Încă un judeţ pe harta fraudei la repartizarea la liceu. Corpul de control al ministrului Educaţiei merge şi la Neamţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Vasile Şalaru / FOTO Adevărul
Secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Vasile Şalaru / FOTO Adevărul

Secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Vasile Şalaru, a declarat că săptămâna viitoare, Corpul de control al ministrului Educaţiei se va deplasa şi în judeţul Neamţ, pentru investigarea unor suspiciuni de fraudă în ceea ce priveşte modul în care s-au aprobat transferuri la liceu ale unor absolvenţi de gimnaziu.

Ministrul Educaţiei a anunţat joi, o anchetă a Corpului de control în patru judeţe din ţară: Suceava, Bihor, Prahova şi Brăila. El suspectează că elevi nemulţumiţi de liceul la care au intrat în funcţie de media de admitere au încercat să intre pe uşa din dos la şcolile visate, după ce s-a constatat un număr impresionant de cereri de transfer aprobate în cele patru judeţe. Mai mult, cercetările s-au extins acum şi pentru judeţul Neamţ, potrivit secretarului de stat din Ministerul Educaţiei, Vasile Şalaru.

„Există comisii judeţene prezidate de inspectori şcolari generali sau inspectori generali adjuncţi. Am cerut tuturor inspectorilor generali din judeţe situaţia cererilor pentru cazuri speciale. Am avut neplăcerea să văd că un număr de cereri era foarte mare în unele judeţe, aşadar am cerut o raportare completă, în toată ţara. În câteva judeţe am dubii că s-a respectat metodologia, inclusiv în Neamţ”, a spus pentru „Adevărul”, Vasile Şalaru.

1.000 de cereri de transfer în cinci judeţe

Secretarul de stat a explicat că din cele 160 de cereri de transfer depuse în Neamţ, au fost aprobate 140. Potrivit informaţiilor care au ajuns la Minister, în celelalte patru judeţe au fost aprobate 839 de transferuri ale unor absolvenţi de gimnaziu care doreau să studieze la alt liceu decât cel la care fuseseră repartizaţi computerizat. Astfel, în judeţul Suceava au fost depuse 523 de cereri de transfer, din care au fost aprobate 326, în Bihor s-au înregistrat 236 de cereri, din care 191 aprobate, iar în Prahova - 264 de cereri, din care 252 aprobate, în timp ce în Brăila au fost 70 de solicitări aprobate.

„Este pentru prima oară, cel puţin în ultimii cinci ani, de când ştiu eu, când se solicită aşa ceva şi mi se par o absurditate remarcile unor persoane din mediul politic. Dacă n-am încerca să corectăm neregulile, am face o nedreptate pentru mii de elevi”, a mai declarat Vasile Şalaru, făcând referire la declaraţia Alinei Gorghiu, purtător de cuvânt al Partidului Naţional Liberal.

„Domnul ministru Cîmpeanu ar trebui să cedeze portofoliul Educaţiei dacă nu este capabil să ţină în frâu o chestiune care ar trebui să funcţioneze ca un ceas - procesul de admitere a elevilor la licee - şi dacă nu intenţionează să promoveze meritocraţia în educaţie. Neputinţa domniei sale riscă să marcheze o generaţie de elevi, să revolte şi să nedreptăţească tineri care au făcut eforturi pentru a fi admişi la un liceu bun", a scris, vineri, pe Facebook, Alina Gorghiu.

Sesizări penale

Mai mult, secretarul de stat în Ministerul Educaţiei a adăugat că în luna septembrie va cere din nou o raportare din toate judeţele a numărul de elevi înscrişi la fiecare clasă.

„Dacă vom primi raportări cu clase de 32-33 de elevi înseamnă, din nou, că avem probleme. Numărul maxim de elevi admişi într-o clasă este de 30, iar acolo unde numărul de elevi depăşeşte plafonul este posibil să existe nereguli. Sunte foarte serioşi în această chestiuni, vom face inclusiv sesizări penale”, a spus Vasile Şalaru.

Suceava, culmea fraudei

Cel mai grav dintre cazuri este cel din Suceava, a specificat secretarul de stat, unde au fost aprobate nu mai puţin de 326 de cereri din cele 523 depuse, cu mult peste numărul probabil de cazuri speciale. 

În Suceava, responsabilul pentru eventualele nereguli care vor fi descoperite de Corpul de control este şeful Comisiei de transfer, şi anume inspectorul general adjunct Cristina Teodorovici. Secretarul de stat a anunţat că delegarea Cristinei Teodorovici în această funcţie, pe care nu a reuşit să o ocupe prin concursul organizat de minister, va fi retrasă începând cu 1 septembrie.

 “Peste 400 de cereri de transfer au fost rezolvate favorabil, este un număr imens. Eu nu am cunoştinţă că în alt inspectorat din ţară, vreodată, să se fi aprobat atâtea cereri, iar, din ceea ce ni s-a trimis nouă la Bucureşti, am observat că unele dintre aprobări sunt date în afara legii”, a declarat Vasile Şalaru.

Legea Educaţiei are reglementări foarte clare privind transferurile în clasa a IX-a, după repartizarea computerizată. Cazurile speciale se referă doar la cele ale unor fraţi gemeni care doresc să studieze în aceeaşi clasă, chiar dacă media celui transferat nu se ridică la nivelul unităţii şcolare la care a intrat fratele. În rest, orice caz de transfer, indiferent dacă este vorba de probleme de sănătate, de proximitate etc., se judecă, în limita locurilor disponibile, după criteriul mediei de admitere a solicitantului, care nu poate fi mai mică decât a ultimului admis la specializarea de la liceul unde doreşte transferul.

„În Bucureşti s-a respectat ad literam metodologia de repartizare. Am avut la înscrieri cam 12.000 de absolvenţi plus 3.000 de copii din provincie, ceea ce înseamnă populaţia şcolară a 5-6 judeţe medii la un loc. Cu toate acestea, au fost mai puţine cereri de transfer decât la Suceava”, a explicat Marian Banu, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Muncipiului Bucureşti.

„Eu nu cred că e un accident, dată fiind amploarea numerică şi geografică a fenomenului.Important este că suspiciunile formulate în sesizările cu  pricina sunt reale în proporţie de peste 70%. Cu alte cuvinte, fenomenul pare a fi endemic, de aceea tratarea sa pare a fi sistematică. Răul este extrem de adânc, iar metastazele de sistem au  cuprins întreg corpul sistemului public al Educaţiei. Singura abordare realistă, în opinia mea, este transformarea autentică de sistem - orice altceva este paleativ, formă fără fond, intervenţie de ochii lumii, fără efecte curative autentice. Iată o listă de teme care nu au legatură aparentă între ele, dar toate înseamnă metastaze de sistem: adeverinte de Bac ăn loc de diplome, abecedare neajunse la timp la copii, Bac fraudat, repartizări fraudate, subiecte de Evaluare Naţională triviale, evitarea pe faţă a discuţiei serioase despre înlocuirea actualei filosofii curriculare sindicaliste”, a comentat Marian Staş, expert în Educaţie.

În prima etapă de admitere în unităţile de învăţământ liceal a absolvenţilor de clasa a VIII-a, dintre cei 128.685 de elevi care au completat fişele de înscriere au fost repartizaţi computerizat 124.805 (98,5%). Media de admitere a elevilor se calculează ca medie ponderată între media de la Evaluarea Naţională, care are pondere de 75% şi media celor patru ani de gimnaziu, cu pondere de 25%.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite