ANALIZĂ Învăţământul condus de USL, corupt până în măduva Inspectorilor Generali

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rezultate BAC 2013 FOTO Adevărul
Rezultate BAC 2013 FOTO Adevărul

Se tot adună faptele de corupţie din zona educaţiei, descoperite şi instrumentate de DNA. Nu de Ministerul Educaţiei sau Ispectoratele Şcolare.

Mai mult, Inspectori Generali pe judeţ se dovedesc a fi capii reţelelor organizate de fraudare a examenelor, cum s-a întâmplat în iulie 2012 la Ialomiţa.

Ce face Ministrul Educaţiei pentru a pune capăt corupţiei din educaţie?

A luat act de decizia Direcţiei Naţionale Anticorupţie de a începe urmărirea penală împotriva unor cadre didactice din judeţul Ialomiţa, suspectate de fapte de corupţie în organizarea examenului de bacalaureat din anul 2012.

Ministerul Educaţiei Naţionale analizează situaţia juridică apărută, în vederea stabilirii măsurilor care se impun faţă de cei asupra cărora a început urmărirea penală, respectând principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Vechea poveste. Până la judecata de „apoi” a cauzelor, care poate dura şi câţiva ani, Inspectorii Generali şi directorii rămân pe funcţii, asta în cazul în care nu ajung în puşcărie, precum directoarea de la Bolintineanu. Şi fac educaţie în continuare elevilor, cum să te aperi de DNA, dacă te prinde cu mita-n sac.

Caracteristica acestor cazuri este că sunt descoperite şi instrumentate de către DNA şi SRI, nici unul de către Corpul de Control al Ministerului Educaţiei, care nu este în stare să genereze anticorpii necesari pentru ca aceste cazuri să nu se repete.

Chiar pornită cerectarea penală, respectivii Inspectori şi Inspectori Generali rămân pe funcţii, probabil pentru a face rost de bani pentru plata avocaţilor.

Din acest motiv, George Maior, şeful SRI, a declarat că este iniţiativa domniei sale ca SRI să se implice în monitorizarea fraudelor de la Bacalaureat.

Potrivit anchetatorilor, profesorii din grupul infracţional organizat au pretins şi primit de la candidaţi sau de la părinţii acestora sume cuprinse între 100 euro şi 1.300 lei/disciplină de concurs.

În cadrul grupului infracţional organizat, cadrele didactice aveau, fiecare, atribuţii clar stabilite, întreaga activitate fiind condusă şi coordonată de inspectorul şcolar Dumitru Otilia care avea şi calitatea de preşedinte al Comisiei judeţene de Bacalaureat.

Dumitru Otilia este şi în prezent Inspector General şi va conduce, probabil, şi Bacalaureatul din toamnă. Beneficiază, conform Ministrului Educaţiei, de prezumţia de nevinovăţie.

De menţionat că înainte de Bacalaureatul din 2012, toţi Inspectorii Generali au fost schimbaţi de către USL, cu oameni de „nădejde”, precum Inspectoarea Generală Dumitru Otilia.

A făcut vâlvă în vara aceasta cazul Liceului Bolintineanu, în care directoarea „făcea” an de an procente uriaşe de promovare, contra cost, bineînţeles. Cu comisii „aranjate” de către Inspectorul Şcolar al sectorului 5, destituită asta vară din funcţie. Prea era mare scandalul, ţinea capul de afiş al tuturor tv-urilor.

Directoarea de la Bolintineanu a fost arestată, altfel făcea jocurile şi în sesiunea de toamnă a Bacalaureatului de la Bolintineanu, conform prezumţiei de nevinovăţie aplicată de Ministerul Educaţiei.

Cazul a beneficiat şi de intervenţia premierului Victor Ponta, care a dat „indicaţii” procurorilor cum să-i audieze pe împricinaţi. Nu şi de intervenţia Ministrului Educaţiei, care n-a dictat nicio sancţiune în acest caz.

DNA Alba-Iulia a început urmărirea penală faţă de Sorin Joantă, inspector şcolar şi preşedinte al Comisiei de bacalaureat din centrul zonal de evaluare Sibiu, pentru trafic de influenţă, Viorel Giupană, funcţionar la Colegiul Tehnic "Independenţa" din Sibiu, pentru trafic de influenţă, şi Toma-Ştefan Stancă, candidat la examenul de bacalaureat, pentru cumpărare de influenţă.

Alt Inspector Şcolar prins cu mita  în sac, faţă de care Ministerul Educaţiei are o atitudine de compasiune, îi aplică prezumţia de nevinovăţie şi-l menţine în funcţie, ca protecţie faţă de acţiunea „răilor” de la DNA, care nu-i lasă să ia şi ei o şpagă, că şi aşa salariile sunt mici.

Dosarul în care sunt cercetaţi mai mulţi elevi şi profesori din Mangalia pentru că au dat şpagă la Bac a ajuns la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa. Suspecţii au fost audiaţi în ultimele zile de poliţişti. Poliţiştii din Mangalia au audiat în ultimele zile 23 elevi şi 4 profesori care au dat examenul de Bac la Grupul Şcolar În Bănescu. Ei sunt cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de dare, respectiv dare de mită.

Iulia şi Florentina Pintilie şi Mihaela Cojocaru, toate absolvente ale Şcolii Postliceale Sanitare „Christiana “din Bacău, au primit mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile. Tinerele sunt acuzate că adunau bani de la colegii de clasă pentru a da mită ca să promoveze examenul de absolvire. Ministerul Educaţiei a anunţat că va demara o anchetă în acest caz şi condamnă astfel de situaţii.

Rodica Mănecuţă (64 de ani), profesoară de Managementul Calităţii, şi Sofia Vătui (73 de ani), instructoare, dirigintele viitoarelor asistente medicale de Şcoala Sanitară "Christiana", au fost reţinute pentru 24 de ore de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău şi urmează să fie prezentate instanţei cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Ele sunt acuzate de complicitate la trafic de influenţă, instigare la dare de mită în formă continuată şi complicitate la dare şi luare de mită.

Cazul este departe de a fi încheiat, din cercetări vor rezulta şi toţi beneficiarii banilor strânşi de către elevi.

În învăţământul superior cazurile sunt mult mai multe, pentru a fi inventariate într-un articol.

Cel mai recent şi răsunător, cazul rectorului Universităţii Ovidius, Constanţa.

Rectorul celei mai mari universităţi de stat din sud-estul ţării a fost ridicat de procurorii DNA, fiind dus la Bucureşti pentru anchetare. Dănuţ Tiberius Epure (42 ani) este acuzat că a luat mită mii de euro, pentru a furniza subiectele de la admitere la Farmacie.

După ore de audieri în biroul său de la universitate, Epure - care este anchetat direct de investigatori de la Bucureşti - a fost pus sub învinuire. El a fost ulterior arestat preventiv pentru 29 de zile.

Şi în acest caz, Ministerul Educaţiei tace, nu are nimic de-a face cu scandalul de la Universitatea Ovidius din Constanţa. Epure este şi în prezent rectorul Universităţii Ovidius, şi o conduce din închisoare, precum interlopii afacerile.

Doi lectori de la Universitatea „Vasile Goldiş” din Arad, au fost trimişi în judecată de procurorii Parchetului General, a anunţat astăzi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Mihaela Pop şi Sorin Fildan sunt acuzaţi că fraudau examenele şi vindeau lucrări de licenţă studenţilor. Procurorii susţin că la universitatea arădeană există practica de a fi promovate examenele de către studenţi fără ca aceştia să le susţină efectiv, notele fiind trecute în cataloage pe baza înţelegerilor între profesori.

Profesorul Onisâi Lazăr de la Facultatea de Medicină a Universităţii „Transilvania” din Braşov, a fost arestat preventiv pentru 29 de zile, pe 11 februarie 2013, suspectat că lua mită de la studenţi pentru a-i trece examenele. În locuinţa profesorului au fost găsite sute de înscrisuri cu numele unor studenţi şi subiecte de examen. Mai mult, el a fost surprins de poliţişti pe 8 februarie când primea de la o poliţistă care a pretins că este studentă suma de 700 de lei pentru a fi promovată la un examen.

Sunt multe alte cazuri de corupţie în învăţământ.

Grav este că în afară de a anunţa „toleranţă ZERO” faţă de corupţie, Ministerul Educaţiei nu face nimic pentru a o stopa.

Ba da, face. Îi menţine în funcţie pe cei anchetaţi penal, pentru ca, nu-i aşa, funcţionează prezumţia de nevinovăţie, până la ultima judecată, care poate dura şi 4-5 ani. Până atunci, pot face liniştiţi „educaţie” tinerilor elevi şi studenţi.

Cazul Bacalaureatului din judeţul Gorj n-a ajuns, încă, pe masa DNA. Ministerul Educaţiei are posibilitatea să-şi facă propria anchetă, reverificând şi recorectand tezele aflate în centrele zonale de evaluare.

N-o face, aşteaptă să vină DNA să facă ordine şi aici, mergând pe mâna Inspectorului General care a declarat că „hoţul neprins e negustor cinstit”.

La filiera teoretică, judeţul Gorj s-a clasat pe primul loc pe ţară, cu un procent de invidiat, 93,82%! Colegiul Naţional Motru, 94,15%, Târgu Cărbuneşti, 91,84%, Liceul tehnologic din Bustuchin, 85,33%, Liceul cu program sportiv din Tg. Jiu s-a înregistrat o promovare de 82,65%, Liceul Tehnologic Roşia de Amaradia, 78,13%, Liceul Tehnologic din Baia de Fier, 74,77%. Procente de invidiat, cu atât mai mult cu cât 56 de licee din ţară au avut procente zero de promovare la Bacalaureat, şi alte zeci sub 10%.

Cine a fost corect şi cinstit? Ministerul Educaţiei este dator să ne lămurească!

Zona de control, anchetă şi sancţiune administrativă, acoperită de autoritatea de stat care conduce domeniul educaţiei este virgină. Nimeni nu ia în serios faptul că statul este responsabil în faţa cetăţenilor pentru legalitatea şi calitatea bunurilor şi serviciilor aflate în piaţă. Că trebuie să-i apere de hoţi, impostori şi excroci.

Avem şi două agenţii, ARACIS şi ARACIP, cu aceleaşi sarcini. În ciuda acestor instrumente, doar justiţia, procuratura, SRI şi DNA încearcă să pună, cât de cât ordine, în acest domeniu.

Să fie valabilă explicaţia furnizată de ex-ministrul Educaţiei, Mihail Hârdău: „universitatea Spiru Haret şi alte universităţi controlează Ministerul Educaţiei şi Parlamentul României?”

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite