offline, legată de foldere şi programe, cât şi cea online, adică utilizarea internetului ca sursă de informare.

Adevarul.ro a publicat  în cadrul campaniei „adevarul.ro te meditează”, o lecţie video predată profesorul de Informatică George Trifan, care pregăteşte olimpicii la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti (ICHB), le arată elevilor care dau Bac-ul ce înseamnă proba de verificare a competenţelor digitale.

Profesorul spune că la această probă elevii trebuie să arate că ştiu să utilizeze computerul şi funcţiile internetului, cerinţe relativ simple. „Nu cred că vor avea probleme, pentru că se verifică nişte competenţe de bază. Oricum, este bine de ştiut că elevii nu pot pica această probă, indiferent de calificativul obţinut: chiar dacă iau 0 puncte, de exemplu, vor primi calificativul de <<începător>>.  Pot rata proba aceasta doar prin neprezentare“, a explicat Trifan.

Acesta a explicat în lecţia video felul în care pot fi tratate cele două variante din cadrul acestei verificări, una offline şi alta online, cu ajutorul internetului, plecând de la modelul publicat de Ministerul Educaţiei.

Lecţia nr.2: Proba de verificare a Competenţelor Digitale, profesor George Trifan, Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti (ICHB)

Iată modelele Ministerului Educaţiei explicate de profesorul George Trifan:

BAC2013 Competente Digitale Fisa a Model Subiect

BAC2013 Competente Digitale Fisa B Model Subiect

BAC2013 Competente Digitale Model Barem.doc

În ce constă proba de evaluare a competenţelor digitale

Proba TIC are două părţi, una teoretică şi alta practică, şi durează 90 de minute.

Pentru partea teoretică vor primi FIŞA A, cu cerinţe ce trebuie soluţionate în 15 minute, care ţin de utilizarea computerului offline.

Apoi vor avea de rezolvat FIŞA B, cu cerinţe ce necesită utilizarea internetului şi care trebuie rezolvate în 75 de minute.

La această probă, elevii nu vor primi note, ci un punctaj care indică un nivel de competenţă, punctajul maxim fiind de 100 de puncte, fără niciun punct din oficiu.

Astfel, există patru niveluri de competenţă:
• 0-25 de puncte: utilizator începător
• 26-50 de puncte: utilizator de nivel mediu
• 51-74 de puncte: utilizator avansat
• 75-100 de puncte: utilizator experimentat.

Candidaţii care au obţinut deja certificate de competenţe digitale recunoscute de Ministerul Educaţiei, cum este ECDL, îşi pot echivala examenul şi nu trebuie să mai dea această probă.

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite