150.000 de lei, fraudă-record la Bacalaureat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea mai mare sumă descoperită vreodată în legătură cu fraudarea unui examen a fost găsită la Bacău. Bac 2010: un liceu sub asediu, directori arestaţi, lucrări xeroxate  şi ameninţarea ministrului Daniel Funeriu că orice elev bănuit se poate trezi cu examenul anulat.

Povestea de la Podu Turcului (judeţul Bacău) este deja arhicunoscută. Un liceu, care nu se remarca prin nimic altceva, avea în fiecare an multe note mari la Bacalaureat. Mai mulţi tineri poliţişti de la Direcţia Anticorupţie au intrat pe fir şi au organizat un flagrant. Concluzia anchetei din ultimul an: directorul Dumitru Ţopa, adjuncta Doina Antohi şi secretara Tatiana Moraru puseseră la punct o adevărată organizaţie criminală, care se ocupa cu vânzarea notelor de Bac.

La liceul băcăuan luaseră primele probe de Bac (cele de competenţe) şi persoane care nu se prezentaseră la examen, inclusiv un candidat care la momentul respectiv nu era în ţară. Deocamdată, acuzaţi de luare de mită sunt directorii şi secretara şcolii. Toţi riscă pedepse de câte 12 ani de închisoare. Dacă ancheta se va extinde şi în privinţa elevilor cotizanţi, aceştia ar putea plăti ilegalitatea cu până la 5 ani de închisoare.

Fiecare examen costa sute de euro

Procurorii au găsit sume-record în şcoală şi în casele acuzaţilor: în total aproximativ 150.000 de lei. Este practic cea mai mare sumă descoperită vreodată într-o anchetă privind fraudarea unui examen şcolar. Peisajul este completat de al doilea scandal de proporţii din jurul acestui Bacalaureat, frauda de la Cluj. Nu mai puţin de 42 de lucrări de la proba de Limba şi literatura română au fost anulate, întrucât existau suspiciuni că ele ar fi fost xeroxate.

Problema a fost sesizată de profesorii corectori de la Centrul de la Colegiul Tehnic de Transporturi din Cluj-Napoca. Ei au sesizat că mai multe lucrări aveau"semne distinctive". Imediat după aceea, Comisia Judeţeană de Bacalaureat Cluj a declanşat o anchetă internă în acest caz.

Ca şi la Bacău, pe fir au intrat procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), la sesizarea Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ Cluj). Potrivit purtătorului de cuvânt al ISJ Cluj, Horia Corcheş, toate lucrările provin de la Grupul Şcolar Agricol "Alexandru Borza". "În acest moment, desfăşurăm o anchetă internă pe linie administrativă. Şi poliţia a demarat o anchetă penală. Cei care vor fi găsiţi vinovaţi riscă sancţiuni foarte severe. Pe linie administrativă sancţiunea poate fi de avertisment la desfacerea contractului de muncă, iar în acest caz probabil se va aplica pedeapsa cea mai dură."


TOTUL DESPRE BAC: Note de 10 pe linie, multe contestaţii şi topul liceelor fruntaşe


image

Lucrări anulate la Cluj

Şeful ISJ Cluj se arată convins că examenul de Bacalaureat din Grupul Şcolar Agricol respectiv nu va fi anulat în întregime, ci doar cele 42 de teze care fi fost copiate la xerox. Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, se arată însă gata să aplice pedepse dure şi candidaţilor la Bacalaureat care ar fi încercat să-şi cumpere diploma. „Elevii pe care îi prindem că au încercat să fraudeze un examen naţional sunt automat descalificaţi.

Pe de altă parte, noi vrem să verificăm dacă nu cumva există o întreagă reţea de fraudare a examenului de Bacalaureat.Dar opţiunea mea e clară: orice fraudă va duce la anularea lucrărilor", a declarat pentru „Adevărul" ministrul Daniel Funeriu. Cu toate acestea, experţii în educaţie sunt de părere că subiectele de Bacalaureat din acest an au fost unele dintre cele mai accesibile din ultimii 10 ani, cel puţin la probele comune de la limba şi literatura română, matematică şi istorie.

O explicaţie privind cauza amplorii fraudelor este în aceste condiţii greu de găsit. Ştefan Vlaston, preşedinte al organizaţiei neguvernamentale Edu-Cer, este în schimb de părere că numărul fraudelor ar putea fi şi mai ridicat decât am bănui în acest moment. „Părerea mea este că sunt mult mai multe cazuri de fraudă, în afara celor de la Podu Turcului şi de la Cluj, dar fără dovezi nu poţi acuza pe nimeni. Cele două cazuri reprezintă doar «vârful aisbergului». Poate că a început să crească conştiinţa profesorilor şi de aceea ele încep să iasă la lumină", spune Ştefan Vlaston.

Anul viitor, Bac-ul se dă la aceleaşi materii

Chiar dacă noua lege a Educaţiei ar intra în vigoare în acest an, Bacalaureatul din 2011 va arăta la fel ca în 2010. Potrivit ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu, examenul va fi susţinut la aceleaşi discipline, probele orale vor fi organizate în timpul anului şcolar, iar cele scrise, la sfârşitul semestrului al doilea.

Funeriu spune că Ministerul Educaţiei a dorit ca metodologia de organizare şi desfăşurare a examenului naţional de Bacalaureat să fie anunţată din timp, astfel încât elevii să ştie că nu vor avea loc schimbări în cursul anului.(Au contribuit Andreea Ofiţeru și Olimpia Filip)

Numărul elevilor eliminaţi, de asemenea un record

Numărul elevilor eliminaţi de la Bac pentru că au încercat să copieze a fost de 118. Cei mai mulţi elevi daţi afară din examen a fost în timpul probei de Limba şi literatura română, când 105 liceeni au avut tentative de fraudă.

Cei mai mulţi elevi daţi afară de la română au fost în Bucureşti - 18, Galaţi -13 şi Dolj - 11. În ultima zi de examen, alţi trei elevi din Vaslui au fost surprinşi încercând să fraudeze. Cei trei au fost surprinşi de membrii comisiei de supraveghere în timp ce încercau să-și folosească fiţuicile.

Un elev din Iaşi a ratat ultima probă a examenului de Bacalaureat după ce i s-a făcut rău în curtea unităţii, întrucât a consumat produse etnobotanice.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite