Şcoala Superioară Comercială „Nicolae Kretzulescu” va deveni Liceu Profesional dacă trec legile Iohannis-Cîmpeanu. Are 99% promovare la Bac

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este doar unul din cazurile care ilustrează incompetenţa celor care au scris România Educată şi proiectele de legi ale Educaţiei. Un exemplu elocvent, având în vedere istoricul şi performanţele acestui liceu Economic. Conform proiectului Legii Învăţământului Preuniversitar, toate liceele economice vor deveni Licee Profesionale, urmaşele Şcolilor Profesionale.

Ce spun România Educată şi  proiectul Legii Învăţământului Preuniversitar

România Educată:

„Structura sistemului de învăţământ secundar superior prevede existenţa a trei rute: teoretic, vocaţional (cu profil militar, teologic, sportiv, artistic sau pedagogic) şi profesional (încurajând liceele în sistem dual, în funcţie de posibilităţile locale)”.

Proiectul Legii Învăţământului Preuniversitar:

Art. 27

(1) Învăţământul secundar superior- liceal se poate derula în licee teoretice, licee vocaţionale şi licee profesionale şi cuprinde clasele a IX-a - a XII-a.

(2) În cadrul învăţământului liceal funcţionează trei filiere distincte:

a) filiera teoretică cu profilurile umanist şi real;

b) filiera vocaţională cu profilurile militar, teologic, sportiv, artistic şi pedagogic;

c) filiera profesională cu profilurile tehnic, servicii, resurse naturale şi protecţia mediului;.

(5) Unităţile de învăţământ liceal profesional se organizează cu o singură filieră şi unul sau mai multe profiluri. În cadrul profilurilor se pot organiza una sau mai multe calificări profesionale sau specializări, conform legii.

(14) Elevii din filiera profesională pot continua studiile în cadrul aceluiaşi liceu în vederea participării la examenul de bacalaureat. În clasa a XII-a, aceştia vor aprofunda atât elementele de trunchi comun, cât şi componentă de calificare profesională din clasele IX-XI. Promovarea examenului de bacalaureat le conferă o calificare de nivel 4.

Liceele Economice, în particular Şcoala Superioară Comercială „Nicolae Kretzulescu”, vor deveni Licee Profesionale, aşa rezultă din prevederile legale. Elevii care vor dori să-şi completeze competenţele obţinute în Liceul Profesional, vor aprofunda într-un singur an, clasa a XII-a, tot ce n-au învăţat în clasele IX-XI, la disciplinele de teorie generală şi de cultura tehnică.

Ce ştim despre Şcoală Superioară Comercială „Nicolae Kretzulescu”

Datele sunt culese din site-ul Liceului, aici.

Şcoala Comercială din Bucureşti a fost înfiinţată în toamna anului 1864, prin stăruinţa doctorului Nicolae Kretzulescu, ministrului Instrucţiunii Publice.

În anul 1936 are loc transformarea în Liceu Comercial

În anul 1994, liceul a reuşit să devină şcoală - pilot a programului PHARE

Din 1997, s-a introdus la clasa a 10-a Educaţia antreprenorială, prin programul Junior Achievement

În anul 2003 liceul a devenit centru de testare acreditat de ECDL (European Computer Driving Licence), primind Diploma de excelenţă pentru activitatea desfăşurată.

În anul 2017 liceul  a devenit Şcoala Ambasador a Parlamentului European

În 2018 a devenit partener activ în proiectele ETwinning

În anul 2019 liceul  a devenit Centru acreditat pentru examenele Cambridge

În anul 2022 liceul a obţinut procent de promovare la Bacalaureat 99%

Ei bine, după toate aceste rezultate de excepţie, legile Iohannis-Cimpeanu transformă Liceul Economic în Liceu Profesional!

Ce pregăteşte  Şcoala Superioară Comercială „Nicolae Kretzulescu” în anul 2022, filiera tehnologică, profilul servicii.

Turism şi Alimentaţie Publică, tehnician, 48 de locuri

Economic, tehnician, 120 de locuri

Comerţ, tehnician, 24 de locuri

Transformat în Liceu Profesional, Şcoala Superioară Comercială „Nicolae Kretzulescu” îşi va pierde atractivitatea şi va deveni producătoare de meseriaşi: bucătari, ospătari, cofetari, etc.

E nevoie şi de aceştia, dar merită să transformi Şcoala Superioară Comercială „Nicolae Kretzulescu” în liceu profesional? Şi cine va mai produce tehnicieni în Turism şi Alimentaţie Publică, în Economie  şi Comerţ?

Ar rămâne varianta ca după ce devin bucătari, ospătari, cofetari, elevii să continue în clasa a XII-a să înveţe tot ce n-au învăţat în clasele IX-XI, pentru a deveni tehnicieni. E posibil aşa ceva? Pentru foarte puţini, pentru cei care îşi permit meditaţii.

Este uluitor cum nu s-au gândit cei care au scris România Educată şi proiectele de legi acum în dezbatere publică la acest tip de licee. Şi nu este singurul exemplu de liceu din această categorie.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite