10 lei pe zi elevilor fără absenţe, soluţia PSD pentru combaterea abandonului şcolar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevii care nu lipsesc de la cursuri vor primi 10 lei pe zi. Cel puţin aşa propune PSD care caută soluţii pentru abandonul şcolar, problemă cu care România se confruntă în mod acut în ultimi ani şi care a fost „cârpită” cu diferite măsuri neviabile. Astfel, pentru 20 de zile de şcoală fără vreo absenţă, un elev ar putea primi 200 lei pe lună.

Concret, Cristian Socol, economist al PSD, a anunţat, duminică seara, pe contul său de Facebook că statul ar putea plăti vouchere de 10 lei pentru fiecare zi pe care un elev o petrece la şcoală. Socol, profesor universitar la Academia de Studii Economice, a explicat că banii ar urma să fie încasaţi de elevii cu prezenţă integrală la şcoală în luna următoare contorizării prezenţelor: „Plata se va face la începutul lunii următoare. În anul şcolar 2019-2020, voucherele vor fi acordate elevilor din ciclul primar, iar începând cu anul şcolar 2020-2021 şi a celor din învăţământul gimnazial”, arată postarea de pe Facebook a lui Cristian Socol. 

Părinţii arată că priorităţile în Educaţie sunt altele şi că elevii nu pot fi stimulaţi astfel. „Când vine vorba de măsurile pe care guvernul le propune pentru a-i ajuta pe copii să nu renunţe la şcoală, eu nu mai cred în ele. Aşa am tot auzit promisiuni şi privind modernizarea toaletelor din curtea şcolilor, de la cineva din acelaşi partid politic, de la ministrul Educaţiei. Eu cred că eleviii nu trebuie momiţi cu bani pentru a merge la şcoală, ci cu asigurarea căldurii în clase, cu toalete sigure şi funcţionale şi cu alocaţii decente”, este de părere o mămică din Mehedinţi. „Ca părinte, eu nu văd cum pot fi copiii stimulaţi în maniera aceasta. Plus că, bine, le dai vouchere, dar copiii nu învaţă în şcoală educaţie financiară, nu ştiu valoarea banilor, şi atunci, care e efectul pe termen lung al acestei măsuri?”, spune un alt părinte. 

La rândul său, Ecaterina Andronescu a declarat că în prezent nu există bani la buget pentru ca guvernul să pună în practică această măsură. Întrebată la Realitatea TV „de unde această măsură” a voucherelor pentru prezenţa la şcoală, ministrul Educaţiei a răspuns: „Nu ştiu să vă explic, dar pot să vă spun că în acest moment sunt câteva proiecte care sunt dedicate şcolilor defavorizate sau şcolilor cu elevi defavorizaţi unde acest lucru se poate întâmpla”. Andronescu a spus că „poate la rectificarea bugetară” vor fi alocate fonduri. Potrivit Institutului Naţional de Statistică, sunt peste 1.600.000 de elevi în ciclul primar şi gimnazial şi peste 600.000 de liceeni. Dacă aceştia ar urma să primească suma de 200 lei pe lună, efortul bugetar naţional ar reprezenta suma de 456.688.600 lei pe lună. 

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite