SUBIECTELE de la Evaluarea Naţională la Scris şi Citit pentru elevii de clasa a II-a

SUBIECTELE de la Evaluarea Naţională la Scris şi Citit pentru elevii de clasa a II-a

Elevii de clasa a II-a susţin luni proba de Scris şi Citit de la Testările Naţionale  FOTO: Adevărul

Evaluările Naţionale au continuat săptămâna aceasta cu proba de la Scris şi Citit pentru elevii de clasa a II-a, care a avut loc luni, urmând ca miercuri elevii să susţină proba la matematică, potrivit calendarului anunţat de Ministerul Educaţiei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Peste 200.000 de elevi de clasa a II-a au trecut luni de prima evaluare naţională, la română, care a presupus un test de Citire şi altul de Scriere, fiecare cu durata de 25 de minute, cu o pauză de 10 minute între ele.

Nu au fost însă uşoare, nici minutele suficiente, iar unele subiecte au fost ambigue, spun dascălii şi elevii. „Textul pe care l-am primit noi, adică varianta a doua de subiecte, mi s-a părut ambiguu, iar timpul pentru redactare a fost insuficient“, spune un elev de la Şcoala gimnazială 193 din Capitală. În schimb, o elevă de la Liceul Teoretic „Ion Barbu“, care a primit prima variantă, spune că nu a întâmpinat dificultăţi şi că povestea din text i-a plăcut chiar foarte mult.

„Au fost destul de dificile, chiar dacă erau foarte frumoase. Textele aveau multe personificări şi copiii trebuiau să le parcurgă de mai multe ori, aşa că au terminat testul la limita timpului disponibil. De asemenea, multora le-a fost greu să se concentreze imediat după pauză, la al doilea test. În mod normal, la clasă ei nu scriu mai mult de 20 de minute, ori în cadrul acestor teste, activitatea intelectuală a fost constantă“, a explicat învăţătoarea Cornelia Popa, de la Şcoala Gimnazială 194.

Popa a adăugat că aceste teste au fost elaborate după noua programă şcolară de clasa a II-a, care se va aplica abia din septembrie 2014.

Ce au primit la teste

La primul test, cei mici au avut de citit un text de aproximativ o pagină şi de răspuns la zece întrebări, majoritatea cu patru variante de răspuns, prin care să se verifice înţelegerea acestuia.

La testul de scriere, elevii au avut de redactat, pe cel mult şapte rânduri, un bilet către un apropiat. Astfel, la varianta I de subiect, cerinţa a fost "Rareş şi-a pierdut câinele. Claudiu, prietenul lui, l-a găsit. Scrie, pe spaţiul dat, un bilet în care Claudiu îi cere lui Rareş să se întâlnească pentru a-i înapoia câinele", iar la varianta II - "Ai plecat în grabă de acasă. Scrie-i mamei un bilet prin care să o anunţi că trebuie să mergi la bibliotecă să împrumuţi cartea 'Sarea în bucate' de Petre Ispirescu".

De asemenea, pornind de la un desen şi câteva întrebări, elevii au avut de scris o mini-compunere (titlu şi cinci propoziţii), la una dintre variantele de subiect fiind verificată şi cunoaşterea unor reguli elementare de politeţe, prin întrebările "Cum saluţi când intri în bibliotecă?" şi "Ce spui doamnei bibliotecare când pleci?".

Marţi, elevii de clasa a II-a vor susţine testul la Limba Maternă şi Miercuri la Matematică.Testările Naţionale continuă joi şi vineri, săptămâna aceasta, cu evaluările de la clasa a VI-a.

Notele nu vor fi trecute în catalog, în schimb, lucrările se vor discuta la clasă împreună cu profesorii, iar în cazul elevilor de la clasa a II-a, lor li se va face şi o fişă individuală în care se va arăta nivelul lor de pregătire, în ce măsură au atins competenţele cerute la clasa a II-a.

Săptămâna trecută au avut loc Evaluările Naţionale de la clasa a IV-a, unde elevii au primit două tipuri de teste, care, spun profesorii, au avut grade de dificultate diferite.

Calendarul stabilit de Ministerul Educaţiei:

- 2 iunie 2014: evaluare naţională, II - Scris-citit, Limba română
- 3 iunie 2014: evaluare naţională, II - Scris-citit, Limba maternă
- 4 iunie 2014: evaluare naţională, II - Matematică 
- 5 iunie 2014: evaluare naţională, VI - Limbă şi comunicare
- 6 iunie 2014: evaluare naţională, VI - Matematică şi Ştiinţe ale naturii

Citit Test 1 Lb Romana cls II

Scris Test 1 Lb Romana cls II

Scris Test 2 Lb Romana cls II

Citit Test 2 Lb Romana cls II

 


Elevii, provocaţi de testele după model internaţional

Aproape 200.000 de elevi de clasa a IV-a au dat zilele trecute primele teste organizate la nivel naţional, menite să arate cât de bine se descurcă la scris, citit şi la matematică, după patru ani de şcoală.

EVALUĂRI NAŢIONALE 2014 Elevii de clasa a IV-a au dat joi testul la matematică şi spun că subiectele au fost foarte uşoare

Evaluările Naţionale de la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a au continuat joi cu proba la matematică, susţinută tot de elevii din clasa a IV-a. Copiii susţin că subiectele li s-au părut foarte uşoare şi unii le-au rezolvat în 15-20 de minute.

EVALUĂRI NAŢIONALE 2014 Subiectele la Română, de la clasa a IV-a: două teste cu grad de dificultate diferit. Joi urmează examenul la matematică

După doi ani de pilotare, Evaluările Naţionale de la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a au debutat astăzi la nivel naţional, cu proba de la Limba Română, susţinută de elevii de la clasa a IV-a. Învăţătorii atrag atenţia că cele două teste au fost diferite, ca dificultate şi cerinţe, deşi elevilor li s-au părut uşoare. Joi are loc testarea la matematică, tot pentru elevii de clasa a IV-a.

EVALUĂRI NAŢIONALE 2014 Miercuri încep testele pentru elevii de clasa a IV-a

Miercuri se dă startul la evaluările naţionale care îi vizează, în premieră anul acesta, pe toţi elevii din clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a. Primii sunt cei din clasa a IV-a, care dau miercuri testul la Limba română. Subiectele vor fi rezolvate în direct, la Adevărul Live, de la ora 14.00.

Modele de teste suplimentare pentru evaluările naţionale prin care vor trece elevii de la clasa a II-a, a IV-a şi a VI-a

Ministerul Educaţiei a publicat modele de teste suplimentare pentru a-i ajuta pe elevii de clasa a II-a, a IV-a şi a VI-a să se pregătească mai bine de evaluările naţionale care vor avea loc începând cu 28 mai, cu o amânare de aproape o lună.

Evaluările naţionale pentru clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a, amânate cu aproape o lună. Testele încep pe 28 mai

Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, a anunţat joi că Evaluările Naţionale la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a, programate să aibă loc începând cu 6 mai, au fost amânate cu o aproape o lună. Astfel, elevii vor fi supuşi testărilor începând cu 28 mai, începând cu cei din clasa a IV-a.

VIDEO Ce probleme ridică testele pe care le vor primi în mai elevii de clasa a II-a, a IV-a şi a VI-a, la Adevărul Live

Toţi elevii din clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a vor trece în perioada 6-29 mai prin prima evaluare organizată la nivel naţional, cu teste care combină informaţiile de la mai multe materii şi îi pun pe elevi să gândească, un model diferit de examenele de până acum. Despre modelele publicate de oficiali am discutat cu învăţători şi profesori la Adevărul Live.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările