Amendă anti-Youtube

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe şcoli interzic elevilor să aducă aparatură audiovideo în instituţie. De frică să nu apară în situaţii delicate pe internet, conducerea unor şcoli din ţară restricţionează accesul elevilor cu camere de înregistrat în clase.

Regulamentul şcolar general publicat pe site-ul Ministerului Educaţiei nu conţine nicio prevedere care să interzică elevilor să aducă în şcoală aparatură de înregistrat. Singura normă, de altfel şi întemeiată, este legată de folosirea telefoanelor mobile în timpul orelor de curs sau la examene.

La Şcoala Gimnazială nr. 29 „Sfânta Ana" din Galaţi elevii nu au voie să folosească „în timpul orelor de curs şi a pauzelor, mijloace de înregistrare audiovideo, fără acordul cadrelor didactice".

„Este o prevedere în regulamentul de ordine interioară care prevede acest lucru, dar noi nu le interzicem să vină cu telefoane la şcoală. Le recomandăm să nu vină cu ele la şcoală, tocmai pentru a nu intra în contradicţie cu regulamentul nostru", spune directorul şcolii, Cătălina Caragea.

Filmatul interzis

Profesorii spun că nimeni nu se teme de aceste telefoane, doar că nu vor să fie filmaţi pe ascuns, în ipostaze indecente fără acordul lor. Autorizaţie pentru filmare au nevoie şi elevii de la Liceul Teoretic „Miron Costin" din Paşcani.

Şcoala „Ioan Vlăduţiu" din Luduş s-a folosit de regula care interzice telefoanele mobile pentru a include în această categorie şi „alte mijloace audiovideo".

La colegiul „Nicolae Titulescu" din Slatina sancţiunile pentru abaterile de la regulamentul şcolar se dau în amenzi. Cea mai usturătoare amendă este plătită de elevul care utilizează „mijloace de înregistrare audiovideo în afara cadrului legal în şcoală". În acest caz elevul este obligat la plata a 500 lei şi i se confiscă aparatura.

„Se specifică în regulamentul de organizare şi funcţionare al unităţilor din învăţământul preuniversitar pedepsele pentru elevii care folosesc mijloace de înregistrare audiovideo în timpul orelor. Nu noi am stabilit asta, ci ministerul", spune prof. Violeta Busuioceanu, directorul colegiului slătinean.

Ea crede că regula impusă este respectată de elevii liceului, mai ales că nu s-a dat nicio sancţiune până acum. „Nu ne este frică să fim filmaţi pentru că nu facem altecva la ore în afară de procesul instructiv-educativ. Până acum nu am aplicat nicio sancţiune pentru că nu a fost cazul", precizează directorul liceului. Conducerea liceului a adăugat că elevii pot să se fotografieze şi să se filmeze în pauze.

Abuzuri demascate de înregistrări

De-a lungul timpului, abuzurile profesorilor au fost făcute publice şi probate prin întregistrări audiovideo. După apariţia materialelor pe internet, profesorii bătăuşi sau cu un comportament deviant au fost sancţionaţi. Iulia Rusu are 16 ani şi este elevă la Colegiul Naţional „Avram Iancu" din Brad, judeţul Hunedoara.

Anul trect, tânăra a fost hărţuită sexual de profesorul său de matematică, Stelian Circo de 61 de ani. Profesorul a mângâiat-o pe picior şi i-a făcut avansuri sexuale. Unul dintre colegii fetei l-a filmat însă pe profesor cu telefonul mobil. Dascălul s-a ales cu o amendă în valoare de 1.000 de lei.

În anul 2007, profesorul Costel Catu de la Liceul „Electroputere" din Craiova a fost filmat în timp ce îşi bătea un elev în timpul cursurilor. Dascălul s-a enervat pentru ca Aurelian Chivu, elev în clasa a XII-a nu şi-a terminat lucrarea de atestat. Filmuleţul a fost încărcat pe site-ul www.youtube.com şi a fost şters de urgenţă când imaginile au apărut în presă. (Au mai colaborat Mihaela Iancu şi Bogdan Nistor) 

Regula este ilegală

Specialiştii spun că o astfel de normă nu are ce căuta într-un regulament şcolar. Avocatul Andrei Dima arată că această regulă nu este legală şi contrazice Constituţia. „Este dreptul fiecăruia la libertate să se filmeze, să se fotografieze. În acelaşi timp, dacă părinţii şi elevii au fost de acord, nu este nicio problemă", spune avocatul Andrei Dima.

Psihologul Andreea Niculescu susţine că o astfel de interdicţie izvorăşte din teama dascălilor de a apărea pe internet în situaţii delicate.

„Este evident că profesorilor le este frică să apară în presă în mod negativ. Consilierii şcolari ar trebui să se implice în tensiunile dintre profesori şi elevi. Cel mai bine ar fi să se instaleze sisteme de supraveghere în clase", a declarat psihologul Andreea Niculescu.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite