Şcoala duală pe banii austriecilor. Şapte companii de retail investesc în calificarea elevilor bucureşteni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şapte companii din domeniul retailerului s-au unit într-un proiect de învăţământ dual, care îşi propune să-i înveţe meserie pe elevii bucureşteni. Primele două clase vor fi înfiinţate la Colegiului Economic „Costin C. Kiriţescu” din Bucureşti.

Şcoala duală în România ia naştere înainte ca aleşii să reuşească să dea un vot pe proiectul legislativ dedicat acestui gen de învăţământ. Asta după ce Ambasada Austriei la Bucureşti împreună cu şapte retaileri au lansat Şcoala Comercială Austriacă în România. Mai exact, centrul de studiu debutează cu organizarea în cadrul Colegiului Economic „Costin C. Kiriţescu” din Bucureşti, a două clase profesionale în sistem dual, pentru calificarea de comerciant-vânzător.

Chiar dacă sistemul de învăţământ dual încă nu există oficial în România, companiile străine de pe piaţa locală sunt foarte interesate de concept şi au început deja să lanseze proiecte care respectă rigorile sistemului aplicat de mulţi ani în Occident. „Este o provocare pentru noi să creştem nivelul de calificare al tinerilor şi să evităm şomajul. România se confruntă cu migraţia forţei de muncă, cu o productivitate redusă şi cu venituri mici. Toate sunt rezultatele lipsei de calificare şi afectează economia locală. Angajatorii austrieci întâmpină probleme în găsirea unor angajaţi bine calificaţi”, a declarat Rudolf Lukavsky, consilier comercial al Ambasadei Austriei la Bucureşti.

Programul la care participă şapte companii din domeniul retailului (BILLA, C&A, Deichmann, kika, Hervis, Humanic şi dm drogerie markt) are o durată de trei ani şi oferă absolvenţilor de învăţământ gimnazial cursuri de formare profesională în meseria de comerciant-vânzător în domeniul alimentar, dar şi în sectoare precum cel de încălţăminte, sport sau mobilier.

Diferenţe între şcoala profesională şi cea duală

Elevii care au absolvit clasa a VIII-a pot opta pentru şcoala profesională de trei ani, cu începere din clasa a IX-a, care se bazează pe parteneriate de practică profesională cu agenţii economici din domeniul de calificare.

În primul an, pregătirea teoretică reprezintă aproximativ 60% din formarea oferită, în timp ce pregătirea teoretică de specialitate şi pregătirea practică 40%. În al doilea an de învăţământ profesional, ponderea pregătirii teoretice scade până la aproximativ un sfert din totalul orelor, în timp ce accentul se pune în şi mai mare măsură pe pregătirea practică, cu o pondere de circa 75%. În anul al treilea se alocă, de asemenea, mai mult timp pregătirii practice, aproximativ 75% din totalul formării în timp ce pregătirea teoretică are o pondere de aproximativ 25%.

În acelaşi timp, un proiect de lege votat de Camera Deputaţilor şi care se află acum în dezbatere la Senat, propune o alternativă în care parteneriatul cu agenţii economici să fie şi mai strâns – învăţământul dual.

Angajatorii îşi aleg elevii în care investesc

Spre deosebire de cel profesional, clasele de învăţământ dual se formează doar la solicitarea agenţilor economici, care se implică în procesul de selecţie a copiilor. Elevii care ajung să înveţe în aceste clase cu locuri limitate semnează cu angajatorul un contract tip de formare profesională, fac practică în cadrul companiei şi primesc de la angajator o sumă suplimentară la bursa lunară de 200 de lei, pe care statul o oferă oricum pentru toţi copiii din învăţământul profesional.

„Anul trecut, la anumite clase de învăţământ profesional cu elemente de dual a fost concurenţă şi de 4-6 copii pe loc. Cei care n-au fost selectaţi au putut opta pentru clasele profesionale clasice, care se completează pe bază de repartizare”, a spus Stelian Fedorca, consilier în Ministerul Educaţiei.

La Şcoala Comercială Austriacă şi proporţia între teoria şi practică diferă faţă de o şcoală profesională obişnuită. Mai exact, pentru anul I se face 80% teorie şi 20% practica, pentru anul II - 40% teorie şi 60% practica şi pentru anul III - 28% teorie, 72% practica.

În ţară au fost înfiinţate de câţiva ani mai multe astfel de clase, iar la Braşov funcţionează Şcoala profesională germană Kronstadt, singura şcoală publică de învăţământ profesional din România, care pregăteşte circa 400 de elevi.

Sistemul dual este foarte apreciat Occident, ţări precum Olanda, Germania, Danemarca şi Elveţia având o adevărată tradiţie în acet tip de învăţământ care a adus rezultate foarte bune şi scăderea şomajului, a adăugat consilierul Stelian Fedorca.

Calendarul înscrierii la Şcoala Comercială Austriacă

În anul şcolar 2015/2016, înscrierea în program se va desfăşura în trei etape:
• etapa I – în perioada  8-12 iunie 2015 şi pe 15 iunie;
• etapa II - între 20 şi 21 august 2015;
• etapa III – în perioada 3-4 septembrie 2015.

În etapa de preselecţie, candidaţii vor susţine un interviu cu reprezentanţi ai companiilor partenere. După cei trei ani de studii, absolvenţii vor primi un certificat profesional recunoscut pe plan european şi şanse mari să se angajeze la companiile care au investit în studiile lor, după cum susţine Octavian Radu, reprezentant al companiei Hervis.

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite