Şcolile trebuie să refacă încadrarea profesorilor, conform legii care reduce numărul de ore pe săptămână

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ca şi cum problemele ridicate de pandemie n-ar fi fost suficiente, a mai apărut una grea şi complicată. Şcolile urmează să refacă încadrarea profesorilor, pentru că premierul Orban n-a fost de acord cu prorogarea termenului de intrare în vigoare a legii care reduce la 20, 25, 30 numărul de ore săptămânal la primar, gimnaziu, liceu. Legea fusese promulgată de anul trecut, dar ministrul Educaţiei n-a găsit de cuviinţă că merită să fie aplicată.

Cum s-a ajuns aici

Ministrul Educaţiei spera să proroge termenul de intrarea în vigoare a legii, începutul anului şcolar 2020-2021. Pentru asta, în proiectul ultimei OUG referitoare la măsuri pentru deschiderea anului şcolar, ministerul Educaţiei a inclus următorul articol:

La art. 66 după alineatul (1) se introduc alineatele (11) şi (12) care vor avea următorul

cuprins:

„(11) Numărul de ore alocat disciplinelor de studiu/modulelor de pregătire, stabilit prin

planurile-cadru, se aprobă prin ordin al ministrului educaţiei şi cercetării şi se aplică pentru

clasele de început de ciclu, respectiv clasa pregătitoare, clasa a V-a şi clasa a IX-a, începând

din anul şcolar 2020-2021.

(12) Aplicarea prevederilor alin. (11) se va finaliza pentru toate clasele până la începerea

anului şcolar 2025 - 2026.”

Mai mult, ministrul Educaţiei a declarat:

Aseară a fost aprobată în şedinţa de Guvern o Ordonanţă de urgenţă prin care am prorogat aplicarea modificării numărului de ore la clasă pentru toate clasele şi vom începe anul acesta şcolar cu clasa pregătitoare. Deci, începând cu clasa pregătitoare vom reduce numărul de ore la clasă şi vom prezenta noile planuri-cadru pentru învăţământul primar. În curând, specialiştii din cadrul Ministerului Educaţiei vor prezenta aceste noi planuri-cadru, le vom pune în dezbatere publică”.

Întrebat de ziarul Adevărul dacă este de acord cu reducerea numărului de ore, şi profesorul Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie ”Spiru Haret”, a răspuns: ”Categoric, nu!”. 

Dar, surpriză. În OUG apărută sâmbătă dimineaţa,  în Monitorul Oficial, nu se spune nimic despre vreo prorogare a modificării numărului de ore la clasă! Premierul Orban a fost receptiv la semnalele apărute în ziarul Adevărul şi a eliminat din OUG articolul referitor la prorogarea termenului de aplicare a legii în discuţie. Premierul n-a acceptat să condamne 700.000 de elevi de gimnaziu, de 11-14 ani, să stea 7 ore pe zi în şcoală. Cu mască pe faţă.

Guvernul Orban condamnă 700.000 de elevi de gimnaziu să stea la şcoală 7 ore pe zi. Cu masca pe faţă

Logica premierului Orban

Nu se poate inventa urgenţa, când ministrul Educaţiei a avut la dispoziţie 9 luni să aplice legea. Premierul a avut în vedere, de la exemplul OUG-ului referitor la alocaţii, că degeaba modifică guvernul o lege prin OUG, că OUG-ul de modificare este respins de parlament. Legea referitoare la reducerea numărului de ore a fost votată în unanimitate în Senat, cu 94 de voturi ale celor prezenţi. Şi cum să vii tu, guvern, să arzi o palmă pe obrazul Senatului, spunându-i că a greşit, este incompetent şi doar guvernul ştie cum e bine. Şi cu sabia moţiunii de cenzură asupra capului. Oricum acest articol nu trecea de controlul parlamentar asupra OUG-urilor.

Argumentul ministerului că legea trebuie aplicată etapizat, începând cu clasele de început de ciclu,  nu stă în picioare. Este vorba de reducerea numărului de ore la toate materiile, proporţional, pentru că  programa este şi aşa prea stufoasă, încărcată cu termeni şi concepte nefolositoare în viaţa reală. În loc să facă efortul de a primeni programele şcolare, simultan cu reducerea numărului de ore, ministrul Monica Anisie a ales să nu respecte legea, folosind argumente false. Soluţia optimă ar fi fost ca în ianuarie noile planuri cadru să fie puse în dezbatere, aşa cum a şi promis ministrul Anisie, iar în februarie să fie semnate prin Ordin de Ministru, cu respectarea legii. Nu s-a întâmplat aşa. Ministrul Anisie şi-a închipuit că o lege organică este facultativă, poate fi schimbată prin OUG.  N-a ştiut că funcţia de legiferare este la parlament,  guvernul are o funcţie de legiferare delegată, doar pentru situaţii de urgenţă. Acum plăteşte.

Ce urmează să se întâmple

Mai sunt trei săptămâni până începe şcoala. Încadrările profesorilor şi titularizarea s-au făcut pe vechile planuri cadru, la gimnaziu cu 8-9 ore mai multe, 34 faţă de 25 pe săptămână cum prevede legea. Sigur că prin refacerea încadrărilor în conformitate cu legea se vor pierde norme didactice. Dar în balanţă era condamnarea elevilor de gimnaziu să stea 7 ore pe zi, în bănci, în şcoală, cu masca pe faţă. În opinia mea premierul a ales soluţia corectă. Nu văd cum ar mai fi dată o altă OUG, doar cu articolul referitor la prorogarea legii reducerii numarului de ore, fără ca această OUG să nu desfiinţată imediat de către Avocatul Poporului sau de către parlament.

Aşa că soluţia este următoarea. În următoarele câteva zile ministerul Educaţiei să publice, prin Ordin de Ministru, noile planuri cadru, puse deja în dezbatere publică, în conformitate cu legea reducerii numărului de ore. Apoi, toate şcolile să treacă urgent la refacerea încadrării profesorilor cu norme rezultând din noile planuri cadru. Altă cale nu există, dacă vrem să fim un stat de drept.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite