A demisionat ministrul Educaţiei, Valentin Popa. „Limba română şi România nu sunt de negociat”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valentin Popa
Valentin Popa

Ministrul Educaţiei, Valentin Popa, a demisionat astăzi. Înainte de a-şi anunţa demisia, acesta a avut o întrevedere cu liderul PSD, Liviu Dragnea. Este a doua demisie în Guvernul Dăncilă, după ce, la sfârşitul lunii trecute, ministrul Cercetării Nicolae Burnete a făcut acelaşi gest. Executivul a abrogat Ordonanţa de Urgenţă cu privire la predarea în limbile minorităţilor.

UPDATE Guvernul României a abrogat OUG prin care profesorilor de la clasele cu predare în limbile minorităţilor naţionale nu li se mai permite să susţină şi orele de Limba Română.

UPDATE Ministrul demisionar al Educaţiei, Valentin Popa, afirmă că limba română şi România „nu sunt de negociat" şi că toţi copiii din ţară trebuie să cunoască limba română pentru a avea o şansă să trăiască şi să muncească în ţară.

„Consider că limba română şi România nu sunt de negociat. Nu putem institui un monopol al predării limbii române la aceste clase de către învăţătorii care susţin orele în limbile minorităţilor naţionale. Solicitarea UDMR are un scop politic şi este mai degrabă centrată pe profesor decât pe elev. Toţi copiii din România trebuie să cunoască limba română pentru a avea o şansă să trăiască şi să muncească în România. Până acum, în 28 de ani, nimeni nu a luat vreo măsură pentru ca aceşti copii să înveţe mai bine limba română. Iată că prima încercare de acest gen este imediat solicitată a fi abrogată", a tdeclarat Valentin Popa, citat de Agerpres.

Acesta a precizat că a fost la deschiderea anului şcolar în judeţul Harghita, unde a încercat să dialogheze cu elevii în limba română, însă „fără nici un fel de succes".

„Am fost la deschiderea anului şcolar în judeţul Harghita şi am intrat în trei clase a V-a şi a VI-a şi am încercat să dialoghez cu elevii în limba română, însă fără niciun fel de succes. Nici când am plecat şi am spus la revedere, elevii nu au răspuns decât după ce li s-a tradus şi au repetat salutul după profesoara de la clasă. Aceşti elevi făcuseră, în conformitate cu programa, timp de cinci - şase ani, câte patru ore de limba română pe săptămână, plătite de statul român suplimentar, peste salariul de bază al învăţătorilor. Cu toate acestea, nivelul de cunoaşte al limbii române era aproape de zero", a mai spus ministrul demisionar.

Valentin Popa i-a sfătuit pe toţi parlamentarii să viziteze astfel de clase pentru a încerca să vadă nivelul de cunoaştere a limbii române de acolo. „Având în vedere că Ordonanţele de Urgenţă ale Guvernului trebuie aprobate de Parlament, îi invit pe toţi parlamentarii să viziteze astfel de clase, să încerce să vadă nivelul de cunoaştere a limbii române căpătat de elevi într-un sistem care se doreşte astăzi a fi conservat", a mai susţinut Popa, potrivit sursei citate.

***

Ştirea iniţială: Valentin Popa, a ajuns în jurul orei 10.30, în biroul lui Liviu Dragnea de la Camera Deputaţilor. La discuţie se pare că au participat şi ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, Daniel Suciu, liderul grupul PSD din Camera Deputaţilor, Florin Iordache, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, şi Darius Vâlcov, consilierul premierului Dăncilă.

Săptămâna trecută, presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anuntat că Uniunea asteaptă o remaniere in fruntea Ministerului Educatiei, spunând ca o colaborare cu actualul ministru va fi imposibila si ca increderea in acesta nu exista după ce Executivul PSD-ALDE a dat o Ordonanţă, pe 23 august 2018, care a intrat în vigoare la începutul anului şcolar şi care arată că elevii de până în clasa a IV-a care fac parte din minorităţile naţionale învaţă de acum înainte materia Limba şi literatura română de la profesorii de gimnaziu şi liceu, şi nu de la învăţătoare.

„Articolul introdus de ministrul Educatiei in august in ordonanta simpla si care da un raspuns la problemele invatarii limbii romane in scolile cu predare in limba materna a fost un pas gresit, o greseala uriasa, a fost actiunea singulara a ministrului. Nu exista nici un argument profesional si politic pentru a sustine o astfel de schimbare” – a declarat Kelemen Hunor.

Şi Asociaţia Părinţilor Maghiari a cerut demisia ministrului Educaţiei şi abrogarea ordonanţei care nu le mai dă voie învăţătoarelor să predea Limba română la clasele minorităţilor, potrivit g4media.

Săptămâna aceasta, părinţii au planificate proteste în faţa inspectoratelor şcolare din Târgu-Mureş, Miercurea Ciuc, Sfântu Gheorghe, Cluj-Napoca, Zalău şi Timişoara, potrivit agenţiei ungare de presă MTI. Pe de altă parte, Consiliul pentru Combaterea Discriminării îi va audia pe reprezentanţii Ministerului Educaţiei şi ai Guvernului, după ce au fost sesizaţi de Forumul Democrat al Germanilor că OUG încalcă atât dreptul elevilor aparţinând minorităţilor de a învăţa Limba română, cât şi dreptul învăţătorilor la muncă.

“În calitate de părinţi ai elevilor care aparţin minorităţilor naţionale, în data de 28 august 2018 am aflat uimiţi că s-a adoptat Odonanţa de Urgenţă a Guvernului României nr. 9/2018, prin care se stipulează că la clasele primare cu predare în limbile minorităţilor naţionale, orele de Limba şi literatura română vor fi predate de profesori de specialitate cu studii superioare”, se arată într-un comunicat al Asociaţiei Părinţilor Maghiari.

Părinţii spun că noul curriculum şcolar, lansat acum 6 ani, vine în ajutorul copiilor din cadrul minorităţilor naţionale, prin faptul că permite “învăţarea limbii române, ca limbă nematernă”. “Această reformă se află în al 6-lea an, generaţiile care o aplică se dezvoltă minunat, fapt demonstrat şi de evaluările naţionale periodice. Învăţătorii participă regulat la pregătiri profesionale pentru a însuşi noile metode pedagogice”, se arată în comunicat.

Părinţii reclamă că Ordonanţa anulează rezultatele obţinute prin aplicarea noului curriculum şcolar, pentru că învăţătorii care au urmat cursuri de formare profesională în concordanţă cu prevederile programei şcolare sunt înlăturaţi de la catedră.

“Cerem abrogarea ordonanţei respective! Cerem negocieri imediate! Cerem demisia imediată a ministrului educaţiei naţionale!”, spun părinţii din cadrul Asociaţiei.

Şi Uniunea Părinţilor Maghiari a anunţat proteste faţă de OUG. Organizaţia are programate proteste în faţa inspectoratelor şcolare din Târgu-Mureş, Miercurea Ciuc, Sfântu Gheorghe, Cluj-Napoca, Zalău şi Timişoara, transmite agenţia ungară de presă MTI.

Purtătorul de cuvânt al organizaţiei, Csengele Csíky, a declarat pentru agenţia citată că “trebuie grăbită revocarea ordonanţei, deoarece aceasta se aplică în tot mai multe judeţe, iar dacă inspectoratele şcolare ajung să încheie contracte de muncă cu profesorii de limba română, urmările vor fi greu de înlăturat”.

Problema predării Limbii române în şcolile minorităţilor ajunge la Consiliul pentru Combaterea Discriminării

Csaba Asztalos, preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), a declarat că organizaţiile care au depus sesizări susţin că OUG încalcă “dreptul elevilor de a învăţa în Limba româna, dar şi dreptul pedagogilor la muncă, pentru că învăţătoarele care predau la clasele cu elevi ai minorităţilor sunt pregătite pentru acest lucru în liceul pedagogic şi apoi în modulul de educaţie pe care îl fac la universitate”.

Amintim că ministrul Educaţiei, Valentin Popa, a declarat pe 10 septembrie, la ceremonia de începere a şcolii, că articolul din Ordonanţa 9/2018 a fost adoptat în urma unor solicitări pe care le-a primit, printre alţii, de la comisarul European pentru Educaţie.

“Articolul respectiv a fost introdus, practic, după multiple solicitări ale ambasadorilor, ale miniştrilor Educaţiei, ale comisarului european Navracsic, pentru Educaţie, ale Înaltului Comisar pentru minorităţi, care mi-au solicitat în repetate rânduri să iau măsuri pentru ca elevii care învaţă în limbile minorităţilor să înveţe mai bine limba statului. Ştim cu toţii că, nu de mult timp, chiar preşedintele CJ Harghita a emis un comunicat în care ne-a transmis că a depus o plângere la CNCD pentru că Ministerul nu face nimic pentru ca elevii respectivi să înveţe mai bine limba română. Şi iată că ne-am străduit, în urma acestor demersuri multiple, să asigurăm şi manuale mult mai multe, cu mult mai multe decât în oricare alt an şi vom continua să asigurăm manuale, cu siguranţă împreună vom lucra şi la programă şi vom îmbunătăţi în timp şi manualele”, a spus Valentin Popa, citat de Agerpres.

Problema predării Limbii române în şcolile primare unde învaţă copii aparţinând minorităţilor naţionale a generat tensiuni politice majore. Surse politice au declarat pentru G4Media.ro, săptămâna trecută, că nerezolvarea acestei chestiuni ar putea duce la ruperea acordului de colaborare parlamentară dintre PSD şi UDMR

Câştigător în faţa Ecaterinei Andronescu

Valentin Popa a fost rectorul Universităţii din Suceava şi a fost propus pentru preluarea funcţiei de ministru al Educaţiei de organizaţia judeţeană Suceava a PSD.

Valentin Popa a avut câştig de cauză în faţa favoritei Ecaterina Andronescu şi a altor doi rectori de la Cluj-Napoca şi Timişoara, propuşi de asemenea pentru un post în guvern.

Valentin Popa a fost rector al Universităţii „Ştefan cel Mare” din primăvara anului 2012. Prof. univ. dr. ing. Valentin Popa a obţinut un nou mandat la conducerea Universităţii „Ştefan cel Mare” în 2016, acesta fiind votat de peste jumătate dintre electorii instituţiei.

Conform CV-ului de 10 pagini postat pe site-ul Universităţii din Suceava, aflăm că Valentin Popa a obţinut diploma de inginer în Electronică şi telecomunicaţii în 1989 şi şi-a luat doctoratul la Iaşi în 1998 în specialitatea Componente, dispozitive şi circuite electronice.

Valentin Popa şi-a început cariera ca preparator inginer, asistent inginer şi şef de lucrări inginer în Universitatea “Ştefan cel Mare” din Suceava. Începând cu anul 2005 este profesor doctor în cadrul universităţii din nordul Moldovei.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite