Şcolile din România, obligate să aibă doză de adrenalină pentru şoc anafilactic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Injectie copil FOTO Shutterstock

Şcolile şi cabinetele medicale vor trebui să aibă adrenalină, în caz de şoc anafilatic, iar nerespectarea legii se va sancţiona cu amenzi între 5.000 şi 20.000 lei. Cel puţin, asta prevede un proiect care vizează înfiinţarea Registrului naţional al persoanelor cu alergii, depus la Senat recent de către o deputată PSD.

Concret, registrul este o aplicaţie informatică în cadrul unei platforme online, care conţine evidenţa tuturor persoanelor diagnosticate cu boli şi afecţiuni alergice. Acesta este completat şi actualizat de către medicul alergolog. Aplicarea prevederilor legale privind protecţia persoanelor cu alergii înscrise în Registrul naţional va fi controlată de către Ministerul Sănătăţii, Ministerul Muncii şi Ministerul Educaţiei. Proiectul mai prevede ca micuţilor diagnosticaţi cu boli şi afecţiuni alergice sau celor care prezintă suspiciunea de a fi diagnosticaţi cu alergii, dovedite prin adeverinţă medicală, să li se asigure toate mesele sau să se ofere posibilitatea familiei de a aduce alimente la şcoală. 

Şi universităţile vor trebuie să asigure doze de adrenalină, pentru studenţii diagnosticaţi cu alergii, care pot dovedi acest lucru prin adeverinţă medicală. „Instituţiile menţionate în acest alineat care asigură masă în regim de cantină se asigură de faptul că există cel puţin un preparat care conţine ingrediente în conformitate cu fişa cu alimente alergene ale fiecărui student, înmânată de acesta. Fac excepţie de la această obligaţie instituţiile care dau posibilitatea studentului de a aduce în cadrul lor alimentele necesare hrănirii sale, în recipiente individuale, fără îngrădirea, discriminarea sau condiţionarea acestuia în niciun fel”, se mai arată în proiectul de lege.

Amenzi între 5.000 şi 20.000 lei 

Şi unităţile spitaliceşti au aceeaşi obligaţie privind asigurarea mesei specifice pentru pacienţii cu alergii. Atât şcolile, cât şi cabinetele medicale care nu au o doză de adrenalină în caz de şoc anafilactic riscă amenzi. Cabinetele individuale de medicină de stat şi private „au obligaţia de a deţine în dotare cel puţin o doză de adrenalină pentru autoinjectare încadrată în termenul de valabilitate înscris pe ambalaj”, arată documentul.  Lipsa dozei de adrenalină pentru autoinjectare sau existenţa unei doze de adrenalină pentru autoinjectare expirată în instituţiile şcolare, preşcolare, universitare, spitale şi cabinete individuale de medicină de stat sau private este sancţionată cu amenda într-un cuantum cuprins între 5.000 lei şi 20.000 lei. 

Analize decontate pentru depistarea alergiilor 

Proiectul de lege mai propune ca analizele şi testele pentru diagnosticarea alergiilor, la recomandarea medicului alergolog, să fie decontate prin Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Nu în ultimul rând,  proiectul prevede ca în 24 de luni de la intrarea în vigoare a actului normativ să fie înfiinţate centre regionale de alergologie. Iniţiativa legislativă a fost înregistrată la Senat, prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaţilor.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite