Învăţământul în limba română din Sfântu Gheorghe, redus de la şase la cinci şcoli

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Învăţământul cu predare în limba română în municipiul Sfântu Gheorghe va fi concentrat, în viitor, în cinci unităţi şcolare, în loc de şase, decizia fiind luată, potrivit inspectoratului şcolar din judeţul Covasna, în consens cu reprezentanţii comunităţii româneşti din oraş, ca urmare a reducerii numărului de elevi.

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Covasna, Keresztely Irma, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că învăţământul în limba română din municipiul Sfântu Gheorghe va fi concentrat, pe viitor, în cinci unităţi şcolare, ca urmare a scăderii numărului de elevi, potrivit Mediafax.

Ea a subliniat că măsura a fost luată în consens cu reprezentanţii comunităţii româneşti din oraş şi astfel, pe baza propunerilor primite, s-a decis ca învăţământul în limba română să fie continuat la Colegiul Naţional "Mihai Viteazul", la şcolile generale "Varadi Jozsef", "Nicolae Colan" şi "Ady Endre", precum şi la Liceul de Arte "Plugor Sandor".

Conform deciziei, începând cu următorul an şcolar, la Şcoala "Godri Ferenc" din cartierul Ciucului nu vor începe clase pregătitoare şi nici clasa a V-a la secţia română, iar copiii din cartierul respectiv vor fi arondaţi Liceului de Arte "Plugor Sandor", a spus şeful ISJ Covasna.

Fără clase în limba română la pregătitoare şi a V-a

"Măsura nu va fi aplicată brusc, ci pas cu pas. La intrarea în clasele pregătitoare şi a V-a nu mai dăm cifre de şcolarizare pentru secţia română, dar elevii care sunt înscrişi acum îşi vor putea finaliza studiile aici", a precizat ea.

Keresztely a menţionat că scăderea numărului de elevi creează probleme şi în alte localităţi din judeţ, spre exemplu, în oraşul Baraolt, doar doi copii români vor începe din toamnă clasa pregătitoare şi unul singur va intra în clasa a V-a, aceştia urmând să înveţe în clase simultane.

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite