Un elev român a obţinut punctajul absolut la Olimpiada Internaţională de Chimie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dumitru Călugăru, un elev în clasa a XII-a din Târgu-Jiu, a obţinut medalia de aur cu punctaj absolut la Olimpiada Internaţională de Chimie, care s-a defăşurat în perioada 2-10 mai în Armenia. În cadrul aceluiaşi concurs, elevii din lotul olimpic de chimie al României au mai cucerit alte cinci premii: o medalie de aur, trei medalii de argint şi o medalie de bronz.

Medaliile de aur au fost obţinute de Dumitru Călugăru (punctaj absolut), elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu şi Andrei Iliescu, elev în clasa a XI-a la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti. Ambii performeri au fost laureaţi cu aur şi la ediţia precedentă.

Medaliile de argint au intrat în posesia următorilor elevi: Paul Haidu-Gerea (clasa a X-a/Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” din Constanţa), Cristian Robert Râclea (clasa a XI-a/Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri” din Galaţi) şi Silvestru-Alexandru Big (clasa a XII-a/Colegiul Naţional „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului). Medalia de bronz i-a revenit lui Tiberiu Alexandru Pană, elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Ploieşti.

Competiţia presupune parcurgerea a trei probe, timp de 5 ore, dintre care două probe teoretice şi una practică/experimentală, toate cu grad de complexitate extrem de ridicat. Prima probă teoretică a cuprins 8 probleme obligatorii, iar a doua a avut ca obiectiv rezolvarea unei probleme (la alegere dintr-un set de trei) pentru fiecare din cele 5 secţiuni incluse: chimie fizică, ştiinţele vieţii, chimie anorganică, chimie organică şi chimie analitică.

La ediţia curentă a Olimpiadei Internaţionale de Chimie „D. Mendeleev” au participat 95 de elevi din 15 ţări.

Medalie de aur cu punctaj absolut pentru un gorjean eminent

Dumitru Călugăru (18 ani), tânărul care a obţinut la Olimpiada Internaţională de Chimie din Armenia medalia de aur cu punctaj absolut este elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu“ din Târgu-Jiu şi a obţinut, de asemenea, medalia de aur şi la Olimpiada Naţională de Chimie. 

Supranumit „elevul de aur“, Dumitru Călugăru (18 ani) are zeci de medalii obţinute la concursuri, olimpiade naţionale sau internaţionale de chimie la care a participat. Anul trecut, elevul din Târgu-Jiu a primit titlul de „Gorjeanul anului“ din partea Consiliului Judeţean, tocmai datorită rezultatelor excepţionale.

„Competiţiile internaţionale mă surprind tot timpul şi niciodată nu se potrivesc aşteptărilor mele, pentru că acolo subiectele sunt inedite şi diferă de la an la an şi asta constituie farmecul. Nu mă aşteptam să mă clasez pe primul loc la faza naţională, pentru că depinde şi de dispoziţia de moment, şi de cum ţi se par subiectele. Mă aşteptam să fiu pe podium, dar nu pe locul I“, mărturiseşte Dumitru Călugăru, care crede că la acest rezultat a contribuit şi experienţa anilor anteriori. „Mi-am dorit să termin cu succes, fiind şi în clasa a XII-a, mai ales că particip la Olimpiada Naţională de Chimie din clasa a VII-a“, adaugă elevul.

 Tânărul a fost deja acceptat să studieze, din toamnă, la Universitatea Cambridge din Marea Britanie. „Am aplicat pentru mai multe universităţi din Anglia şi am fost invitat la interviuri. Am acceptat oferta de studiu de la Universitatea din Cambridge şi voi urma acolo un curs de ştiinţe naturale, pentru că în acest mod se predau toate ştiinţele: biologie, fizică şi chimie“, explică Dumitru. 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite