Una din 15 şcoli de la sat evaluate de ARACIP riscă să fie înschisă, din cauza condiţiilor improprii

Una din 15 şcoli de la sat evaluate de ARACIP riscă să fie înschisă, din cauza condiţiilor improprii

FOTO Adevărul

Circa 87% din şcolile de la sat (549 de unităţi) îndeplinesc standardele minime de calitate, în timp ce restul de 13% (84 de unităţi) nu le îndeplinesc, se arată într-un raport ARACIP, în care au fost evaluate 633 de unităţi de învăţământ din mediul rural. Practic, 1 din 15 şcoli riscă să fie închise, dacă autorităţile nu vor lua măsuri pentru remedierea situaţiei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit ARACIP, cele mai întâlnite probleme sunt legate de spaţiile şcolare şi auxiliare şi de lipsa unui proiect eficient de dezvoltare instituţională.

„Dacă pentru realizarea / nerealizarea indicatorilor referitori la existenţa şi funcţionalitatea spaţiilor şcolare şi auxiliare responsabilităţile sunt partajate cu autorităţile locale şi judeţene – Consilii Locale, Direcţii de sănătate publică, Inspectorate pentru situaţii de urgenţă, realizarea /nerealizarea indicatorului referitor la documentele proiective este responsabilitatea directă a directorului unităţii şcolare”, se arată în Raportul naţional privind starea calităţii în sistemul de învăţământ preuniversitar public din mediul rural, întocmit de ARACIP.

În plus, ARACIP a constatat tendinţa unităţilor învăţământ din mediul rural de menţinere a stării de funcţionare, fără preocupări de a-şi încadra demersurile într-o viziune pe termen lung, cu urmărirea unor ţinte strategice clar stabilite.

Alte hibe identificate se referă la asigurarea serviciilor medicale, asigurarea serviciilor de orientare şi consiliere pentru elevi şi la activitatea ştiinţifică a cadrelor didactice şi la existenţa şi dezvoltarea fondului bibliotecii/ centrului de informare şi documentare. 

Totuşi, ARACIP menţionează că a constatat eforturi din partea unităţilor şcolare de a asigura accesul la servicii medicale pentru elevi, în special prin implicarea medicilor de familie, dar, în zonele defavorizate din punctul de vedere al accesului, sunt înregistrate doar activităţi ale cadrelor didactice de păstrare a condiţiilor de igienă şi de informare privind prevenirea unor îmbolnăviri. 

Raportul naţional privind starea calităţii în sistemul de învăţământ preuniversitar public din mediul rural...

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările