2018 pentru elevi: fără telefoane, dar şi fără uniforme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevii nu vor mai avea voie cu telefoane la ore. Totodată, va fi interzisă sancţionarea şcolarilor fără uniformă şi folosirea notelor ca metodă de coerciţie. În acelaşi timp, şcolile nu vor mai avea voie să numească elevi de serviciu. Asta prevede noul Regulament-cadru de organizare a unităţilor de învăţământ preuniversitar postat pe Facebook de Liviu Pop.

În timpul orelor de curs, al examenelor şi al concursurilor este interzisă utilizarea telefoanelor mobile. Prin excepţie de la această prevedere este permisă utilizarea acestora în timpul orelor de curs, numai cu acordul cadrului didactic, în situaţia folosirii lor în procesul educativ sau în situaţii de urgenţă. Pe durata orelor de curs, telefoanele mobile se păstrează în locuri special amenajate din sala de clasă, setate astfel încât să nu afecteze procesul educativ“, se arată în documentul transmis de Ministerul Educaţiei.

Directorii de unităţi de învăţământ spun că măsura poate fi implementată. „La noi în colegiu, elevii din gimnaziu îşi pun telefoanele în dulăpiorul din clasă, unde mai au şi alte lucruri. Am dispus aplicarea acestei măsuri pentru că elevii mai mici se lasă mai uşor distraşi de telefoanele mobile. Iar dacă vorbim de şcoli care nu au în dotare un astfel de mobilier, acestea pot achiziţiona nişte cutii de plastic (ieftine) unde să depoziteze telefoanele“, a explicat directorul Colegiului Naţional „I.L Caragiale“ din Bucureşti, Andreia Bodea.  La rândul său, profesoara de Română Cristina Tunegaru spune că a participat la activităţi pedagogice în şcoli unde telefoanele sunt deja depozitate, iar „orele de acolo se desfăşoară fără nicio problemă“.

De altfel, prin implementarea acestei măsuri, poate fi evitat şi copiatul. „Sunt clase care îşi fac grupuri secrete pe Facebook unde postează rezultatele de la teste ca să poată vedea toţi colegii şi să poată copia“, arată şi preşedintele Asociaţiei „Edu Cer“ Ştefan Vlaston. Singurii care au criticat măsura sunt reprezentanţii elevilor. ,,Avem de-a face cu o limitare a dreptului la proprietate“, a declarat preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor (CNE) Ioana Băltăreţu.

Elevul nu va mai putea fi pedepsit cu note slabe

O altă modificare a Regulamentului-cadru prevede că „rezultatul evaluării, exprimat prin calificativ, notă, punctaj etc., nu poate fi folosit ca mijloc de coerciţie, acesta reflectând strict rezultatele învăţării, conform prevederilor legale.“ Atât profesorii, cât şi elevii susţin că era necesară o reglementare mai clară a acestui aspect întrucât sunt mulţi dascăli care se folosesc de note pentru a-i constrânge pe elevi. „Catalogul a devenit un instrument de pedepsire a elevului, ceea ce nu este deloc în regulă. Sunt profesori care îi ameninţă pe elevi că le dau nota 2 sau 3 dacă mai vorbesc neîntrebaţi la ore. Însă nu aceasta este soluţia la o astfel de problemă. Nu poţi să-i dai o notă proastă unui elev la Română sau la orice altă materie doar pentru că s-a comportat necuviincios. Notarea la o disciplină are de-a face numai cu competenţele elevilor, nu cu atitudinea sa. Pentru asemenea cazuri, în calitate de cadru didactic, poţi cere scăderea notei la purtare sau alte sancţiuni“, este de părere profesoara Tunegaru.

O altă chestiune care va fi reglementată în favoarea elevilor, după cum spun părinţii, este interzicerea sancţionării elevilor care nu poartă uniformă . „Nu putem să-i obligăm pe părinţi să le cumpere uniforme copiilor. Unii dintre ei nu îşi permit aceste costuri. Totuşi, asta nu înseamnă că elevii nu ar trebui să aibă o ţinută decentă. Iar dacă se pune problema identificării unui elev dintr-o anumită unitate de învăţământ, acest lucru se poate face prin aplicarea unui semn distinctiv precum o insignă“, a declarat preşedintele Federaţiei Naţionale a Părinţilor din România, Iulian Cristache.

Cât despre faptul că directorii nu vor mai avea voie să-i pună pe elevi să facă „muncă administrativă” ca elevi de serviciu, Bodea a explicat că sarcinile pot fi preluate de profesorul de serviciu. „Oricum, elevul nu avea o responsabilitate foarte mare. La noi, elevii de serviciu îi conduceau pe părinţi la o anumită sală de clasă sau la direcţiune“, a adăugat directorul.

Însă experţii în Educaţie atrag atenţia că elevul de serviciu absenta de la ore pentru a fi la „datorie“. „Niciun profesor nu o să facă recuperare pentru elevii care au fost de serviciu.  Prin urmare, tot copiii trebuiau să depună un efort pentru a recupera lecţiile. Pe de altă parte, nu e normal să pui unul sau doi copii să facă curat după ceilalţi 20-30 de colegi din clasă“, a subliniat Vlaston. ;

 Părinţii vor alege auxiliarele

Tot ieri, ministrul Pop a anunţat că profesorii vor preda doar după auxiliarele pe care le aleg părinţii. Concret, în funcţie de nevoile specifice fiecărui ciclu de învăţământ, cadrele didactice prin catedre/comisii metodice vor selecta auxiliarele didactice din lista celor aprobate de Centrul Naţional de Evaluare (CNEE). Acestea vor fi centralizate de profesorul diriginte, care le va prezenta adunării generale a părinţilor. Ulterior, Consiliul reprezentativ al părinţilor/Asociaţia de părinţi din fiecare unitate de învăţământ îşi va exprima acordul pentru utilizarea materialelor auxiliare propuse şi vor întreprinde demersurile necesare punerii în practică a deciziilor luate de adunările generale ale părinţilor, cu respectarea prevederilor legale în domeniul financiar. Cadrele didactice vor fi informate prin intermediul consiliilor profesorale în legătură cu aceste demersuri.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite