Adevărul LIVE: Carmen Ivanov, despre primul manual de dicţie pentru copii din România: „Dicţia este cartea noastră de vizită“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi, invitată în platoul Adevărul LIVE a fost Carmen Ivanov, profesor de dicţie la Şcoala de Televiziune Junior.  Am discutat despre primul manual de dicţie pentru copii din România, "Străfurnica şi prietenii săi", realizat de Carmen Ivanov, ce urmează a se lansa în curand. Totodată, am vorbit şi despre cursurile de dicţie ale Şcolii de Televiziune Junior, într-o discuţie moderată de Diana Duţescu, jurnalist Adevărul.

 

Diana Duţescu: Căror vârste i se adresează acest manual? 

Carmen Ivanov: E prima dată când vorbesc despre acest manual in public. Ieri a plecat la tipar primul manual de dicţie pentru copii din România. A fost mai greu de scris pentru că textele de dicţie pentru copii sunt scrise sub forma unor poveşti, care trebuie sa aibă un sens, o povaţă. Este gândit pentru copii între 3-12 ani. Pentru cei de la 3-5,6 ani va exista şi un audiobook, în aşa fel încât să fie o voce care să le anime povestea. Cartea fiind ilustrată face ca povestea sa fie completă.

D.D: De unde ideea unei cărţi de dicţie pentru copii?

C.I: Era nevoie de aşa ceva, eu predau şi la Şcoala de Televiziune pentru Juniori şi cursurile sunt altfel. Am căutat un manual pentru copii, dar nu există pe piaţa din România. Nu am scos acest manual doar pentru mine. Cu siguranţă şi alţi oameni vor face acest lucru iar părinţii vor putea lucra cu copiii acasă, chiar dacă aceştia nu se înscriu la Şcoala de Televiziune. E un proces mai dificil, fără îndrumător, dar este un început. Cartea cuprinde şi sfaturi pentru părinţi, sunt detaliate toate tipurile de probleme care pot aparea în dicţia unui copil şi ce soluţii există pentru ele. 

D.D: Pot copiii de 7-8 ani să se descurce singuri cu cursurile?

C.I: Sigur că da, pentru că există şi îndrumări înainte de fiecare exerciţiu de acest tip. Chiar există şi un simbol unde trebuie să faci exerciţii de citit cu creionul. Acest exerciţiu chiar te ajută să depăşeşti problemele de dicţie.

Exerciţiile sunt mai eficiente aşa. După o perioadă te obişnuieşti şi cu siguranţă nu va mai fi nimic special, va fi doar o metodă de a-ţi antrena dicţia.

D.D: Este posibil să îţi corectezi şi defectele de vorbire?

C.I: Da, pot fi corectate cu mult mai usor dacă faci aceste exercitii de pe la 3-5 ani. E mai greu după 7-8 ani să dezveti copilul de respectivul reflex. 

D.D: Cum crezi va fi primită de public?

C. I: Acest manual lipseşte de pe piata din România, iar părinţii ar trebui să se gândească la faptul că dicţia este cartea noastră de vizită. Modul în care vorbim ar trebui să fie impecabil. Fiecare părinte ar trebui să se gândească bine şi să analizeze situaţia. Nu se poate ca un copil să sufere din cauza unui defect de vorbire.

D.D: Vindecă si bâlbâitul?

C.I: În principiu, exerciţiile sunt pentru copii cu probleme uşoare de dicţie. Sunt anumite probleme de vorbire care necesită chirurgie, aceasta nu este o carte minune, care te va transforma într-un vorbitor desăvârşit, dacă suferi de probleme grave de vorbire. 

D.D: Cum este structurat manualul?

C.I: Manualul va avea 200 pagini, cu peste 45 de exerciţii de dicţie şi 20 de poveşti, ilustrate de Radu Boeru, iar în ceea ce priveşte audiobook-ul, acolo, poveştile sunt ilustrate vocal de mine si de colegul meu, Mihai Crăciun. Veţi auzi nişte voci foarte simpatice, care se potrivesc personajelor.

D.D: Prin cartea ta reuşeşti să re-aduci poveştile pentru copii în prim plan.

C.I: Sunt nişte poveşti noi, chiar simpatice. Nu am Feţi Frumoşi, dar o am pe Străfurnica şi pe prietenii săi. Mi se pare numele potrivit pentru o carte. Străfurnica e foarte înţeleaptă, jucăuşă, fiind mai în vârsta, ştie să facă foarte multe lucruri, pleacă în călătorii şi reuşeşte întotdeauna să îi scoată pe prietenii săi dintr-o situaţie neplăcută.

În 13 mai 2013 nu ştiam că voi face şi o carte pentru copii. Munca la carte a fost foarte intensă, cam patru luni, dar aşa cu totul, a durat cam un an.

D.D: Cartea abordează şi noţiuni generale din limba română. 

C.I: Asta ar trebui să se întâmple şi în grădiniţă, dar nu se întâmplă mai deloc. Educarea de la şcoală/grădiniţă contează la fel de mult ca cea de acasă. Dacă nu aveam toate aceste informaţii în carte, poate ar fi fost doar o carte cu poveşti. Am încercat să o fac cât mai complexă, pentru că am vrut să aibă calitatea de manual. Să aibă şi conţinut, dar şi exerciţii practice.

La cursurile pe care le ţin vin copii care au învăţat să vorbească în mod greşit şi aproape că nu te înţelegi cu ei, pentru că nu i-a corectat nimeni. Scurtează cuvintele, mănâncă silabele din cuvinte. Am avut asemenea cazuri la clasă. Am avut chiar şi o fetiţă care avea o prietenă foarte dragă, rârâită, iar ea a învăţat să vorbească aşa. A încercat după aceea să se schimbe, dar a reuşit numai cu ajutorul unui profesionist.

D.D: Manualul este pentru copiii cu vârste cuprinse între 3-12 ani. Dacă un copil are 8-9 ani, trebuie să îl ia pe tot de la inceput? Sau este structurat pe vârste?

C.I: Nu este structurat, poate să îl ia de la început pentru că poveştile sunt interesante şi e foarte frumos ilustrat. Nu poţi să te uiţi fără să te întrebi prin ce aventuri mai trece Străfurnica.

Mesajul uneia dintre poveşti este că poţi face orice dacă chiar îţi doreşti. Este vorba de hipopotamul Hipo Tipo, care îşi dorea să zboare iar furnica îl ajută. Este un mesaj foarte puternic pentru copii. 

D.D: Cine sunt oamenii din spatele cărţii?

C.I: Mihai Crăciun ne-a fost alături pe tot parcursul creării acestui manual, Radu Boeru a făcut coperta, ilustraţiile şi a venit cu idei despre cum să le aşezăm. Din echipa mea au făcut parte şi trei copii, care au ascultat poveştile şi mi-au spus cum li se pare. Astfel am putut să îmi formez o idee despre ce i-ar atrage, ce le-ar trezi interesul.

D.D: Am sesizat că mulţi copii vor să continue Şcoala de Televiziune doar pentru cursurile de dicţie.

C.I: Da, sunt foarte încântaţi şi au fost foarte ascultători şi foarte cuminţi. Noi nu facem doar exerciţii de dicţie, am şi cântat tot felul de cântecele care te pun în dificultate.

D.D: Cum a fost experienţa ta cu copiii?

C.I: Foarte plăcută. Mă aşteptam la o dezordine mai mare. Ei bine, nu e aşa. Sunt foarte ascultători, chiar fac ceea ce li se spune. Sunt receptivi şi văd că deja au o aură de mici vedete.

D.D: Ţi-a fost greu să îi struneşti?

C.I: Absolut deloc. La orele de dicţie nu au timp să se plictisească. Mereu fac câte ceva, mereu e ceva de spus. Nu au timp să facă năzbâtii. Mi se pare foarte important de spus că ora de dicţie durează o oră şi pe tot parcursul orei sunt atenţi. M-a bucurat foarte tare asta pentru că am încercat să le fac cat mai interactive cu putinţă.

D.D: Acasă îşi continuă exerciţiile?

C.I: Am auzit multi copii făcând exerciţiile în a doua oră şi cred că sunt foarte receptivi şi acasă.

D.D: Cum ţi se pare noua serie?

C.I: Mult mai cuminţi, mai tăcuţi, mai puţin jucăuşi. Poate erau puţin timoraţi că se află într-un studio de televiziune. Sunt convinsă că la următoarea oră vor fi mult mai destinşi.

D.D: Când lansaţi manualul?

C.I: Nu ştim exact când, aşteptăm un semn de la tipografie. Am vrea să îl lansăm pe 4 Iunie, dar vom anunţa oficial abia după ce tipografia ne va anunţa că avem cel puţin câteva sute de exemplare.

Însă, oamenii au posibilitatea de a pre-comanda acest manual, cu o reducere de 15%, ce nu se va mai aplica odată lansat. Manualul este 99 lei şi cu reducerea va fi undeva în jur de 84 lei, cu autograf pentru piciul care se va bucura de manual.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite