Au fost selectaţi primii elevi din loturile olimpice la Ştiinţe. România ar putea urca în Top 3 mondial la Informatică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Olimpicii din 2012 au fost premiaţi simbolic de Guvern la finele anului
Olimpicii din 2012 au fost premiaţi simbolic de Guvern la finele anului

Cei mai buni elevi din ţară s-au luptat săptămâna trecută pentru un loc în lotul care va reprezenta România la Olimpiadele Internaţionale de Matematică, Fizică şi Informatică din acest an şi au fost selectate primele echipe. Coordonatorii loturilor olimpice ale României spun că anul acesta ne putem aştepta la un loc în primele zece sau chiar în primele trei ţări din lume.

Săptămâna trecută, între 1 şi 5 aprilie, cei mai buni elevi din ţară s-au strâns la Braşov, Satu Mare şi Timişoara pentru Olimpiadele Naţionale de Matematică, Fizică, respectiv Informatică. Pe lângă medaliile de aur, argint şi bronz pentru fiecare clasă, aceştia s-au înfruntat şi pentru un loc în lotul care va reprezenta România la Olimpiadele Internaţionale, care vor avea loc în lunile iulie-august 2013.

Dintre cei aproape 500 de elevi care au participat la Olimpiadele Naţionale de la fiecare materie, doar câte 20 au intrat în componenţa lotului extins, în luna mai dintre aceştia urmând să fie selectaţi cei patru până la şase elevi care vor reprezenta ţara noastră la Olimpiadele Internaţionale, se arată într-un comunicat al Fundaţiei eMAG, care sprijină loturile olimpice româneşti la olimpiadele la Ştiinţe.

România are toate premisele pentru o performanţă deosebită la olimpiadele internaţionale din acest an, susţin coordonatorii celor trei loturi olimpice. 

România, în primele 10 ţări din lume la Mate în 2013

„Anul trecut am fost pe locul 1 în Europa şi pe locul 10 în lume la Olimpiada Internaţională de Matematică”, spune Radu Gologan, coordonatorul lotului olimpic la matematică. „Anul acesta ne-am propus să depăşim această performanţă, făcându-ne loc printre primele zece ţări din lume”, a mai spus Gologan.

Coordonatorul lotului olimpic de fizică, profesorul Adrian Dafinei, spune că nu are dubii în ceea ce priveşte performanţele României la această materie. 

Cinci medalii la Fizică

„Eu văd anul acesta, prin continuitate, rezultate foarte bune pentru delegaţia României. Sunt sigur că vom obţine cinci medalii la Olimpiadele Internaţionale în acest an; nu mă îngrijorează numărul, ci culoarea lor. Aş vrea să fie toate de aur”, spune el. Prin tradiţie, România a obţinut în ultimii 20 de ani câte cinci medalii la fizică, câte una pentru fiecare participant.

Cea mai dură competiţie va fi însă anul acesta cea de la informatică, acolo unde lotul României se va lupta pentru o poziţie în primele trei ţări din lume, concurând umăr la umăr cu ţări precum S.U.A., China sau Rusia. 

La Informatică, România ar putea intra în Top 3 mondial

„În ultimii ani, lotul României la informatică a fost la un nivel foarte bun”, spune coordonatorul lotului olimpic la informatică, Constantin Gălăţan. „Rezultatele din 2012 au fost însă absolut deosebite: cu patru copii în lot am obţinut patru medalii, dintre care trei de aur. Şi anul acesta ne aşteptăm la o performanţă similară, având în vedere că trei dintre membrii lotului au fost şi anul trecut la Olimpiada Internaţională”, a explicat Gălăţan.

Anul trecut, România a ocupat locul patru pe naţiuni la Olimpiada Internaţională de Informatică, după S.U.A., Rusia şi China. „În 2013 vrem să ţintim o poziţie în primele trei ţări”, spune Gălăţan şi adaugă: „Ar fi o performanţă absolut incredibilă pentru o ţară de dimensiunile României, care nu beneficiază de populaţia atât de numeroasă a unor ţări ca S.U.A, Rusia sau China.”

”Trebuie să investim în educaţie”

În 2012 România a obţinut 6 medalii de aur, 6 medalii de argint şi 3 de bronz la olimpiadele intrenaţionale de matematică, fizică şi informatică, practic, fiecare membru al lotului român primind câte o medalie. Trebuie să conştientizăm că avem nişte performanţe absolut deosebite pentru o ţară de dimensiunile României şi să susţinem şi să investim în educaţie, fiindcă aceasta este cea care ne va aduce progresul la care sperăm”,  spune Tudor Vlad, preşedintele Fundaţiei eMAG, care s-a implicat anul acesta în organizarea Olimpiadelor Naţionale, precum şi în premierea elevilor care au obţinut medalii şi menţiuni la aceste concursuri.

Fundaţia eMAG s-a lansat anul trecut, odată cu programul ”Hai la Olimpiadă!”, cu obiectivul de a susţine educaţia şi performanţele de vârf. În acest an, Fundaţia eMAG va continua prin sponsorizarea taberelor de pregătire pentru Olimpiadele Internaţionale, a delegaţiilor României la aceste concursuri, precum şi premierea medaliaţilor.

Partenerii principali ai Fundaţiei eMAG sunt eMAG, Flanco, NOD (Network One Distribution) şi ServSkills International.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite