Întoarcerea „uniformelor şcolare“. Abuzul impus prin Regulamentul Şcolii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevărul
FOTO Adevărul

Elevii din mai multe oraşe din ţară acuză că în şcolile în care învaţă uniforma reprezintă o condiţie pentru accesul la educaţie, astfel încât cei care nu o poartă sunt trimişi acasă, încălcându-le astfel drepturile constituţionale. Toate au ieşit la iveală după ce presa a relatat cazul unei fetiţe de 11 ani care a fost dată afară de la ore pentru că purta o fustă cu model.

Scandalul de la Şcoala Gimnazială Nr 2 „Viceamiral Ioan Murgescu“ din comuna Valu lui Traian - judeţul Constanţa, unde o fetiţă de 11 ani a fost dată afară de la ore pentru că purta o fustă cu model, a încurajat mai mulţi elevi din ţară să vorbească despre abuzurile care se fac în şcoli pe tema uniformelor şcolare.

Mai exact, în multe instituţii de învăţământ elevilor li se interzice accesul în şcoală dacă nu respectă întocmai vestimentaţia stabilită de regulamentul şcolar.

„Avem un singur distribuitor care vine în fiecare an şi ia măsuri, iar noi suntem obligaţi să purtăm aceste uniforme. Săptămâna trecută, doamna directoare Adriana Căzănel m-a trimis acasă, spunându-mi că dacă n-am pe mine sacoul cu însemnele şcolii înseamnă că nu sunt elev al liceului”, a spus Dragoş Popa, elev al Liceului „Spiru Haret”, din Moineşti şi membru al Asociaţiei Elevilor din Bacău.

Mai mult, tânărul susţine că directoarea i-a instruit pe profesori să nu îi primească la clasă pe elevii fără uniformă. Unuia dintre profesori, care a avertizat-o că ar putea fi dat afară din învăţământ dacă le refuză elevilor accesul la educaţie, i-a spus să noteze copiii cu nota 4 dacă nu vin îmbrăcaţi regulamentar la ore, a mai povestit Popa.

O altă elevă a liceului, Carmen Albu, susţine că doar din clasa ei au fost trimişi acasă după uniformă patru colegi, „dintre care trei nici măcar nu locuiesc în oraş”.

Contactată de „Adevărul”, Alina Ramona Pistol, inspector general adjunct în Bacău, a pus: „Este prima oară când mi se semnalează un astfel de caz. Voi ancheta”.

Şi nu este un caz izolat. În Bistriţa, „la Colegiul Naţional <<Liviu Rebreanu>>, de exemplu cine n-avea uniformă era ţinut în curtea şcolii într-o vreme, iar la Colegiul Naţional <<Andrei Mureşanu>> este şi acum trimis acasă”, susţine Emanuel Peică, preşedintele Consiliului Judeţean al Elevilor din Bistriţa-Năsăud.

„Şi colegii noştri din Dâmboviţa, ne-au spus că la Liceul Teoretic <<Petru Cercel>> nu sunt lăsaţi să intre în şcoală elevii fără uniformă sau sunt trimişi acasă”, a mai precizat Horia Oniţă.

„Nu mi se pare normal. N-am ştiinţă că s-ar întâmpla aşa ceva, dar regulamentul propriu al unei şcoli nu poate excede legea, iar legea nu permite ca elevul să fie dat afara din şcoală”, a declarat Ion Sorin, inspector şcolar general în judeţul Dâmboviţa.

Accesul al educaţie, condiţionat de uniformă

Reprezentanţii elevilor acuză că aceste practici reprezintă abuzuri din partea sistemului de învăţământ, care împiedică accesul gratuit la educaţie, garantat de Constituţie. Deşi şcolile au posibilitatea să stabilească o uniformă şcolară, ele n-au dreptul să îi oblige pe elevi să le poarte dacă nu le oferă gratuit şi în niciun caz nu le pot interzice accesul la ore, susţine Horia Oniţă, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.

„Ca să nu mai spunem că, în peste trei sferturi din cazuri, decizia de a stabili o uniformă şcolară se ia fără consultarea elevilor, singurii care le poartă, de altfel. În plus, contractele sunt netransparente”, a adăugat Oniţă.

„Elevii sunt mustraţi în faţa clasei dacă nu au uniformă completă şi cumpărată dintr-un anumit magazin, cu care conducerea şcolii ar avea un târg pentru un comision, bineînţeles. Dacă situaţia aceasta se găseşte în mai multe unităţi de învăţământ, la Liceul <<Spiru Haret>> din Moineşti s-a ajuns inclusiv la privarea dreptului accesului gratuit la educaţie. Elevii sunt alungaţi la propriu de la orele de curs de către doamna directoare, pe motiv că uniforma nu este completă sau pur şi simplu pentru că elevul nu are uniformă. Acest lucru este interzis, învăţământul fiind gratuit”, este de părere Vlad Popovici, preşedintele Asociaţiei Elevilor din Bacău. 

Uniforma şcolară ar putea deveni lege

Şi de parcă toate acestea nu ar fi de ajuns, în Parlament se află în dezbatere, încă de anul trecut, o propunere legislativă care, printre altele, îi obligă pe elevi să poarte însemnele şcolii (uniformă, eşarfă sau insignă) când sunt la ore.

Cum era de aşteptat, elevii sunt nemulţumiţi de prevederea privind obligativitatea uniformei şcolare pentru că nu se spune clar cine ar suporta costurile uniformelor. „Putem deduce că acestea vor ajunge în cârca părinţilor, încălcând astfel dreptul la educaţie gratuită, prevăzut în Legea Educaţiei. În cazul în care legea trece de plen, vom sesiza Avocatul Poporului”, a promis preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, Horia Oniţă.

Reprezentanţii elevilor mai spun că obligativitatea uniformelor încalcă, în acelaşi timp, şi o decizie a Curţii Constituţionale din 2008, conform căreia implementarea uniformelor se realizează la consensul comun al conducerii şcolii, părinţilor şi elevilor.

Directoare concediată

Directoarea Şcolii Gimnaziale Nr. 2 „Viceamiral Ioan Murgescu” din comuna Valu lui Traian, Judeţul Constanţa a fost concediată acum două zile, după ce părinţii unei eleve de 11 ani s-au plâns că fetiţa lor a fost dată afară de la ore pentru că purta o fustă neagră cu model, în timp ce uniforma prevedea o fustă neagră simplă.

„Este ilegal să dai copilul afară din şcoală în timpul orelor", a spus pentru „Adevărul”, Camelia Bucovală, inspectorul general şcolar din judeţul Constaţa.

În plus, directoarea a jignit-o pe elevă făcând-o „proastă” şi „nesimţită”. „Astfel de profesori n-au ce căuta în învăţământ”, a comentat şi ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

Excesul de zel strică regulile bune

De altfel, Regulamentul de Ordine şi Funcţionare a Unităţilor de Învăţământ Preuniversitar stipulează că „elevul are obligaţia de a nu părăsi incinta şcolii în timpul pauzelor sau după începerea cursurilor, fără avizul profesorului de serviciu sau al învăţătorului/institutorului/profesorului pentru învăţământul primar/profesorului diriginte”.

Pe de altă parte, expertul în Educaţie Marian Staş consideră că lipsa unor sancţiuni ferme pentru elevii care nu respectă regulamentul şcolar nu face decât să îi încurajeze pe teribilişti.

„Elevii forţează regulile, iar atunci când regulamentul şcolar nu este redactat foarte clar, unii profesori se opun cu exces de zel. Aşa se ajunge la măsuri ca interzicerea accesului în şcoală. Pe de altă parte, atunci când profesorii cedează presiunilor constante ale elevilor care cunosc foarte bine regulamentul se dezvoltă mult mai uşor şi comportamentele cu adevărat toxice, precum violenţa, copiatul sau abstenteismul”, este de părere expertul.  

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite