ADMITERE LICEU 2014 Asediul elevilor de nota 10 din provincie asupra Capitalei. Cum este influenţată bătălia pentru liceele de top bucureştene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prima repartizare computerizată va fi publicată pe edu.ro pe 16 iulie
Prima repartizare computerizată va fi publicată pe edu.ro pe 16 iulie

După afişarea rezultatelor la Evaluarea Naţională 2014, ca în fiecare an, şi în această vară a fost mare îmbulzeală la centrul de înscrieri de la Şcoala Gimnazială „Sf. Voievozi“ din Bucureşti, unde anul acesta au venit peste 2.300 de copii din provincie pentru a se înscrie la liceele din Capitală, cu aproximativ 500 mai puţini ca anul trecut, potrivit datelor Inspectoratului Şcolar al Capitalei (ISMB).

Diferenţa este însă că, dintre aceştia, cinci au media de admitere 10, în condiţiile în care doar patru elevi din Bucureşti vor intra la liceu cu 10 în 2014, ceea ce va determina o concurenţă mai mare la liceele de top. De asemenea, în jur de 250 de elevi din provincie au medii cuprinse între 9,50 – 9,99 şi în jur de 200 au medii între 8,50 – 9,50. Cât despre Capitală, sunt peste 1.000 de elevi cu medii cuprinse între 9,50 – 9,99 şi aproape 3.000 de elevi cu medii între 8,50 – 9,50. 

În ceea ce priveşte judeţele de provenienţă, peste 1.000 din toţi copiii din provincie care se înscriu la licee din Bucureşti provin din Ilfov. Restul sunt din diferite judeţe ale ţării şi nu neapărat din jurul Capitalei: Giurgiu, Călăraşi, Harghita, Constanţa, Tulcea, Vrancea, Vaslui, Prahova, Satu Mare sau Braşov, susţin oficialii ISMB. 

„Nu facem diferenţe între copiii din Bucureşti şi cei din provincie, toţi au şanse egale, nu facem discriminări“, a explicat purtătorul de cuvânt al ISMB, inspectorul Marian Banu. Însă, legenda urbană spune că elevii care vin din provincie au medii mult „umflate“ de către profesorii care dau mai uşor 10 decât o fac dascălii din oraş şi astfel le „fură“ locul copiilor din Capitală. 

Peste 10% din elevi, din provincie

Realitatea este însă diferită, ne asigură directorul unuia dintre cele mai bune licee din Bucureşti, Colegiul Naţional „Tudor Vianu“ din Bucureşti. 

„Din cei 250 de elevi câţi intră în clasa a IX-a la noi, în jur de 10 – 12% vin din provincie. Copiii vin aici să facă performanţă, nu vin pentru atmosfera din liceu sau fiindcă este o şcoală celebră. Cel mai adesea, copiii din provincie fac faţă exigenţelor noastre, au abilităţi de muncă intelectuală bună şi foarte bună, mediul de aici e competitiv şi îi ajută să evolueze. Nu am avut copii care să plece fiindcă nu au făcut faţă, ei se luptă să ajungă la «Tudor Vianu», nu să plece de aici“, spune directorul colegiului, profesorul Cristinel Păun. 

Expertul în educaţie Alexandra Anton susţine de asemenea că elevii din provincie pe care i-a cunoscut sunt copii foarte buni la învăţătură, deşi câteodată ajung victime ale discriminării. 

„Sigur că există discriminare, dar pe copiii aceştia fiecare obstacol îi face mai puternici. Ei muncesc pentru a obţine ceea ce alţii primesc, nu o iau ca pe un drept, ei îşi câştigă dreptul de a studia la o şcoală mai bună“, explică Anton. În plus, spune ea, anul acesta mediile sunt oricum mai aproape de adevăr, având în vedere că Evaluarea Naţională reprezintă 75% din media finală de admitere la liceu, iar notele din gimnaziu doar 25%. 

82 de elevi cu notă maximă

În total, la nivel naţional, 82 de elevi vor fi admişi la liceu cu media 10 anul acesta, cei mai mulţi, nouă la număr, fiind din judeţul Olt. În Brăila sunt şapte medii de 10, în Iaşi, şase medii de 10, în Constanţa şi în Dolj cinci medii de 10, iar în Bucureşti, Satu Mare, Sălaj şi Gorj, patru elevi au media de admitere 10. Faţă de anul trecut, când au fost aproximativ 25% de medii între 9 - 10, anul acesta numărul mediilor de peste 9 a scăzut la aproape 10%.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2014 Analiza mediilor de 10 de la Capacitate 2014

În total, aproape 5.000 de elevi au luat nota 10 la cel puţin una din cele două probe ale examenului de Evaluare Naţională 2014 şi 225 au luat 10 la ambele probe de la Capacitate 2014. Numărul elevilor de nota 10 este înscădere faţă de anul trecut, când au fost 856 de medii de 10 la Evaluarea Naţională.

ADMITERE LICEU 2014 Ultima zi în care se mai pot completa fişele de înscriere la liceu. Prima repartizare computerizată, publicată pe EDU.RO pe 16 iulie

Până marţi, 8 iulie, părinţii şi absolvenţii de clasa a VIII-a care au trecut de Evaluarea Naţională 2014 trebuie să completeze fişa de înscriere cu liceele unde şi-ar dori să înveţe copiii din toamnă. Dascălii îi sfătuiesc să bifeze, folosind codul corect, cât mai multe opţiuni, însă în ordinea preferinţelor. Vă invităm să revedeţi lecţia video cu paşii completării fişei de înscriere la liceu în 2014.

VIDEO ADMITERE LICEU 2014 Au început înscrierile. Cum se completează fişa de înscriere la liceele dorite

Notele mai mici de la Evaluarea Naţională, dar şi ponderea mai mare a examenului la admiterea la liceu vor genera medii scăzute anul acesta, inclusiv la colegiile de top. Marţi este ultima zi de completare a fişelor de înscriere.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite