Învăţământ rural medieval: copiii se culcă flămânzi şi nu au toalete în şcoală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Copiii care cresc în mediul rural sunt condamnaţi la o viaţă plină de lipsuri, fără a avea vreo şansă de a deveni indepedenţi, astfel încât să se integreze pe piaţa muncii şi să ducă o viaţă decentă. Concret, unul din opt copii mănâncă doar o dată pe zi în timp ce foarte mulţi dintre micuţii din mediul rural nu au acces la rechizite. Aşa arată datele celui mai recent studiu derulat de Fundaţia World Vision Romania.

Documentul scoate în evidenţă şi faptul că infrastructura sistemului educaţional din mediul rural este una de-a dreptul medievală: 20% din şcoli nu au apă la toalete, în timp ce doar unul din şapte copii are acces la un mijloc de transport pentru a ajunge la şcoală.

„Din păcate, în mediul rural sunt puţine cadre didactice, iar cele care activează în aceste zone sunt de o calitate inferioară pentru că profesorii bine pregătiţi se <<bat>> pe un loc de muncă în marile oraşe. O altă problema serioasă este cea legată de infrastructură. Şcolile nu au biblioteci, cantine, iar unele nu au nici măcar toalete. În aceste condiţii, nu ar trebui să ne mire că doar 30% din populaţia cu vârste între 18-24 de ani a absolvit cel mult 8 clase“, a declarat, pentru „Adevărul”, Luminiţa Costache, specialist în Educaţie la Unicef România.

Riscăm o criză a forţei de muncă fără precedent

Principala cauză a acestei realităţi dureroase este lipsa de interes a autorităţilor, susţin experţii. Nici autorităţile locale şi nici Guvernul nu au ales să investească în sistemul de educaţie de la sate. „România o să cedeze. Vom avea un deficit major de forţă de muncă calificată. Trebuie să ne gândim la faptul că, în prezent, 4 milioane de români trăiesc în afară. Dacă nu vom investi în educaţie, în special în cea din mediul rural sau unde sunt comunităţi de romi, vom asista la un trend în creştere al emigraţiei“, avertizează Gelu Duminică, sociolog.

„Datele arată că este nevoie de o implicare a autorităţilor în vederea creşterii calităţii  învăţământului în mediul rural dar şi în comunităţile de romi pentru că acolo avem cea mai mare demografie, deci sunt zonele cu cel mai mare potenţial în privinţa creşterii forţei de muncă. Astfel, dacă vom investi în educaţia acestora, vom avea cetăţeni integraţi pe piaţa muncii, care vor putea să îşi plătească taxele la stat“, a mai adăugat acesta.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite