50 de milioane de euro de la Ministerul Fondurilor Europene pentru dascăli

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorii au cerut în stradă salarii mai mari    FOTO: Adevărul
Profesorii au cerut în stradă salarii mai mari    FOTO: Adevărul

Dascălii, inclusiv cei din universitar, vor primi un stimulent de 150 de euro pentru a face cursuri de formare profesională, inclusiv pe tema metodelor de predare pe sistem digital, în cadrul unui proiect în valoare de peste 50 de milioane de euro cofinanţat din fonduri europene, prin intermediul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane. Oficialii iau în calcul un supliment de 10 euro pentru achiziţia de materiale didactice.

Ministerul Fondurilor Europene, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU), a lansat joi în dezbatere publică ghidul „Dezvoltarea carierei didactice”, un proiect al cărui beneficiar este Ministerul Educaţiei Naţionale. 

Propunerile pot fi trimise până pe 15 octombrie.

Eligibili sunt toţi dascălii din sistem, iar sumele sunt alocate pentru formare profesională, pregătire pentru tehnologia informaţiei şi comunicare, dar şi pentru stimularea debutanţilor.

Suma stabilită deocamdată este de 150 de euro pe an, dar oficialii iau în calcul creşterea ei la 160 de euro, astfel încât profesorii să-şi poată achiziţiona şi materiale didactice.

Ajutor pentru dascăli din fonduri europene

„Am alocat peste 50 milioane de euro pentru a sprijini profesorii României, prin intermediul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane. Cadrele didactice care vor urma cursuri de formare profesională vor primi un stimulent în valoare de minimum 150 de euro, urmând să vedem, în funcţie de alocarea financiară, dacă putem acorda o sumă puţin mai mare, de 160 de euro, pentru cumpărarea de materiale didactice. Am găsit soluţia să folosim fondurile europene pentru a-i ajuta pe dascălii noştri”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

”Obiectivul operaţional vizat este dezvoltarea oportunităţilor de carieră şi sprijin pentru profesori în vederea asigurării unui înalt nivel de calificare a cadrelor didactice. Va fi finanţat un proiect sistemic, cu implementare la nivel naţional, care va susţine formarea iniţială şi continuă a cadrelor didactice şi a resurselor umane din educaţie, respectiv va sprijini debutul în carieră şi dezvoltarea carierei didactice”, se arată în comunicatul oficial.

În cadrul acestei cereri de propuneri de proiecte, beneficiar eligibil unic va fi Ministerul Educaţiei Naţionale, însă depunerea unei cereri de finanţare se poate realiza împreună cu parteneri sociali din educaţie şi din zona formării profesionale.

Ce pot face cu banii

Potrivit ghidului, printre activităţile eligibile se numără:

1. Dezvoltarea, acreditarea/autorizarea şi furnizarea de programe de formare şi de
perfecţionare pentru persoanele din grupurile ţintă, inclusiv formare la distanţă;
2. Introducerea/extinderea utilizării TIC în formarea personalului didactic, didactic auxiliar şi a
formatorilor, inclusiv e-learning;
3. Dezvoltarea şi implementarea soluţiilor/instrumentelor software pentru îmbunătăţirea
formării personalului didactic, didactic auxiliar şi a formatorilor ;
4. Schimb de bune practici, vizite de studiu, organizarea de seminarii, conferinţe;
5. Dezvoltarea sistemelor de stimulente şi de sprijin financiar pentru debutul şi dezvoltarea
carierei didactice;
6. Introducerea unor sesiuni specifice de formare care au ca tematică egalitatea de gen,
egalitatea de şanse şi nediscriminarea şi respectarea diversităţii, dezvoltarea durabilă şi
protecţia mediului, pentru persoanele din grupurile ţintă; 
7. Activităţi inovatoare, interregionale şi transnaţionale.

Promisiuni guvernamentale

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, le-a promis la finele lunii septembrie cadrelor didactice, dar şi personalului auxiliar din învăţământ, o bursă anuală de 150 de euro pentru participarea la cursuri de formare.

Banii, care sunt obţinuţi din fonduri europene, ca o completare a programului din 2007, ce prevedea 100 de euro pe an pentru materiale didactice vor putea fi utilizaţi doar în scopuri profesionale, accentul urmând să cadă pe cunoaşterea domeniului pe care îl predau profesorii români şi pe îmbunătăţirea tehnicilor pedagogice pe care le deţin.


Pe aceeaşi temă:

Cursuri pentru dascăli cu bani de la stat. Ce vor putea să facă profesorii cu bursa anuală de 150 de euro

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite