BACALAUREAT 2013 A şasea lecţie video adevarul.ro: proba scrisă la Istorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorul de Istorie Cornelius Riegler, de la Colegiul Naţional bilingv „George Coşbuc“, a prezentat în cadrul campaniei „adevarul.ro te meditează pentru Bac şi Capacitate 2013“ o lecţie video pentru candidaţii care dau proba obligatorie de profil la Istorie, în cadrul examenului de Bacalaureat 2013.

Profesorul Riegler a vorbit despre cum se rezolvă un subiect de istorie, punând accent pe ultimul subiect, eseul, pe care destul de mulţi elevi nici măcar nu îl abordează crezând că este prea greu.

„Punctele nu se pierd la eseu, ci la primele două subiecte, cunoscute de elevi şi ca analiza pe text. Ei cred că acolo vor lua punctaj maxim, însă, de regulă, punctele se pierd la Subiectele I şi II din cauza neatenţiei, în timp ce la eseu este mai uşor să câştige puncte“, a explicat profesorul Riegler.

Profesorul a ales un eseu pe tema „România în timpul regimului Comunist“, spunând că aproximativ o treime din cele 100 de variante de subiecte pentru Bac au ca temă, la eseu, perioada 1945-1989.

Riegler atrage atenţia că elevii pot întâlni acelaşi subiect formulat în mai multe moduri, care cere, de fapt, acelaşi lucru: analiza perioadei comuniste. Spre exemplu: „Analizaţi România în perioada Războiului Rece“ este acelaşi lucru cu perioada „stalinistă şi naţional-comunistă“, sau cea „postbelică“.

Profesorul mai atrage atenţia şi asupra felului în care este formulată cerinţa: „menţionează“ nu este acelaşi lucru cu „prezintă“ sau „analizează“.

BACALAUREAT 2013 Proba la Istorie

adevarul.ro te meditează pentru Bac şi Capacitate

Elevii care învaţă în această perioadă pentru examenele de Bacalaureat 2013 (10 iunie – 5 iulie) şi Capacitate 2013 (25 – 27 iunie) pot accesa, în secţiunea de Educaţie a site-ului adevarul.ro, lecţii video în care profesorii din şcolile şi liceele de top explică modul de rezolvare a subiectelor la principalele materii de examen, oral şi scris.

În cadrul acestei campanii, au fost deja publicate lecţiile la Română şi la Matematică pentru elevii care trec acum prin Evaluarea Naţională, dar şi o serie de lecţii pentru probele orale de la Bac (română, competenţe digitale, engleză şi franceză) şi pentru cele scrise (română). Urmează, după istorie, lecţia pentru examenul scris la matematică şi pentru cel de la materiile opţionale de profil (biologie, geografie, informatică etc). 


Calendar Bacalaureat 2013

  • 10-12 iunie - evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română
  • 12-14 iunie - evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă
  • 17-21 iunie - evaluarea competenţelor digitale
  • 25-28 iunie - evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională
  • 1 iulie - proba scrisă la Limba şi literatura Română
  • 2 iulie - proba scrisă la Limba şi literatura Maternă
  • 3 iulie - proba obligatorie a profilului (matematică sau istorie)
  • 5 iulie - proba la alegere a profilului (fizică, biologie, chimie, informatică, sau geografie, filosofie, logică, psihologie, economie, sociologie).
  • 8 iulie - afişarea rezultatelor (până la ora 12:00) şi de punerea contestaţiilor  între orele 12:00 - 16:00
  • 9-11 iulie - rezolvarea contestaţiilor
  • 12 iulie - afişarea rezultatelor finale 
Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite