Au apărut programele pentru Evaluarea Naţională şi Bacalaureat. Conţin toată materia din perioada şcolii online

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Era şi greu să fie eliminate capitole esenţiale din disciplinele la care se dau probele scrise la Evaluarea Naţională şi Bacalaureat. Cert este că egalitatea de şanse este spulberată. 500.000 de elevi, după aprecierea ministrului Educaţiei, un milion după alte surse, n-au avut acces la tehnologia necesară învăţământului online.

Mulţi dintre elevii care au urmat, totuşi, şcoala online, n-au înţeles mare lucru din materia predată, şi a lipsit cu desăvârşire evaluarea. Ce note se vor lua la vară la cele două examene de absolvire? O întrebare fără răspuns, deocamdată. Vor lua note de trecere cinstite doar elevii care au avut meditatori sau părinţi capabili să-i ajute la înţelegerea lecţiilor. Alţii, chiar cu rezultate bune la învăţătură, vor plăti din plin faptul că nu avut acces la învăţământ online, sau n-au înţeles ce li s-a predat.

Ce se poate face în semestrul care începe pe 8 februarie

Din păcate, nu mare lucru. Chiar şi şcolile din scenariul verde trebuie să îndeplinească criterii draconice, care îngreunează predarea-învăţarea-evaluarea. Învăţământul online continuă în multe şcoli şi localităţi, cu aceleaşi deficienţe ca şi până în prezent. Profesorii au sarcină imposibilă să predea într-un semestru materia din trei semestre, şi apoi să pregătească prin recapitulări pregătirea examenelor naţionale. Asta în cazul fericit că nu se vor mai închide şcolile până la vară.

Anul şcolar în curs nu a fost prelungit, pentru a permite profesorilor o reluare, cât de cât cuprinzătoare, a materiei pierdute în cele două semestre anterioare. Avem şi situaţia nefericită a profesorilor şi elevilor care din motive medicale vor continua învăţământul online, chiar dacă şcoala lor este în scenariul verde.

Ce rezultate vom avea la vară la examenele naţionale?

În opinia mea foarte slabe. Nu poţi coborî gradul de dificultate al subiectelor prea mult pentru că faci şcoala românească de râs. Ce subiecte să dai pentru a fi rezolvate de majoritatea elevilor?

Rămân două variante. Supravegherea să fie de formă, eventual eliminată supravegherea video, sau rezultatele vor fi catastrofale. Doar în jur de 30% dintre elevi vor lua note de trecere a examenelor.

Dacă la Evaluarea Naţională nu se pune problema întreruperii parcursului şcolar, pentru că accesul la liceu este permis cu orice medie, altfel stau lucrurile la Bacalaureat. Continuarea parcursului în universităţi este condiţionată de trecerea examenului, cu media minimă şase la probele de bacalaureat.

Dacă majoritatea elevilor care termină liceul nu trec Bacalaureatul, şi universităţile vor fi afectate pentru că nu vor avea studenţi care să-şi continue studiile.

Singura soluţie pe care o văd adoptată de autorităţi este să reia ipocrizia şi mistificarea din anii fără supraveghere video la examene, să dea subiecte ridicol de uşoare cu o supraveghere superficială, dacă nu chiar coniventa cu fraudarea examenelor. Ne furăm singuri căciula, şi raportăm succese mari chiar şi în pandemie.

Din păcate, aici suntem cu gestionarea sistemului de învăţământ în pandemie. Alte ţări au fost mai cinstite. Au anulat examenele naţionale, în loc să se prefacă că le vor ţine în condiţii de exigenţă normale. Cum este mai bine? Greu de spus în acest moment.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite