Acord între Ministerul Educaţiei şi sindicate. Învăţătorii şi educatorii fără licenţă pot rămâne în sistem

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Învăţătorii şi educatorii fără facultate ar urma să-şi păstreze funcţiile la catedră       FOTO Adevărul
Învăţătorii şi educatorii fără facultate ar urma să-şi păstreze funcţiile la catedră       FOTO Adevărul

Miniştrii Educaţiei şi Cercetării au semnat, luni seară, un acord cu sindicatele din învăţământul preuniversitar prin care stabilesc modificarea Legii Educaţiei Naţionale în această sesiune parlamentară. Dascălii din grădiniţe şi şcolile primare fără facultate vor putea rămâne necondiţionat pe aceste funcţii, iar perioada de echivalare a studiilor şi cursurilor absolvite a fost prelungită în 2013.

Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, şi preşedinţii celor trei federaţii sindicale din învăţământul preuniversitar, Marius Nistor (Federaţia Sindicatelor din Învăţământ „Spiru Haret"), Simion Hancescu (Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ) şi Constantin Ciosu (Federaţia Educaţiei Naţionale) au semnat luni seară un Acord prin care au stabilit o serie de măsuri pentru a ”clarifica situaţia cadrelor didactice care ocupă funcţiile de educator/educatoare, învăţător/învăţătoare”, potrivit unui comunicat de presă oficial

Documentul stabileşte, în primul rând, faptul că Legea Educaţiei Naţionale va fi modificată în această sesiune parlamentară pentru a corecta ”neclarităţile” şi ”prevederile inaplicabile”, de comun acord cu sindicatele. 

Una dintre aceste modificări va fi menţinerea în sistem a învăţătorilor şi educatorilor din sistemul preşcolar şi primar care nu au studii superioare pe aceste funcţii, fără a fi condiţionaţi de obţinerea unei diplome de licenţă în cel mult şase ani, aşa cum prevede o ordonanţă emisă de fostul ministru Ecaterina Andronescu în decembrie 2012, înainte de părăsirea funcţiei oficiale.

În plus, acordul mai prevede prelungirea calendarului activităţilor necesare pentru echivalarea studiilor educatorilor şi învăţătorilor, calendar care fusese stabilit printr-un ordin doar până la nivelul anului 2012.

Zeci de mii de dosare de echivalre, în aşteptare

Nu există însă nicio menţiune cu privire la cadrele didactice care şi-au depus de anul trecut dosarele de echivalare a competenţelor şi studiilor informale, 22.000 în total, şi care aşteaptă din vară un răspuns privind cererile lor.

Cei 22.000 de învăţători şi educatori care aşteaptă de un an să le fie echivalate competenţele pentru a deveni profesori în învăţământul primar şi preşcolar, aşa cum este prevăzut în Legea Educaţiei Naţionale din 2011, ar fi primit de la 1 ianuarie 2013 majorări salariale de până la 27% în cazul în care Ecaterina Andronescu ar fi semnat ordinul de ministru care ar fi permis aceasta.

Educatorii şi învăţătorii din România fără diplomă de licenţă sunt obligaţi să termine o facultate în următorii şase ani pentru a-şi păstra postul, potrivit unei Ordonanţe de Urgenţă din decembrie 2012.

Într-un drept la replică, Ministerul Educaţiei explică măsura luată prin evitarea concedierii colective a zeci de mii de învăţători şi educatori, care nu aveau studii de licenţă pentru a ocupa funcţia de profesor, prevăzută de legislaţie.

Subiectul a dat naştere unui schimb dur de replici între fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu, şi reprezentanţii puterii: premierul Victor Ponta şi fostul ministru Ecatarina Andronescu.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite