BAC 2017 – totul despre competenţele care preced probele scrise

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prima sesiune a examenului de Bacalaureat începe astăzi cu proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în Limba română. Testarea se va desfăşura pe durata a două zile. Ce trebuie să ştie elevii ca să primească nota „utilizator experimentat”.

145.000 de absolvenţi de liceu intră astăzi în focurile examenului de bacalaureat cu proba orală de competenţe lingvistice la Limba şi literatura română. Aceasta se va desfăşura pe parcursul a două zile, respectiv 6 şi 7 iunie şi testează atât cunoştinţele acumulate în cei patru ani de liceu, cât şi abilităţile de comunicare orală. Noţiunile teoretice, timpul şi depăşirea emoţiilor sunt doar câteva din lucrurile pe care un absolvent de clasa a XII-a ar trebui să le ştie pentru a primi calificativul de utilizator experimentat. 

Practic, proba orală de competenţe lingvistice la Limba română constă în două exerciţii, ambele vizând anumite abilităţi de comunicare, atât la nivel practic, cât şi teoretic. Primul pune accent pe aplicarea unor noţiuni teoretice pe un text la prima vedere, non-ficţional sau ficţional. Pentru acest exerciţiu, absolvenţii de clasa a XII-a trebuie să înveţe tipologia textelor (informativ, argumentativ, narativ, descriptiv, dialogat), elementele situaţiei de comunicare (emiţător, receptor, mesaj, canal, cod, context), registrele stilistice şi stilurile funcţionale (ştiinţific, juridic- administrativ, publicistic, beletristic şi colocvial). 

Al doilea exerciţiu poate fi un text argumentativ asemănător celui de-al doilea subiect de la proba scrisă a examenului, la care elevii trebuie să îşi exprime opinia în legătură cu un subiect anume. 

La examenul oral contează foarte mult cunoştinţele, dar şi exprimarea metalingvistică, ţinuta, mimica, tonul vocii, atenţia şi coerenţa vorbirii. În urma probei, candidaţii nu vor primi o notă, ci un calificativ, respectiv utilizator mediu, avansat sau experimentat.  Din comisia de evaluare fac parte doi profesori, iar unul dintre aceştia este profesorul de la clasă, prezent în sală special pentru a diminua emoţiile candidaţilor. 

15 minute pentru elaborarea răspunsurilor 

Primii candidaţi vor intra la ora 9:00, în ordinea afişată, respectându-se criteriul alfabetic. Aceştia vor trebui să fie însă prezenţi la şcoală cu o oră înainte de ora planificată având asupra lor numai un pix sau stilou şi un act de identitate (cartea de identitate sau paşaport). Sunt interzise în sala de examen manualele, dicţionarele, notiţele, telefoanele mobile sau orice lucru care ar putea fi utilizat pentru rezolvarea subiectelor. Orice tentativă de fraudă duce la eliminarea din examen, indiferent dacă materialele au fost folosite sau nu. Candidaţii vor folosi strict ciornele şi foile de examen primite de la supraveghetori. 

Subiectele vor avea un grad de complexitate care să permită tratarea acestora integrală în maximum 10-15 minute, iar candidaţii vor avea tot câte 10-15 minute pentru susţinerea răspunsurilor în faţa comisiei. 

Calendarul examenului de bacalaureat 

După proba orală la Limba şi literatura română, absolvenţii de clasa a XII-a urmează să susţină pe 8 şi 9 iunie evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă. Pe 9, 12 şi 13 iunie va fi evaluarea competenţelor digitale, iar între 14 şi 16 cea pentru competenţele lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională.  

Probele scrise vor începe pe 26 iunie cu cea la Limba şi literatura română şi vor continua până pe 30. Ziua de 27 este destinată probei la Limba şi literatura maternă, iar 28 iunie probei obligatorii a profilului (Matematică sau Istorie).  Ultimul examen este pe 30 iunie şi constă într-o probă la alegere a profilului şi a specializării. Mai exact, cei de la real au de ales între Fizică, Informatică, Chimie şi Biologie, iar cei de la uman între Geografie, Logică, Psihologie şi Economie.

Rezultatele vor fi afişate pe 5 iulie până la ora 16:00, iar depunerea contestaţiilor până la 20:00. Rezultatele finale vor fi afişate pe 10 iulie. Anul acesta, la examenul de bacalaureat s-au înscris aproximativ 145.000 de absolvenţi, mai mulţi decât în 2016 când au susţinut probele doar 137.000. 

Cum pot absolvenţii să depăşească emoţiile din timpul examenului 

Emoţiile sunt fireşti, mai ales când vine vorba despre examenul de bacalaureat unde miza este mare, însă, dacă sunt controlate, acestea pot avea un rol pozitiv, de mobilizare energetică. Consilierul şcolar Diana Ioaneş îi sfătuieşte pe elevii care au emoţii foarte mari să se relaxeze şi să se concentreze asupra respiraţiei.   

„Le recomand elevilor exerciţii de respiraţie. Dacă se întâmplă să aibă un atac de panică în timpul examenului, să încerce în acel moment să fie foarte atenţi la respiraţia lor, să prelungească expirul, să prelungească şi inspirul, dar expirul să dureze mai mult. Să se focalizeze strict pe respiraţia lor, fapt care îi va calma. În câteva minute vor reuşi să revină treptat la o stare emoţională care îi va face capabili să-şi continue examenul”, a  mai explicat Diana Ioaneş.

În ceea ce priveşte seara dinaintea examenelor, consilierul recomandă exerciţii de relaxare fizică: „să-şi imagineze cum fiecare grupă de muşchi se va relaxa. Încep cu piciorul stâng, îl relaxează, trec la piciorul drept, mâna stângă, mâna dreaptă, trunchiul, capul, creierul şi pe acest fond de relaxare, creierul nostru emite undele alfa, undele liniştii. Cu cât suntem mai relaxaţi, cu atât ne putem aduce aminte mai uşor anumite aspecte. Tot ce-am învăţat noi e înmagazinat în subconştientul nostru şi dacă reuşim să ne relaxăm, ne vom aduce aminte tot ce-am învăţat”.

Din cauza emoţiilor, candidaţii riscă să facă multe greşeli. Printre cele mai des întâlnite sunt citirea greşită a cerinţelor, omiterea unor subiecte şi faptul că elevii uită să treacă rezolvările de pe ciornă pe foaia de examen. 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite