Învăţătoarele sunt puse să facă mişcare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit noii legi, dascălii de la clasele primare ar putea deveni şi profesori de sport. Măsura este prevăzută în noul proiect al legii Educaţiei şi îi nemulţumeşte deopotrivă pe învăţători, pe profesori şi pe elevi.

Conducerea Şcolii nr. 135 din Bucureşti este îngrijorată că noua lege a Educaţiei îi trimite din nou pe învăţători pe salteaua de gimnastică.

Şcoala nr. 135 este modernă şi are aparatură performantă, iar directorul instituţiei susţine că elevii au reuşit să păstreze şcoala curată datorită disciplinei învăţate la orele de sport. Gheorghe Seretean, directorul adjunct al şcolii, spune că profesorii de sport se impun în faţa copiilor la orele de educaţie fizică mai bine decât învăţătorii şi că reuşesc să-i educe pe cei mici în spiritul disciplinei sportive.

Nici învăţătorii nu sunt mulţumiţi de această prevedere din viitoarea lege a Educaţiei. Mulţi dintre ei sunt în vârstă şi spun că, deşi ar putea să ţină orele de sport, există situaţii în care ar avea totuşi nevoie de un cadru didactic specializat. "În 39 de ani de experienţă am predat şi educaţie fizică. În ultima vreme am avut norocul să predea această disciplină profesori specializaţi, iar elevii au avut rezultate bune. Avem o anumită vârstă, ne mişcăm mai greu, sunt unele probe la sport unde elevii au nevoie de cineva care se pricepe cum se fac corect anumite mişcări, sărituri, astfel încât cei mici să nu se accidenteze", spune învăţătoarea Liviana Ionescu.

Gheorghe Seretean critică decizia de a înlocui profesorii de sport cu învăţătorii de la clasă. „Nu de aici trebuia să se facă economia", afirmă directorul adjunct al Şcolii nr. 135.

Gheorghe Seretean spune că după ce orele au fost preluate de către profesori de sport elevii au avut rezultate mai bune şi au fost premiaţi la concursuri.

„Am observat că elevii sunt mai relaxaţi după orele de sport, li s-a indus spiritul de competiţie, au o disciplină sportivă pe care noi, învăţătorii, nu puteam să o realizăm. Am fi foarte îngrijoraţi dacă elevii nu ar mai face sportul cu profesori specializaţi. Copiii ar pierde mult", susţine învăţătoarea Liviana Ionescu. Dascălii spun că elevii au nevoie să facă mişcare, şi cum mulţi părinţi nu au timp să-şi ducă copiii la cluburile sportive, orele de la şcoală rămân singura şansa a celor mici să facă sport.

„Copiii trebuie să facă sport. Sunt foarte mulţi copii obezi, care au mişcări greoaie, somnolenţă", arată învăţătoarea Liviana Ionescu.

Vrem să facem sport

Nici elevii nu sunt încântaţi că profesorul de sport ar putea fi înlocuit cu învăţătoarea. „Vrem să facem orele cu doamna de sport pentru că facem diverse jocuri şi când e cald mergem afară pe terenul de sport să alergăm", spune Antonio, elev în clasa I. „Noi o iubim şi pe doamna învăţătoare şi pe profesoara de sport, dar doamna de sport ne explică cum trebuie să facem exerciţiile", completează o altă elevă.

De când au profesori specializaţi la ora de sport, cei mici au început să îndrăgească această materie. „Domnul profesor de sport are grijă să nu ne accidentăm", explică Miruna Marin, elevă în clasa a IV-a.

Ce prevede noua lege

Articolul 234 din noua lege a Educaţiei spune că „în învăţământul primar orele de educaţie fizică prevăzute în planurile de învăţământ sunt predate de profesorul pentru învăţământul primar".

În acelaşi timp, la dezbaterile parlamentare pe tema noii legi a Educaţiei a apărut ideea introducerii unui nou principiu care să guverneze învăţământul: cel al promovării educaţiei pentru sănătate prin practica mişcării fizice şi a activităţilor sportive.

Guvernul susţine că elevii pot face mişcare după orele de curs. Mutarea orelor de sport în sarcina învăţătorilor ar aduce şi economii la buget.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite