BAC 2017: Au început probele de competenţe lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Examenul Cambridge are valabilitate nelimitată, costă între 600 şi 800 de lei şi este recunocut internaţional.
Examenul Cambridge are valabilitate nelimitată, costă între 600 şi 800 de lei şi este recunocut internaţional.

Absolvenţii de clasa a XII-a susţin între 14 şi 16 iunie, ultima probă dinaintea probelor scrise, respectiv evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională. Doar pentru a nu mai pierde două zile pe la şcoală, majoritatea preferă să obţină un certificat internaţional ca DELF sau Cambridge care să anuleze această probă.

La această probă, de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională studiată pe parcursul învăţământului liceal, elevii pot alege oricare limbă modernă studiată în liceu, indiferent dacă a fost studiată drept limba I, limba a II-a sau limba a III-a de studiu, dacă a fost studiată în regim normal, intensiv, bilingv ori dacă a fost disciplină obligatorie sau opţională. Cei mai mulţi elevi tind să se avânte spre engleză, însă sunt multiple posibilităţi ca franceza, germana, spaniola, ebraica, italiana, japoneza, portugheza, rusa modernă sau turca modernă. 

Testarea constă în trei tipuri de probe:  scrisă, orală şi înţelegerea unui text audiat. Prima are două exerciţii de întelegerea unui text citit şi două de producerea de mesaje scrise, în timp ce proba orală constă în trei întrebări simple ca ”What do you enjoy most about your family?” , ” Do you think that any act of kindness, no matter how small, is never wasted?” sau ”Si on est touriste, pourquoi est-ce qu'il faut venir à Bucarest?”.

Proba de înţelegere a unui text audiat este de principiu într-o altă zi faţă de celelalte şi constă în două subiecte. Textul este înregistrat pe o casetă sau pe un CD şi este audiat de două ori, elevii fiind nevoiţi să rezolve subiectele pe măsură ce ascultă textul. 

În urma acestei probe, candidaţii pot obţine unul dintre nivelurile de competenţe lingvistice: A (vorbitor nivel de bază), A1 (nivel începător), A2 (nivel elementar), B (vorbitor independent), B1 (nivel prag), B2 (nivel avansat), C (vorbitor experimentat), C1 (nivel autonom) şi C2 (nivel de măiestrie). 

Diplomele care te scapă de aceste competenţe 

Elevii care promovează, pe parcursul învăţământului preuniversitar, examene cu recunoaştere internaţională pentru certificarea competenţelor lingvistice în limbi străine, au dreptul la recunoaşterea şi echivalarea rezultatelor obţinute la aceste competenţe. Un bun exemplu este examenul Cambridge care are valabilitate nelimitată, costă între 600 şi 800 de lei şi este recunocut internaţional.  Deşi profesorii spun că acesta este cel mai greu, IELTS este recunoscut de cele mai multe universităţi. IELTS costă 850 de lei, însă dezavantajul este că acesta are valabilitate de doi ani. 

În ceea ce priveşte limba franceză, examenul se numeşte DELF, tariful pentru elevi şi studenţi este între 150 şi 360 lei şi are valabilitate nelimitată. La limba germană, elevii pot obţine DSD sau DAF, iar la spaniolă certificatul se numeşte DELE. 

Deşi acestea costă destul, mulţi absolvenţi preferă să obţină un certificat pe parcursul liceului decât să susţină proba de competenţe lingvistice. 

Proba de competenţe lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională este ultima probă înainte de examenele scrise. Astfel, absolvenţii de clasa a XII-a vor susţine pe 26 iunie proba scrisă la limba şi literatura română, pe 27 cea la limba maternă, 28 proba obligatorie a profilului (istorie sau matematică) şi terminând pe 30 cu proba la alegere a profilului şi a specializării. Pe 5 iulie, până la ora 16:00 vor fi afişate rezultatele, ca mai apoi între 16:00 şi 20:00 vor fi depuse contestaţiile. Afişarea rezultatelor finale va fi pe 10 iulie.  

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite