700 de lei pentru profesori „în regim de urgenţă” între turul I şi turul II. Ce părere aveţi?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cică toţi învăţătorii şi profesorii de la şcolile, liceele şi facultăţile de stat din Bucureşti (mie mi-au povestit despre chestia asta mai mulţi prieteni, profesori la câteva licee mari) au fost sunaţi ieri să vină, de urgenţă, să semneze un formular – ca să primească 700 de lei (150 de euro).

Pretextul? Un proiect din fonduri europene care se numeşte „Personalul didactic din sistemul învăţământ preuniversitar de stat – promotor al învăţării pe tot parcursul vieţii”. Ce trebuie să facă profesorii pentru aceşti 700 de lei? Să urmeze orice fel de curs de formare şi/sau perfecţionare – inclusiv training-uri – între lunile ianuarie şi iunie din anul viitor.

Măi, ce coincidenţa naibii! Cum primesc profesorii români 700 de lei – adică, practic, aproape valoarea unui salariu, pentru un profesor debutant – fix între turul I şi turul II al alegerilor prezidenţiale, „în regim de urgenţă”. O chestie de care nu s-a auzit nimic, niciodată, şi de care brusc se aude acum!

Nu ştiu ce e mai pervers în această poveste:

1. Că profesorii români sunt sunaţi, din senin, să vină urgent-urgent la şcoală să încaseze nişte bani – pentru un proiect de care nu au auzit niciodată – fix între turul 1 şi turul 2 de alegeri?

2. Că aceşti bani din fonduri europene sunt distribuiţi „când vrea muşchiul guvernului”, fiind astfel deghizaţi, circumstanţial şi deloc subtil – sub un pretext derizoriu, „cursuri de formare şi training-uri –, în pomană electorală?

3. Că cineva din guvern chiar îşi imaginează că profesorii vor „pune botul” la o astfel de pomană şi că vor uita toată mizeria îndurată în ultimii ani, înghesuindu-se să „pupe mâna”, prin vot, celui care dă pomana?

4. Că vor fi profesori care chiar vor pune botul la pomană, uitând mizeria – şi care vor „pupa mâna”, prin vot?

5. Că profesorul român poate să fie cumpărat cu 700 de lei – şi că 700 de lei SUNT aproape un salariu al unui profesor debutant, într-o ţară colegă în UE cu alte ţări unde profesorii debutanţi câştigă echivalentul a 7 000 de lei (da, mai puneţi un zero – nu mai departe decât în „latina” Italie) sau chiar a 210 000 lei (da, mai înmulţiţi cu 3 – în total 3X10 – în Luxemburg)?

6. Că tot sistemul se dă peste cap şi că directoarele şcolilor şi liceelor stau peste program, vineri, până la 8-9 seara, şi urlă la telefon pentru a-i convoca „forţat” pe profesorii care în mod legitim au alt program sau sunt deja acasă, la o oră de navetă de şcoală – pentru a împărţi această pomană electorală?

7. Că această ştire va trece aproape neobservată şi că nimeni nu se va revolta – o astfel de „pomană” e aproape o fraudă benignă, dacă-i putem spune aşa, în marea de nereguli şi de mizerii din această campanie?

Vă rog, aşadar, să votaţi – aveţi şapte opţiuni, de la 1 la 7.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite