Şcoala de după şcoală – bona părinţilor ocupaţi

Şcoala de după şcoală – bona părinţilor ocupaţi

Copiii de la Şcoala Generală nr. 24 din Bucureşti fac lecţiile îndrumaţi de profesori

„After-school-ul“ este o alternativă pentru îngrijirea copiilor după orele de clasă şi ar putea înlocui şi bonele, şi meditaţiile costisitoare. Părinţii şcolarilor renunţă la ideea angajării unei bone şi preferă, mai nou, să-şi înscrie copiii în programe de după-amiază, care îi costă mult mai puţin.

Ştiri pe aceeaşi temă

„O bonă m-ar fi costat minimum 1.000 de lei, dar, oricum, n-am încredere în cineva străin. Aici e cu alţi copii, se mai joacă. Mai bine decât un pedagog nici noi nu ştim să-i învăţăm", a declarat Adriana Pâlea, al cărei băieţel este în clasa I, la Şcoala Generală „Marin Sorescu" din sectorul 4 al Capitalei.

La un program „after-school" oferit de şcoala de stat, părinţii plătesc numai mâncarea, care îi costă aproximativ 200 de lei pe lună. În schimb, au siguranţa că îşi lasă copiii pe mâini bune, cât timp sunt la serviciu.

„Mă ajută foarte mult să-mi las fetiţa aici, unde socializează cu alţi copii, îşi face temele, se joacă", a spus Felicia Perian, mama unei eleve în clasa a II-a, la Şcoala Generală nr. 24 din Bucureşti.

Mâncare sănătoasă

Părinţii aleg meniul pentru copiii lor, astfel încât să fie variat, bogat în vitamine şi fără prăjeli. Cristina Prodanov ne-a povestit că Teodora, fetiţa ei din clasa a III-a, i-a spus, într-o zi, că mâncarea de la „afterschool" este mai bună decât acasă. „Îmi place mâncarea şi îmi place să dorm", ne-a spus Cristina, elevă în clasa a II-a.

Părinţii ţin cont dacă şcolile au inclusă mâncarea în programul de după-amiază. „Aveam o şcoală mai aproape de noi, dar n-am optat pentru că nu ofereau şi masă", ne-a spus Mihaela Păcureţu, care are un băieţel de 8 ani.

Lecţiile sunt gata

Părinţii preferă „şcoala după şcoală", şi nu bona, deoarece copiii lor îşi petrec timpul cu alţii de aceeaşi vârstă, se joacă şi fac lecţiile sub supravegherea învăţătoarei, care le poate explica pe înţelesul lor ceea ce nu înţeleg. „After-school este un real sprijin pentru părinţi, la sfârşitul zilei îşi găsesc copiii cu lecţiile făcute", ne-a spus directoarea Şcolii Generale nr. 24, Mariana Mălureanu.

În plus, părinţii îşi pot lua copiii după ce termină serviciul, chiar şi la ora 19.00. „Sunt de 17 ani directoare aici şi am observat că, în utima vreme, a crescut interesul pentru programul de semiinternat", a declarat Florica Băluţă, directoarea Şcolii „Marin Sorescu".

Programul „after-school" este văzut ca o alternativă la meditaţiile care îi fac pe profesori să se implice mai puţin la clasă şi mai mult în lecţiile particulare contra cost. Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat recent că profesorii au posibilitatea să-şi ofere serviciile după ore, în cadrul
„after-school".

Oferta „şcoală după şcoală"

Un program after-school la o şcoală de stat oferă masă caldă la prânz, odihnă pentru copii şi pregătirea temelor sub supravegherea unor cadre didactice. Părinţii pot alege, de asemenea, contra cost, ca elevii claselor primare să participe la diverse activităţi sportive. În Bucureşti există 85 de şcoli care oferă program de după-amiază, majoritatea instituţiilor sunt în sectoarele 1 şi 2.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: